mån oktober 6 10:27 2008 i kategori Produktmeddelanden

Nokian Hakkapeliitta R dubbfritt vinterdäck för nordiska förhållanden
Nokian Tyres lanserar ett miljövänligt dubbfritt vinterdäck Nokian Hakkapeliitta R. Däckets låga rullmotstånd minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen och i produktionen används enbart renade oljor. Däcket har optimerats för varierande nordiska vinterförhållanden och särskilt egenskaperna på våta vägar har förbättrats.

Det nya däcket har patenterade så kallade pumplameller som effektivt forslar bort vatten mellan däcket och vägen. Förbättringen av våtgreppet har dock inte skett på bekostnad av vintergreppet. Hakkapeliitta R ger bättre grepp och köregenskaper i extrema vinterförhållanden än sin föregångare Nokian Hakkapeliitta RSi. Det nya däcket ger kortare bromssträcka på isiga, snötäckta och framförallt på våta vägar.

Klimatförändringarna har lett till att det blir oftare extrema väderförhållanden. Snöblandat regn och temperaturer kring noll är ett vanligt vinterklimat idag. Resultatet blir våta eller ishala vägar. Nokian Hakkapeliitta R har skräddarsytts för dessa vinterförhållanden.

Det nya däcket har en slitbanekonstruktion med flera gummilager som speciellt har utvecklats för ett dubbfritt däck och en ny gummiblandning som ger mycket stabila köregenskaper oavsett väglaget. Placeringen av mönsterklackarna förbättrar styrresponsen också på spåriga vägar.

Däcket har en bestämd rotationsriktning och slitbanan är täckt med ett tätt nät av lameller som förbättrar greppet ytterligare. Effektiva så kallade bromsningsförstärkare ökar bromsgreppet.

Miljöfrågorna har stort fokus på Nokian Hakkapeliitta R. Texten "ultra low rolling resistance" på däcksidan innebär att däcket har mycket lågt rullmotstånd. Bränsleförbrukningen blir upp till en halv liter lägre per tio mil, vilket också minskar koldioxidutsläppen.

Som alla andra Nokian Tyres produkter tillverkas det nya däcket miljövänligt, utan skadliga cancerframkallande oljor. Nokian Tyres började redan 2005, som första däcktillverkare i världen, att använda så kallade lågaromatiska, renade oljor i sin produktion.

Hakkapeliitta R har marknadens bredaste sortiment med 44 olika dimensioner från 13 tum till 20 tum.

BILDER: https://www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

För ytterligare information kontakta:
Teppo Huovila, produktutvecklingschef, tel. +358 10 401 7701,
teppo.huovila(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, utvecklingschef, tel. 070-2448 820, allan.ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com
Produktsida: Nokian Hakkapeliitta R