mån januari 11 10:16 2010 i kategori Produktmeddelanden

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV – säkert grepp och slitstarktNokian Tyres lanserar ett nytt dubbdäck Nokian Hakkapeliitta 7 SUV för stadsjeepar. Däcket ger stabila köregenskaper för tunga SUV-bilar och säkert grepp på varierande nordiska vinterväglag. Det nya däcket är ett slitstarkt vinterdäck som tål hård körning i svåra förhållanden, men ger samtidigt exakta och behagliga köregenskaper. Det nya däcket i Hakkapeliitta familjen har många liknande innovationer som testvinnaren, dubbdäcket Hakkapeliitta 7 för personbilar.

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV har utvecklats för varierande nordiska förhållanden med snabba skiftningar både när det gäller temperatur och väglag. En vanlig vinterdag kan börja med torr och kylig morgon, övergå till snöyra mitt på dagen och sedan kan det börja regna på eftermiddagen. Ett vinterdäck för nordiska förhållanden måste kunna ge säkra köregenskaper i alla dessa förhållanden.

Grepp och komfort

Det nya SUV-däcket har en ny dubbteknik, Air Claw Technology, som ger däcket stabila och komfortabla köregenskaper. Innovationen påminner om dämpningen på sportskor av god kvalitet. Precis som sportskor har däcket små lufthål som dämpar dubbslaget och dubbvibrationer vid vägkontakt. Däcket rullar mjukt och tyst, vägslitaget blir mindre och dubbarna håller längre.

De nya robusta och breda ankardubbarna med många kanter ger bättre grepp på halt underlag både vid körning rakt fram och sidledes. Däcket har också så kallade björnklor, som även finns på andra Hakkapeliitta vinterdäck. De har till uppgift att hålla dubbarna i rak position genom att spänna mönsterklackarna optimalt vid inbromsning. Däcket har även den nya generationens Eco Stud System, en dubbdyna under varje dubb som effektiviserar dubbarnas funktion och dämpar dubbslagen mot vägen.

Slaskkil förstärker sidgreppet

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV har många liknande innovationer som andra Hakkapeliitta vinterdäck och dessutom har man utgått från kraven som moderna SUV-bilar ställer för däck. Resultatet efter många tester på Nokian Tyres testbanor i Ivalo och Nokia är ett nytt Hakkapeliitta SUV-däck som samverkar med moderna körstabiliseringssystem optimalt, vilket ökar säkerheten och framkomligheten i krävande förhållanden.

– Kontrollerade, välbalanserade greppegenskaper är viktigt för tunga SUV-bilar med hög prestanda. Särskilt viktigt är ett säkert sidgrepp för att det höga fordonet ska kunna behålla sin stabilitet och sina köregenskaper även vid en snabb undanmanöver. Nokian Hakkapeliitta SUV 7 har på skuldrorna graderade slaskkilar som är skräddarsydda för SUV-bilar. Slaskkilarna plogar effektivt bort snö och slask mellan däcket och vägen, säger Teppo Huovila, produktutvecklingsdirektör på Nokian Tyres.

Stabilt, exakt och robust

Det sportiga nya däcket bär tunga laster stabilt och utan överraskningar både på isiga och våta vägar. Köregenskaperna är mycket goda även på snötäckta vägar och barmark. Även i mycket svåra förhållanden ger däcket mycket bra grepp samt exakta, logiska och balanserade köregenskaper. Däckets låga däckljud ökar komforten ytterligare.

Däckets konstruktion ger stabila köregenskaper, oavsett om man kör på dåliga grusvägar eller på stora, ibland isiga asfaltvägar i storstäderna.

Däckets aggressiva mönster och den täta zig zag lamelleringen med vassa kanter ökar greppet. Slitbanans mittzon är rätt så sluten vilket ger bättre köregenskaper och stabilitet på barmark. Däckets skulderområden är relativt raka och effektivt graderade. Dubbplaceringen är bred för bättre grepp på hala vägar. Däcket rullar lätt även i djup snö och på dåliga skogsvägar. Däcket har goda rensningsegenskaper, vilket innebär att snö och slask inte fastnar i mönstret.

Förstärkta sidor ökar slitstyrkan

Däcken på en stadsjeep måste även ge skydd mot stick- och skärskador. Nokian Hakkapeliitta 7 SUV har förstärkta sidor som utöver skydd mot skador även förstärker däckets konstruktion.

Den nya gummiblandningen har särkskilt utvecklats för vinterbruk på SUV-bilar. Den innehåller naturgummi och silica, men även rapsolja som ger däcket bättre grepp på is samt bra skydd mot rivskador. Stenar med vassa kanter skapar inga problem för det nya däcket.

Säkerhet och däckinformation

På däckets slitbana finns slitagevarnaren (Driving Safety Indicator, DSI) som Nokian Tyres har utvecklat och patenterat. Slitagevarnaren finns på alla Nokian däck. Siffrorna mitt på däcket visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter, när däcket slits försvinner ett nummer i taget.

På slitbanan finns även ett snöflingamärke som ökar säkerheten ytterligare. Märket är synlig tills cirka fyra millimeter av mönstret finns kvar. När märket inte längre syns är det tecken på att däcket inte längre ger säkra vinteregenskaper och det är dags att köpa nya däck. För att ge säkra vinteregenskaper bör vinterdäcken ha ett mönsterdjup på 4-5 millimeter.

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV finns i början i 21 dimensioner, från 16 tum till 21 tum.

Försäljningen av det nya SUV-däcket börjar under våren 2010 på Nokian Tyres viktigaste marknader i Norden, Ryssland, Kazakstan, Vitryssland och Ukraina.

För ytterligare information kontakta:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820,
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

Teppo Huovila, produktutvecklingsdirektör, tel: +358 10 401 7701, teppo.huovila(at)nokiantyres.com

Bilder: www.nokiantyres.com/hakkapeliitta7SUV

www.nokiantyres.com