tor april 5 08:38 2012 i kategori Produktmeddelanden

Nokian sommardäck testvinnareNokian Hakka sommardäck har även i år vunnit topplaceringar både i Sverige, Centraleuropa och i Ryssland. Nya Nokian Hakka Blue med sitt utmärkta våtgrepp och det energisnåla Nokian Hakka Green, båda skräddarsydda för den nordiska marknaden, har klarat sig bra i testerna. Även Nokian sommardäck, avsedda för centraleuropeiska marknader, har vunnit tester. Nokian Z G2 vann sommardäcktestet i Europas största motortidning Auto Bild.

Nya sommardäcket Nokian Hakka Blue blev delad etta i Aftonbladet BILs test. ”Överlägset i regn”, sammanfattar tidningen.

”Ett däck som överraskar på den våta handlingbanan är nya Nokian Hakka Blue. Det är snabbare, säkrare och roligare än jättarna från Continental, Michelin och Goodyear. Och det är inte lite bättre: det utklassar konkurrenterna”, skriver Aftonbladet BIL.

”Hakka Blue är totalt överlägset i regnväder med perfekt grepp och styrbarhet, det är lättkört på de svåraste väglagen”, skriver tidningen.

Nokian Hakka Blue fick högsta betyg, tio poäng, i tre av de sex deltesterna: bromsning på vått, köregenskaper på vått och köregenskaper på torrt. Aftonbladet BIL testade tio sommardäck i dimensionen 205/55R16.

Nokian Hakka Green vann testet för lättrullande sommardäck i Vi Bilägare (5/2012). I sin sammanfattning skriver tidningen att däckets köregenskaper och grepp på vått underlag är grymt bra och att däcket går som på räls.

”Nokian Hakka Green bromsar betydligt bättre än övriga eco däck på våt väg. Det har bra förmåga att klara av mycket vatten på vägen utan att tappa kontrollen. Kurvgreppet är bra, även i väta när vi testade däcket vid gränsen av greppet”, skriver tidningen.

Tidningen testade sju lättrullande däck i dimensionen 205/55R16.

I Vi Bilägares sommardäcktest (4/2012) fick Nokian Hakka Blue högsta betyg i tre deltester, fem poäng av fem möjliga, när det gäller bromsning, kurvgrepp och körning på våt väg i tidningen Vi Bilägares. Däcket fick 3,9 poäng av 4,0 möjliga och blev delat tvåa i testet.

”Däcket upplevs som lättkört. Undanmanöver går enkelt och stabilt med lätt överstyrning vid provocering”.

”Det är en fröjd att pressa Nokian. Det sviker inte. Styr perfekt och håller spåret i kurvor”, berömmer Vi Bilägare.

Mest berömmer Vi Bilägarens testlag däckets våtegenskaper.

”Nokian Hakka Blue är framför allt mycket bra i väta och vi rankar det som ett säkert och stabilt sommardäck”.

Vi Bilägare testade sju sommardäck i dimensionen 205/55/R16, vilket är den mest sålda dimensionen i Sverige, och ett däck i dimensionen 235/35/ZR19.

Nokian Hakka Blue trivs på våta vägarNya Nokian Hakka Blue blev delad etta i NAF/Motors (2/2012) sommardäcktest i Norge. Speciellt beröm får däcket för sitt utmärkta våtgrepp. Däcket fick högsta 10 poäng i fyra av åtta deltester.

”Nokian Hakka Blue har de bästa våtegenskaperna i testet. Däcket bromsar bra både på vått och torrt underlag. Hakka Blue är även tyst och rullar lätt”, skriver NAF/Motor.

Nokian Hakka Blue blev delad etta i ryska Autoreviews test (7/2012). Tidningen berömmer speciellt däckets goda våtegenskaper. Tidningen testade nio däck i dimensionen 205/55R16.

Det lättrullande Nokian Hakka Green blev tvåa i ryska Za Rulems (3/2012) test där man testade 12 sommardäck i dimensionen 185/60R14. Tidningen berömmer däckets köregenskaper både på torrt och vått underlag.

”På torrt underlag är däckets riktningsstabilitet mycket bra och styrkänslan är exakt. Däcket fungerar utmärkt även vid gränsen av greppet. På vått underlag sker filbyten snabbt och däcket håller sitt grepp. Nokian Hakka Green sparar bränsle oavsett hastighet”, skriver Za Rulem.

Testvinster även i CentraleuropaNokian Z G2, sommardäcket för centraleuropeiska marknader, vann testet i Europas största motortidning Auto Bild.

Enligt Auto Bild (9/2012) är Nokian Z G2 ett övertygande bra däck. ”Kortaste bromssträcka både på vått och torrt underlag, exakta styregenskaper, stabila köregenskaper sidledes, lågt rullmotstånd”, skriver tidningen. Bromssträckan på våt väg från 100 km/t var upp till 22 meter kortare än för testets sämsta däck.

Europas största motortidning testade 50 sommardäck i dimensionen 225/45 R17 för medelstora bilar i hastighetsklassen W/Y. Auto Bild har enbart i Tyskland cirka 2,8 miljoner läsare.

I klassen däck för lätta lastbilar vann Nokian Hakka C Cargo testet i tyska tidningen Promobil, FirmenAuto- und Transporter i två däckdimensioner, 225/65R16C och 235/65R16C. Tidningen skriver att däcket är mycket bra och balanserat både på vått och torrt underlag. Nokian Hakka C Cargo gav bra skydd mot vattenplaning och hade lågt rullmotstånd.

Nokian Hakka – för nordiska sommarförhållandenNokian Tyres har i över 75 år utvecklat, testat och patenterat däcklösningar som ökar körsäkerheten. Nokian Tyres är världens enda däcktillverkare som särskilt utvecklar sommardäck för krävande nordiska förhållanden.

Nokian Hakka sommardäck är utvecklade för nordiska förhållanden och de ger säkra köregenskaper i alla väderförhållanden och väglag. När du registrerar dig som medlem i Hakka Club och köper nya Hakka sommardäck får du en unik Hakka-skydd och Hakka-vägassistans.

Nokian Tyres ger alla Nokian Hakka sommardäck ett utökat Hakka-skydd. Om ett däck som har monterats rätt och använts på ett normalt sätt av en olyckshändelse förstörs får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad. Hakka-skydd gäller tills mönsterdjupet blir fyra millimeter eller tills däcket är ett år gammalt. Dessutom har däcken ett Hakka-nöjdhetslöfte, vilket innebär att kunden har rätt att returnera eller byta ut däcken mot nya om han eller hon inte är nöjd med sina nya Nokian Hakka däck.

För att ytterligare öka tryggheten omfattas Nokian Hakka sommardäck av Hakka-vägassistans som går ut på att kunden får hjälp vid vägkanten om däcket går sönder. Ett samtal till ett servicenummer är det enda som behövs och en servicebil skickas till platsen. Kan inte skadan repareras på plats bogseras bilen till närmaste däckverkstad som säljer Nokian Tyres produkter. Hakka-vägassistans är tillgänglig dygnet runt i Sverige, Norge och Finland.

Läs mer om Hakka-skydd: www.hakkaskydd.se

Sommardäcktester våren 2012Vi Bilägare (5/2012), Sverige
Dimension: 185/60R14

1. Nokian Hakka Green
2. Continental EcoContact 5,
3. Michelin Energy Saver

Aftonbladet BIL (mars 2012), Sverige
Dimension: 205/55R16

1. Nokian Hakka Blue, Hankook Ventus Prime2, Pirelli Cinturato P7
2. Continental Premiuncontact 5, Michelin Pilot Sport 3
3. Goodyear Efficientgrip

Vi Bilägare (4/2012), Sverige
Dimension: 205/55 R16

1. ContinentalPremiumContact 5
2. Nokian Hakka Blue, ContinentalSportContact 5P, Michelin Pilot Sport PS3,
3. Dunlop SP Sport Fast Responce, Vredestein Sportrac 3

Tekniikan Maailman (5/2012), Finland
Dimension: 205/55 R16

1. Nokian Hakka Blue, Pirelli Cinturato P 7, Hankook Ventur Prime 2
2. Continental ContiPrimiumContact 5, Michelin Pilot Sport 3
3. Goodyear EfficientGrip

Tuulilasi (4/2012), Finland
Dimension: 205/55 R16

1. Nokian Hakka Green
2. Hankook
3. Nokian Nordman, Barum, Dunlop

Autoreview (7/2012), Ryssland
Dimension: 205/55R16

1. Nokian Hakka Blue, Hankook Ventus Prime2, Pirelli Cinturato P7
2. Continental Premiuncontact 5, Michelin Pilot Sport 3
3. Goodyear Efficientgrip

Za Rulem (3/2012), Ryssland
Dimension: 185/60R14

1. ContinentalPremiumContact 2
2. Nokian Hakka Green
3. Pirelli Cinturato P1

Auto Bild (9/2012), Tyskland
Dimension: 225/45 R 17 W

1. Nokian Z G2
2. Goodyear Eagle F1 Assymmetric 2
3. Hankook Ventus S1 Evo 23

Bilder:
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen

Mer information: www.nokiantyres.se

Nokian Tyres plc
Produktutvecklingschef
Juha Pirhonen
tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Chef för teknisk kundservice
Matti Morri
tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

>