tis september 5 08:38 2006 i kategori Produktmeddelanden

Nokian Tyres lanserar nya sommardäck i H och V-hastighetsklasser:


Traditionella Hakkapeliitta vinterdäck får Hakka-sommardäck vid sin sidaNokian Tyres döper om sina sommarprodukter och lanserar två nya sommardäck. De välkända Hakkapeliitta vinterdäcken får nu vid sin sida Hakka-sommardäck. Däcken har samma goda egenskaper som har varit typiska för Hakkapeliitta vinterdäck under de senaste 70-åren som Hakkapeliitta har dominerat vinterdäcksmarknaderna. Den viktigaste egenskapen är den utmärkta anpassningen för nordiska förhållanden. Utgångspunkten för utvecklingsarbetet av de nya Hakka-sommardäcken var samma pålitliga grundvärden som även styr utvecklingen av Hakkapeliitta vinterdäck.

Ojämna vägar med skiftande beläggningar och snabbt växlande väderförhållanden ställer speciella krav för däcken i Norden. För dessa krävande förhållanden är Nokian Tyres specialist på att utveckla produkter som grundar sig på kunskaperna från utvecklingen av Hakkapeliitta vinterdäck: att däcken ska ha ett säkert och hållbart väggrepp. De första produkterna i den nya Hakka-familjen är sommardäcken i hastighetsklass H (210 km/h) och hastighetsklass V (240 km/h). Däcken är avsedda för kärnmarknaderna i Norden och Ryssland. Försäljningen av de nya Hakka-sommarprodukterna börjar under våren 2007.

Flera innovationer mot vattenplaning


Både Nokian Hakka H och Nokian Hakka V har samma typ av nytt innovativt mönster. Det som skiljer däcken från varandra är främst gummiblandningarna och konstruktionen. Båda däcken har optimerats för att fungera på bästa möjliga sätt i sina respektive hastighetsklasser. Hakka V i den högre hastighetsklassen har en styvare konstruktion vilket gör däcket sportigare. Nya innovationer och tekniska lösningar gör båda däcken säkrare och mer hållbara.

Det asymmetriska inside-outside mönstret optimerar däckens fina egenskaper. Mönstret ger ett effektivt skydd mot vattenplaning och goda köregenskaper. I däckens slitbanor används helsilicagummiblandningar som ger ett utmärkt våtgrepp och mycket lågt rullmotstånd.

Nya tekniska innovationer minskar risken för vattenplaning mycket effektivt. Funktionen av det så kallade regnvattensystemet på innerskuldrorna grundar sig på bäck- och åprincipen. De smala, riktade spåren och de speciella vattenavledare tränger undan vatten från mönstret effektivt. Nokian Hakka-däcket (205/55 R16) klarar av att tränga undan 43 liter vatten i sekunden när bilens hastighet är 75 km/h och när det finns 10 millimeter vatten på vägen.

Huvudspårens polerade bottnar ökar ytterligare däckens kapacitet att tränga undan vatten mellan däcket och vägbanan. De polerade spåren ger däcken även en snygg design.

Ytterskuldrornas tvärsgående spår längst fram har en skopliknande form. Innovationen som ökar trafiksäkerheten kallas för stänkavledare. Tack vare innovationen slungar däcken mindre vatten åt sidorna och mot bakomvarande bilens vindruta.

Den så kallade killagerslitbanekonstruktionen tillsammans med det asymmetriska mönstret förbättrar både kör- och våtegenskaper.

Tyst, exakt och säker körupplevelse


Den sammanhängande ribban förbinder mönsterklackarna på ytterskuldrorna stadigt ihop. Tre kraftiga och styva långsgående ribbor och den asymmetriska mönsterformen ger däcken goda och säkra köregenskaper även i mycket höga hastigheter. Väggreppet är stabilt men samtidigt känsligt och exakt.

Bilisterna kräver att däck i hastighetsklasser H och V måste vara tysta. De nya Hakka-däcken har många innovationer som minskar däckljudet. Det sammanhängande ytterskulderområdet minskar ljudet eftersom mönsterklackarna håller sig i ett stabilt läge oavsett hur man kör. De ljuddämpande hålen och utbuktningarna i de längsgående spåren påverkar luftströmmarna och tar bort det obehagliga vinande ljudet. När det gäller stomkonstruktion och materialval så har man valt metoder som dämpar stötar och ljudet från vägen.

Ny slitagevarnare varnar för vattenplaningsrisk


Bra däck ökar körsäkerheten och minskar risken för vattenplaning. För att underlätta kontrollen av mönsterdjupet lanserade Nokian Tyres 1999 den så kallade slitagevarnaren (Driving Safety Indicator - DSI). De nya Hakka-däcken har en vidareutvecklad slitagevarnare. Utöver siffrorna som visar mönsterdjupet i millimeter har däcken även en vattenplaningsvarnare som varnar för ökad risk för vattenplaning. Mitt på mönstret finns ett vattendroppsmärke som försvinner när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter. Det innebär att däcket inte längre ger fullgod skydd mot vattenplaning.

Båda däcken har en björklövsymbol som visar att i produktionen av däcken används endast renade lågaromatiska oljor.

Däcken har en inforuta där man kan markera lufttrycket. Däcken med rätt lufttryck ökar säkerheten, ger bättre köregenskaper och minskar bränsleförbrukningen.

Hakka-garanti utan kostnad


I samband med lanseringen av nya Hakka-sommardäck ger Nokian Tyres sina nya sommardäck en Hakka-garanti utan extra kostnad. Hakka-garantin gäller i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Om ett däck, som har monterats rätt och har använts på ett normalt sätt, av en olyckshändelse förstörs så får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad. Hakka-garantin gäller tills mönsterdjupet är nere på fyra millimeter, alternativt tre år från inköpsdatumet.

Viktiga förbättringar på produkterna
· effektiva vattenplaningsegenskaper: 43 l/sek. i 75 km/h med 10 mm vatten på vägen
· köregenskaper på torra vägar
· våtgrepp

Praktisk säkerhet
· slitagevarnaren visar mönsterdjupet i millimeter och vattenplaningsvarnarens vattendroppsmärke mellan siffrorna 3 och 4 varnar för ökad risk för vattenplaning
· markering på inforutan anger rätt lufttryck och däckens placering
· muddstopper tätningsring ser till att sand och smuts inte kan tränga in mellan däcket och fälgen
· däck i profilen 55 eller lägre har en kraftig ribba som skyddar fälgen mot skador


För ytterligare information kontakta:

· Produktutvecklingschef Teppo Huovila, Nokian Tyres plc, tel +358 3 340 7701
· Utvecklingschef Allan Ostrovskis, tel: +46 70 244 8820
· www.nokiantyres.com/brand
Nokian Hakka H produktsida
Nokian Hakka V produktsida