Nokian Tyres körde världsrekord för elbilar på is – hastighet 252,09 km/t

tor mars 22 01:01 2012 i kategori Produktmeddelanden

Nokian Tyres körde världsrekord för elbilar på is – hastighet 252,09 km/tNokian Tyres testförare Janne Laitinen körde hastighetsrekordet 252,09 km/t med elbilen E-RA på sjön Ukonjärvis is, i Inari, i norra Finland. Det är ett unikt rekord som världens nordligaste däcktillverkare och yrkeshögskolan Metropolias högtekniska elbil E-RA (Electric RaceAbout) uppnådde den 17 mars.

E-RA är en fullblodssportbil med elmotor på 280 kW som Metropolia har byggt. Som bäst var hastigheten uppe på över 260 km/t, trots att det var flera minusgrader ute. Bilen hade Nokian Hakkapeliitta 7 dubbdäck (dimension 225/40R18) som gav bilen utmärkt grepp och stabila köregenskaper i höga hastigheter.

− Att testa däck i krävande förhållanden ingår som en central del i testandet av vinterdäck. Världsrekordet och samarbetet i E-RA-projektet ger oss utmärkta möjligheter att få nya erfarenheter, vilket gör att vi även i fortsättningen ligger på toppen av utvecklingen. Det här är en riktig inspirationskälla för däckutvecklare, vars viktigaste utmaning är att kunna optimera både säkerhetsegenskaperna och lågt rullmotstånd, som är speciellt viktigt för körsträckan på en elbil, berättar Matti Morri, chef för Nokian Tyres tekniska kundservice.

Testkörningen gjordes på en sex kilometer lång raksträcka på is, helt enligt reglerna för den berömda Guinness rekordbok. Hastighetsrekordet tas dock inte officiellt med i Guinness rekordbok eftersom det ännu inte finns någon egen klass för elbilar. Tiden och hastigheten för körning under en kilometer mättes när bilen körde banan åt båda hållen. Rekordet är genomsnittstiden mellan dessa två mätningar. Starten sker flygande och körningen får pågå under en timme. Däcken på bilen måste vara kommersiellt tillgängliga och de måste vara godkända för trafik i det landet där världsrekordkörningen sker.

Nokian Tyres testförare Janne Laitinen har även det officiella Guinness världsrekord för körning på is. Rekordet på 331,61 km/t kördes i mars 2011 med en bensindriven bil på Bottenvikens is.

Att pröva gränserna stöder utvecklingsarbetet


Elbilen E-RA är ett innovativt projekt för finska studenter och samarbetspartners. Bilen har byggts av studenterna och samarbetspartners genom att utnyttja den senaste tekniken inom elektrisk kraftöverföring och batterier. Som minst förbrukar bilen endast 14,5 kW per 100 kilometer, vilket motsvarar 1,6 liter bränsle.

− Med rekordtestet vill vi visa att en elbil fungerar pålitligt även i kyla och i hög hastighet på halt is. Att prova gränserna sätter fart på den tekniska utvecklingen som till sist gagnar konsumenterna, säger Sami Ruotsalainen, chef för teamet E-RA.

Nokian Tyres utvecklade världens första vinterdäck redan år 1934. Två år senare lanserades Nokian Hakkapeliitta för nordiska vinterförhållanden. I dag är däcket ett av världens mest kända vinterdäcksmärken. Som enda däcktillverkare i världen koncentrerar Nokian Tyres på produkter och tjänster som ökar trafiksäkerheten i nordiska förhållanden.

Läs mer:
Nokian Hakkapeliitta 7:
www.nokiantyres.se/dack?id=12091290&group=1.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+7

Mer information:
Matti Morri, chef för teknisk kundservice, tel. +358 10 401 7621, matti.morri(at)nokiantyres.com

Antti-Jussi Tähtinen, marknads- och kommunikationschef, tel. +358 10 401 7940, antti-jussi.tahtinen(at)nokiantyres.com

E-RA (Electric RaceAbout) – Yrkeshögskolan Metropolia i Helsingfors
Projektchef och chefsingenjör Sami Ruotsalainen, tel. +358 50 5288 648, sami.ruotsalainen(at)metropolia.fi

www.facebook.com/nokiantyres
www.facebook.com/pages/Nokian-Tyres-Sverige
www.youtube.com/NokianTyresCom