ons januari 19 09:00 2005 i kategori Produktmeddelanden

Endast oljor som inte är skadliga används i produktion:


Nokian Tyres har slutat använda högaromatiska oljorNokian Tyres har gått över till miljövänligare produktion och har som första däcktillverkare i världen helt slutat använda så kallade högaromatiska (HA) oljor i produktionen av däck. I företagets egen produktion används nu endast renade oljor som ersätter oljor som är klassade som skadliga.

Ändringen omfattar samtliga produkter som tillverkas på fabriken i Nokia: personbilsdäck, tunga däck, däck för arbetsmaskiner och Nokian Noktop regummeringsmaterial. Övergången till produktion med renade oljor skedde i slutet av 2004.

Nokian Tyres är föregångare när det gäller att utveckla miljövänliga däck. Företaget har investerat stora resurser i forskning och utveckling för att helt kunna ersätta de högaromatiska oljorna med renade oljor. Arbetet med detta började redan för drygt tio år sedan.

De renade oljorna som Nokian Tyres nu använder innehåller mindre så kallade PAH-ämnen (polyaromatiska kolväten) än det kommande EU-direktivet kräver. Direktivet som träder i kraft 2009 eller senast 2010 kräver att däcktillverkare måste börja använda renade oljor.

Miljövänlig utveckling


De allra första miljövänliga produkterna var Nokian Noktop regummeringsmaterial som sedan år 1995 har tillverkats utan högaromatiska oljor. I produktionen av däck började man år 2000 att ersätta skadliga oljor med renade oljor.

Miljövänliga oljor användes först i produktionen av vinterdäck för person- och paketbilar. Successivt ersattes de högaromatiska oljorna med renade oljor även i produktionen av sommardäck. År 2002 lanserade Nokian Tyres sitt första sommardäck Nokian NRT2 utan HA-oljor i slitbanan. Hösten 2003 lanserades Nokian NRHi som var det första sommardäcket helt utan oljor som är klassade som skadliga. Hösten 2004 lanserades Nokian Z, ett miljövänligt höghastighetsdäck (270 km/h).

I produktionen av tunga däck genomfördes omställningen på kort tid. Tack vare grundliga förberedelser och erfarenheterna från personbilsdäcksproduktionen kunde växlingen från högaromatiska oljor till renade oljor ske rekordsnabbt under hösten 2004.

Rena oljor och säkra däck


Högaromatiska oljor är en restprodukt från oljeraffinering. Däckindustrin började använda dessa oljor i produktionen av däck på 1950-talet. Oljorna har använts som mjukgörare i tillverkningen av slitbanor och de har underlättat blandningen av olika råvaror samt gjort det lättare att vidareförädla gummiblandningen.

Med hjälp av extrahering kan de skadliga PAH-ämnen nästan helt renas bort från de högaromatiska oljorna som sedan blir lågaromatiska.
Nackdelen är att det är svårare att blanda dessa oljor med gummit. Det var en svår uppgift att ersätta de högaromatiska oljorna med renade oljor eftersom man samtidigt ville förbättra produkternas egenskaper.

För att lyckas med detta var det nödvändigt att utveckla och testa gummiblandningarna på nytt. Efter ett omfattande utvecklingsarbete kunde Nokian Tyres producera nya mycket väl fungerande gummiblandningar med renade oljor. Speciellt svårt var det att skapa goda våtegenskaper. Detta lyckades bland annat med hjälp av nya polymerkvaliteter. I produktionen av vinterdäck ersätts skadliga oljor av finsk rapsolja som förbättrar däckens is- och våtgrepp samt gör däcken mindre utsatta för skador.

För ytterligare information kontakta Nokian Tyres plc:
Utvecklingschef Teppo Huovila, tel. +358 3 340 7701, e-post: teppo.huovila@nokiantyres.com
Materialutvecklingschef Raimo Perkiö, tel. + 358 3 340 7713, e-post: raimo.perkio@nokiantyres.com


Fakta om PAH-oljor, högaromatiska kolväten
I däckens gummiblandningar används allmänt högaromatiska oljor (HA = high aromatic) som är klassade som cancerogena på grund av att de innehåller PAH-ämnen (polyaromatiska kolväten).
I tillverkningen av däck kan HA-oljorna ersättas med så kallade non-labelled oljor eller lågaromatiska oljor (LA = low aromatic) som innehåller mindre än 3 procent PAH-ämnen. Enligt forskningsresultat är mängden av PAH-ämnen då så låg att oljan inte längre är skadlig.


Rena, lågaromatiska oljor produceras genom extrahering av högaromatiska oljor.

Nokian Tyres erkännanden inom miljö- och säkerhetsarbetet
1995: BS 7750 miljöcertifikat som första däckfabrik i världen
1997: EU:s EMAS certifikat
1998: ISO 14001 miljöcertifikat
1999: Finlands bästa miljörapport – pris i en tävling mellan finska börsföretag
2001: Finlands bästa EMAS-rapportPressmeddelande och bilder kan hämtas:
www.nokiantyres.com/press_se
Material bank 1
Material bank 2