tor januari 20 01:42 2011 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Nokian Hakkapeliitta 75 år:


Den fartfyllda framgångssagan för Hakkapeliitta fortsätterNokian Tyres utvecklade redan år 1934 världens första vinterdäck för tuffa vinterväglag i Norden. Två år senare lanserades vinterdäcket Hakkapeliitta som är ett av världens mest kända vinterdäcksmärken. Nokian Hakkapeliitta har behållit sin grundläggande karaktär under alla decennier: alla Hakkapeliitta däck är särskilt utvecklade för nordiska vinterförhållanden.

Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har en färgrik och ärofylld historia bakom sig. Tillverkningen av Hakkapeliitta däck började år 1936 och sitt internationella genombrott gjorde de i Monte Carlo rallyt på 1950- och 1960-talen. Bilarna med Kometa-Hakkapeliitta dubbdäck var överlägsna på de snöiga och isiga alpvägarna. De finska rallyförarna vann tävling efter tävling och döptes till Flying Finns, flygande finländare. Hakkapeliitta däck visade vad de kan och snart började även rallyförare från andra länder att använda dessa däck.

Sedan 1950-talet har antalet bilar ökat kraftigt och de har ständigt blivit allt mer tekniskt avancerade. På samma sätt har även de säkra Hakkapeliitta däcken följt utvecklingen och de kompletterar den avancerade tekniken som finns i dagens bilar, som exempelvis stabilitetssystemet och ABS-bromsar. Dessutom påverkar utvecklingen av vägar även däck. Dagens asfalterade vägar ställer helt andra krav på däck än grusvägarna på 1950-talet.

Världsrekord på is

Dagens moderna Hakkapeliitta däck klarar av minst lika tuffa krav som de första däcken på Monte Carlo rallyt. I mars 2007 arrangerades en världsrekordkörning på is på Bottenviken utanför Uleåborg i Finland.
Nokian Hakkapeliitta 5 dubbdäck

Juha Kankkunen, den fyrfaldige världsmästaren i rally, uppnådde en hastighet på 321 km/t på isbanan som hade plogats på Bottenviken. Bilen var en Bentley Continental GT som hade vanliga serieproducerade Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 dubbdäck. Rekordet togs med i Guiness rekordbok.

De senaste medlemmarna i familjen Hakkapeliitta är dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7, Nokian Hakkapeliitta 7 SUV och det dubbfria alternativet Nokian Hakkapeliitta R. Alla dessa däck har vunnit flera vinterdäcktester i motortidningar både i Sverige och utomlands. Däcken har flera innovationer som förbättrar deras grepp i krävande förhållanden samt minskar rullmotståndet och därmed bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Hakkapeliitta däck är särskilt utvecklade för nordiska förhållanden och de har sedan decennier varit föregångare med ständigt nya innovationer. Alla Hakkapeliitta däck ger mycket bra grepp och säkra samt komfortabla köregenskaper på isiga, snöiga och våta vintervägar. Det dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R har marknadens lägsta rullmotstånd, vilket minskar bränsleförbrukningen upp till en halv liter per tio mil.

Leder utvecklingen år efter år

Nokian Hakkapeliitta är föregångare när det gäller säkra vinteregenskaper. Alla Hakkapeliitta däck är utvecklade för världens mest krävande vinterförhållanden. Sedan 1936 har Nokian Tyres lanserat 33 Hakkapeliitta produkter, både dubbdäck och dubbfria vinterdäck för personbilar och tunga fordon. Världens nordligaste däcktillverkare Nokian Tyres har ett testcenter i Ivalo, som ligger 30 mil norr om Polcirkeln, där Hakkapeliitta vinterdäck testas och utvecklas. Företaget är den enda däcktillverkaren i världen som koncentrerar sig på produkter och kundbehov i Norden.

Hakkapeliitta däck har i 75 år lett utvecklingen av vinterdäck. Under 2011 kommer Nokian Tyres att fira Hakkapeliitta däck på många olika sätt. Du kan läsa mer om den fantastiska historien bakom Hakkapeliitta däck på våra webbsidor.

Namnet Hakkapeliitta är en bit av svensk historia. Under det 30-åriga kriget på 1600-talet, då Finland tillhörde Sverige, tjänstgjorde finska ryttare i svensk armé och satte skräck i fienden. När de våghalsiga finska ryttarna red mot fienden vrålade de på finska ”hakkaa päälle” (slå till). Efter ett tag döptes de följaktligen till Hakkapeliter (Hakkapeliitta på finska).

I januari 2011 har även Monte Carlo rally sitt jubileumsår, det första rallyt kördes för 100 år sedan.Ytterligare information:

Nokian Tyres plc

Produktutvecklingsdirektör Teppo Huovila, tel. +358 10 401 7701,

teppo.huovila(at)nokiantyres.com