mån juli 10 11:06 2006 i kategori Företagsnyheter

Mer luft i däcken!De flesta svenskarna åker på bilsemester utan att först kontrollera lufttrycket i däcken. Nokian Tyres rekommenderar att däcken på en tungt lastad bil behöver 10 – 15 procent mer luft än vad som rekommenderas i bilens instruktionsbok.

Däckrazzian som arrangerades förra hösten visade att 60 procent av de kontrollerade bilägarna inte hade kontrollerat lufttrycket den senaste månaden eller kom inte ens ihåg när de senast hade kollat det.

Tungt lastad bil och för lågt lufttryck är en farlig kombination. I normal körning märks ingen större skillnad, men köregenskaperna blir helt förändrade om man måste väja hastigt eller om man kör för fort i en snäv kurva. Bil med för lite luft i däcken hamnar då lätt i en okontrollerad sladd.

För lågt lufttryck är också dålig ekonomi. 20 procent för lite luft i däcken gör att de slits 20 procent fortare och 30 procent för lite luft halverar däckens livslängd. Även bränsleförbrukningen blir högre eftersom däcken med för lite luft har betydligt större rullmotstånd.

Lufttrycket ska helst kontrolleras när bilen har lastats klart och när däcken är kalla.

För ytterligare information kontakta:

Teppo Huovila, produktutvecklingschef, +358 3 340 7701, [email protected]

www.nokiantyres.com