mån januari 30 12:00 2006 i kategori Produktmeddelanden

Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 – nytt slitstarkt vinterdäck för stadsjeeparNokian Hakkapeliitta-familjen växer och nykomlingen heter Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5, ett vinterdäck speciellt utvecklat för stadsjeepar. Utseendemässigt liknar däcket nya Nokian Hakkapeliitta 5 och däcket har även många av de innovationer som sin bror i samma däckfa-milj.

Antalet stadsjeepar ökar fortfarande kraftigt och Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 har utvecklats speciellt för den här fordonstypen. Det nya däcket kan erbjuda marknadens bredaste sortiment: det finns 27 olika dimensioner upp till 22 tum. Försäljningen av det nya däcket börjar hösten 2006.

Bra grepp och slitstarkt

Ett vinterdäck för en tung och motorstark SUV-bil måste ha ett utmärkt grepp. Däcken måste även ha balanserade greppegenskaper och bra sidogrepp, vilket är en viktig egenskap för att kunna behålla kontrollen över bilen vid till exempel en kraftig väjning. Det nya däcket har samma innovationer som Nokian Hakkapeliitta 5: en så kallad björnklo och nya generationens fyrkantiga dubbar, vilket ytter-ligare förbättrar greppet på det nya SUV-däcket.

Däckets gummiblandning har speciellt utvecklats för SUV-bilar och vinterbruk. Gummiblandningen innehåller bland annat mycket rapsolja som ökar däckets isgrepp och slitstyrka. Däcket har också en mycket bra skydd mot skarpa stenar.

Tunga SUV-bilar ställer stora krav på däck som måste vara stadiga och slitstarka för att ge stabila köregenskaper för det tunga och höga fordonet. Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 har mellan skul-derklackarna en längsgående smal och styv zon som förstärker däckets konstruktion och gör det mycket stabilt.

Blanka huvudspår

Det nya SUV-däcket ser bra ut och har polerade huvudspår. De hala huvudspåren gör att snö och slask rensas bort effektivt ur spåren. Däckmönstret har goda rensningsegenskaper och körning i djup snö och slask sker utan problem, även på dåliga skogsvägar.

Det ställs stora krav på SUV-däck. SUV-bilar körs både i svår terräng med mycket snö och på välplo-gade asfaltvägar samt i stadstrafik. Tack vare dubbelklackskonstruktionen fungerar Nokian Hakkape-liitta Sport Utility 5 utmärkt även på snö- och isfria asfaltvägar. Däcket har lågt dubbljud och har har-moniska köregenskaper med mycket exakt körrespons.

Däck som kommunicerar

Det nya SUV-däcket kan kommunicera med bilföraren. I början är det viktigt att köra in dubbdäcken. Det påverkar hållbarheten av dubbarna och hur de sätter sig fast i däcket. Under de första 50 milen ska man undvika häftiga accelerationer, inbromsningar och kurvtagningar. Därför finns kring varje dubb en så kallad inkörningsindikator som försvinner när däcken har körts in.

Däcket har även vinterslitagevarnare. På bottenklackarna vid mitten av däcket finns speciella snö-flingemärken. När de slits bort har däcket inte längre lika säkra vinteregenskaper.

För ytterligare information kontakta Nokian Tyres plc:

- Teppo Huovila, produktutvecklingschef, tel. +358 3 340 7701, teppo.huovila@nokiantyres.com

- Matti Morri, teknisk kundservicechef, tel. +358 3 340 7621, matti.morri@nokiantyres.com

- Allan Ostrovskis, utvecklingschef, tel. +46 70 2448 820, allan.nokian@telia.com

- www.nokiantyres.com & www.hakkapeliitta5.com
- Nokian Hakkapeliitta SUV 5 produktsida