tis december 19 03:42 2017 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Några tips om hur du åker säkert till julfirandet

Trafikmässigt är julen årets hetsigaste helg och innebär köer, stress, varierande väglag och ofta långa körsträckor i besvärliga förhållanden. För en lyckad bilresa till släkt och vänner gäller det att både bilen och du som förare är väl förberedda inför resan.

Några tips om hur du åker säkert till julfirandet

Enligt den senaste väderprognosen blir det vit jul norr om norra Svealand. Längre ned i landet är läget lite osäker men på vissa ställen kan snön som kommit stanna kvar. Temperaturen kommer att pendla kring nollan och några minusgrader i stora delar av landet, vilket innebär att det blir varierande väglag och risken för blixthalka är stor. Precis före resan är det klokt att kolla den aktuella prognosen för väglaget på www.trafikverket.se/.

Risken för blixthalka är speciellt stor vid broar, dalgångar och sänkor. Ser du glittrande iskristaller på vägbanan så är det varningstecken på att vägen kan vara hal. I varierande vinterförhållanden och när bilen är fullastad är det viktigt att ha vinterdäck som ger bra grepp.

− Kolla mönsterdjupet, antalet dubbar och åldern på däcken. Minst fyra millimeters mönsterdjup och dubbdäck ska ha gott om dubbar. Däcken ska heller inte vara för gamla, gummiblandningen kan då vara för hård, vilket försämrar vintergreppet, varnar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Öka lufttrycket

Rätt lufttryck är viktigt, speciellt när bilen är tungt lastad. Lufttrycket minskar när det är kallt och därför bör trycket på vintern vara 0,2 bar högre än vad biltillverkaren rekommenderar. Kolla även lufttrycket i reservhjulet och om bilen har en lagningssats med luftkompressor är det bra att lära sig hur den fungerar före resan.

En viktig detalj är att packa bilen rätt. Ofta är det mycket saker som ska med och stuvas de fel i bilen kan det bli ett allvarligt läge vid en kraftig inbromsning. Vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20 kilos resväska ett ton när den slungas i väg. Tunga saker ska ligga längst ner och längst mot väggen i bagageutrymmet.

Skidboxen på bilens tak används ofta som extra lastutrymme. Tunga saker ska inte lastas i skidboxen, då ändras bilens tyngdpunkt och risken för sladd ökar vid en häftig undanmanöver. Kolla maxlasten för din bils tak och räkna även med vikten för takräcke, skidbox och last.

Tips för säker julresa 

  • Kolla däcken, mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter och dubbdäck ska ha tillräckligt med dubbar.
  • Kolla lufttrycket. På vintern minskar lufttrycket på grund av kylan och däcken bör ha 0,2 bar mer luft.
  • Kolla bilen före resan, speciellt nivån för spolarvätska, lamporna och torkarbladen.
  • Ta med reflexväst, ficklampa, bogserlina, snöskyffel och startkablar, samt varma kläder, värmeljus och tändare ifall bilen blir stående vid vägkanten länge.
  • Ladda mobilen före resan och kolla att billaddare för mobilen finns med.
  • Ta med en PET-flaska eller en påse fylld med sand som du kan hälla under drivhjulen om du fastnar och bilen står och slirar.
  • Anpassa farten efter väglaget.
  • Håll ordentliga avstånd till andra fordon.
  • Kolla aktuella trafikläget och väglaget på www.trafikverket.se precis före resan

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
[email protected]