tor september 18 03:21 2008 i kategori Produktmeddelanden

Nokian Hakka Z SUV – lättrullande däck för nordiska förhållandenNokian Tyres lanserar Nokian Hakka Z SUV, ett nytt effektivt, robust och bekvämt sommardäck. Stora och motorstarka SUV-bilar kräver att däcken ska vara slitstarka och ge bästa möjliga prestanda. Även konsumenterna kräver samma. En konsumentundersökning som Nokian Tyres gjorde under våren 2008 visar att de tre viktigaste egenskaperna för ett SUV-däck anses vara våtgrepp, slitstyrka och komfortabla köregenskaper.

Det nya Nokian Hakka Z SUV för nordiska förhållanden motsvarar konsumenternas önskemål. Däcket rullar lätt och har mjuka och exakta köregenskaper, men är samtidigt slitstarkt. Det nya däcket är stort och uppseendeväckande, men ändå smidigt och snabbt. Däckljudet är lågt och det nya specialdäcket trivs utmärkt i svåra förhållanden.

De första Hakka sommardäcken, optimerade för grova asfaltvägar och för varierande förhållanden på sommaren, lanserades våren 2007. De är speciellt utvecklade för krävande nordiska förhållanden och garantin Hakka-skydd ger mervärde för konsumenterna. Hakka sommardäck trivs i kyliga förhållanden, men klarar även höga temperaturer utmärkt.

Hakka sommardäck är på hemmaplan på gropiga dåliga vägar, i snabbt varierande förhållanden och på våta vägar. Självklart är köregenskaperna ypperliga även på släta asfaltvägar på varma sommardagar.

Sortimentet är mycket brett i tre olika hastighetsklasser: i hastighetsklass V (210 km/h), i hastighetsklass W (270 km/h) och i hastighetsklass Y (300 km/h) från 17 tum upp till 22 tum. Konsumenterna kan börja köpa det nya däcket våren 2009. Däcket säljs på Nokian Tyres kärnmarknader i Norden, Ryssland, Ukraina och Kazakstan.

Nokian Hakka Z SUV – effektiv, säker och exaktValen och lösningarna i utvecklingen av mönstret för Nokian Hakka Z SUV påverkar även annat än enbart däckets utseende. Mönstret med alla sina detaljer spelar en viktig roll när det gäller köregenskaper, rullmotstånd, vattenplaning och däckljud.

Däckets mönster ger säkra köregenskaper och förbättrar styrresponsen. Däckets stadiga mittribba, det styva och fasta skulderområdet samt inside-outside formen ger goda köregenskaper. Mittribborna passar särskilt bra för ett däck i hög hastighetsklass. De förbättrar däckets säkra och exakta köregenskaper. Utseendemässigt är Nokian Hakka Z SUV en typisk produkt i Hakka-familjen, däcket är ett asymmetriskt däck, med olika inner- och ytterskuldror.

Det nya SUV-däcket för snabb körning och krävande förhållanden har ett helt nytt fotområde. Det diagonala styva området, den foglösa och starka kabelkonstruktionen samt det triangelformade kilen som stödjer fotområdet ger exakta och känsliga köregenskaper. Fotområdet, som speciellt har utvecklats för SUV-däck, skyddar också fälgen. Däcket reagerar snabbt på styrningen och däckets värmeutveckling är låg. Däcket blir inte varmt och reagerar på förarens styrkommandon direkt.

Det foglösa nylonbältet förstärker däckets konstruktion och ger köregenskaper utan vibrationer vid alla hastigheter. Däckets mönster ger lågt däckljud även på grov asfalt och dämpar ojämnheter på vägen.


Ny rak mönsterform ger utmärkta köregenskaperNokian Hakka Z SUV har en ny rak mönsterform som förbättrar stabiliteten särskilt i kurvor, filbyten och väjningar. Däcket ger logiska och okomplicerade köregenskaper även vid paniklägen. Den nya mönsterformen minskar även den skadliga värmeutvecklingen i höga hastigheter.

Innerskuldrornas form och polerade huvudspår forslar snabbare bort vatten under däcket, vilket minskar risken för vattenplaning. De polerade spåren ger också däcket en stilig design.

Cool Zone Concept: naturvänlig rapsolja och högteknologi möter varandraNokian Hakka Z SUV har utvecklats för krävande förhållanden med hjälp av den senaste tekniken.

De viktigaste innovationerna är slitbanan med flera gummilager, raps/silica gummiblandning och en ny mönsterform som gör Nokian Hakka Z SUV till ett unikt däck.

Längst ner i slitbanan med flera gummilager finns en tunn gummiblandning som har till uppgift att minska rullmotståndet och värmeutvecklingen. Det mellersta lagret av slitbanan har en elastisk gummiblandning som reagerar på styrningen fortare än traditionella gummiblandningar. Kontakten med vägen blir känslig och exakt. Däckets stabila egenskaper märks speciellt på spåriga vägar.

Grova vägar ställer stora krav på slitbanans gummiblandning. Den måste fungera utan problem vid olika temperaturer som kan variera från nollsträcket till höga sommartemperaturer.

I slitbanan av Nokian Hakka Z SUV finns rapsolja som är en förnybar naturprodukt. Rapsoljan gör att gummit ger ett bra skydd mot rivskador och däcket klarar utmärkt de dynamiska påfrestningarna under körning. Raps/silica gummiblandning, som särskilt har utvecklats för Nokian Hakka Z SUV, ger bra våtgrepp speciellt i kyliga temperaturer. Gummiblandningen dämpar också däckljud från grov asfalt effektivt. Däcket rullar tyst och behagligt.

Slitstark prestanda och mer nyttoeffektDen lyckade kombinationen av sommarsilica och rapsolja i gummiblandningen minskar däckets rullmotstånd, vilket minskar bränsleförbrukningen och utsläppen. Även motorns nyttoeffekt blir bättre.

På däcksidorna av Nokian Hakka Z SUV finns en extra stark gummiblandning som ger bra skydd mot stickskador. Även andra SUV-däck och 4x4-däck från Nokian har samma gummiblandning.

Nokian Hakka Z SUV utvecklades och testades i flera år både på grova nordiska vägar och på snabba motorbanor på kontinenten. Slitstyrkan utvecklades i laboratorium och i krävande testerkörningar på grova asfalter.

Mer säkerhet och bekymmerlöst komfortMitt på mönstret finns en slitagevarnare (Driving Safety Indicator, DSI) som visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter. Däcken måste vara i bra skick när det regnar och när vägarna är spåriga samt kan även ha tjälskador.

På däcksidan finns en inforuta där det rekommenderade lufttrycket kan markeras. Rätt lufttryck ger bilen exakta köregenskaper, minskar risken för skador på däck och minskar bränsleförbrukningen.

Nokian Hakka Z innehåller inga skadliga högaromatiska oljor. Som alla andra produkter, som tillverkas på Nokian Tyres fabriker i Finland och Ryssland, produceras även Nokian Hakka Z av renade och godkända oljor med minimal miljöpåverkan.

Gratis Hakka-skydd ger trygghetNokian Hakka sommardäck har en robust konstruktion och går inte sönder i normalt bruk. Nokian Tyres ger Hakka-däcken en utökad garanti, Hakka-skydd. Om ett däck, som har monterats rätt och har använts på ett normalt sätt, av en olyckshändelse förstörs så får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad från en däckverkstad som säljer Nokian produkter. Hakka-skyddet gäller i Sverige, Finland, Norge, Ryssland, Ukraina och Kazakstan.


Fem starka sidor som är kännetecknande för Nokian Hakka Z SUVKörsäkerhet -> sportiga köregenskaper tillsammans med smidig styrning gör att körningen sker säkert och utan överraskningar

Våtgrepp -> däcket trivs i kyliga förhållanden och ger säkra köregenskaper för den stora SUV-bilen, däcket uppfyller förarens önskemål, vilket är en viktig säkerhetsaspekt

Slitstark prestanda -> däckets konstruktion är slitstarkt: stabila och robusta köregenskaper, bra skydd mot riv- och stickskador (tack vare raps/silica gummiblandning), låg värmeutveckling som ger lågt rullmotstånd och hög nyttoeffekt för motorn

Komfortabel -> tyst, inga vibrationer och dämpar ojämnheter väl, komfortabla köregenskaper vilket gör det enkelt att köra långt bekvämt, säkert och utan problem

Miljövänlig -> rullar lätt, sparar bränsle, i tillverkningen används rapsolja och renade oljor


För ytterligare information kontakta Nokian Tyres plc:

Produktutvecklingschef Teppo Huovila, tel. +358 10 401 7701
teppo.huovila(at)nokiantyres.com

Produktchef Petri J. Niemi, tel. +358 10 401 7646
petrij.niemi(at)nokiantyres.com


Bilder: www.nokiantyres.com/nokianhakkazsuv

www.nokiantyres.com
Produktsida: Nokian Hakka Z SUV