ons februari 10 02:16 2010 i kategori Företagsnyheter

Nokian Tyres sommardäck 2010


Gemensamt för alla Nokian Hakka sommardäck:  • Nokian Tyres ger Hakka-däcken en utökad garanti, Hakka-skydd. Om ett däck, som har monterats rätt och har använts på ett normalt sätt, av en olyckshändelse förstörs får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad från en däckverkstad som säljer Nokian produkter. Som nyhet för 2010 ger Nokian Tyres en nöjdhetsgaranti, vilket innebär att konsumenten får nya däck om han eller hon inte är nöjd med sina nya Nokian Hakka sommardäck. Garantin gäller 14 dagar från inköpsdatumet.
  • Däcken innehåller inga skadliga högaromatiska oljor.
  • Däcken har en slitagevarnare som visar mönsterdjupet i millimeter.
  • Nokian Hakka-däck är speciellt utvecklade för nordiska förhållanden med stora temperaturväxlingar och grova asfaltvägar.

Nokian Hakka Z för snabb körning i nordiska förhållanden


Nokian Hakka Z är ett nytt höghastighetsdäck i hastighetsklassen W (270 km/h) och vissa dimensioner i hastighetsklassen Y (300 km/h). Däcket är ett UHP-däck (Ultra High Performance) och har utvecklats för sportiga bilar och snabb körning. I sortimentet finns över 30 dimensioner från 16 till 20 tum.

Däckets viktigaste innovation heter Cool Silica Conspet, en ny slitbanekonstruktion med flera gummilager och nanosilicagummiblandning. Nokian Hakka Z har också en ny Nordic Cool UHP Silica gummiblandning som ger mycket bra våtgrepp vid varierande temperaturer och bra skydd mot vattenplaning. Den nya gummiblandningen dämpar också däckljud effektivt på nordiska grova asfaltvägar.

Däcket har låg värmeutveckling även i höga farter lågt rullmotstånd, vilket sparar bränsle och minskar koldioxidutsläppen. Däcket har exakta och stabila köregenskaper i höga hastigheter, också i kurvor och vid snabba väjningar. Gummiblandningen ger däcket säkra köregenskaper oavsett om temperaturen ligger vid nollsträcket eller vid +30 grader.

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaZ

Nokian Hakka Z SUV – lättrullande däck för stadsjeepar


Nokian Hakka Z SUV har utvecklats för att motsvara SUV-ägarnas önskemål. Enligt en konsumentundersökning som Nokian Tyres har gjort är våtgrepp, slitstyrka och komfortabla köregenskaper de viktigaste egenskaperna som SUV-förare efterfrågar.

Nokian Hakka Z SUV för nordiska förhållanden har utvecklats för grova nordiska asfaltvägar och varierande temperaturer. Däckljudet är lågt och köregenskaperna lika bekväma som på en personbil. En viktig miljöaspekt är det låga rullmotståndet, vilket minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

De viktigaste innovationerna är slitbanan med flera gummilager, raps/silica gummiblandning och en ny mönsterform. I slitbanan finns rapsolja som är en förnybar naturprodukt. Raps/silica gummiblandning ger bra våtgrepp, speciellt i låga temperaturer, och gör däcket mycket slitstarkt.

Den nya raka mönsterformen förbättrar stabiliteten särskilt i kurvor, filbyten och väjningar. Innerskuldrornas form och de polerade huvudspåren forslar effektivt bort vatten under däcket, vilket minskar risken för vattenplaning.

Sortimentet är mycket brett i tre olika hastighetsklasser: hastighetsklass V (210 km/h) hastighetsklass W (270 km/h) och i hastighetsklass Y (300 km/h), från 17 tum upp till 22 tum. Försäljningen börjar våren 2009.

Bilder: www.nokiantyres.com/nokianHakkaZSUV

Nokian Hakka SUV med personbilslika köregenskaper


Nokian Hakka SUV är ett nytt sommardäck för stadsjeepar i hastighetsklasserna T och H (190 km/ och 210 km/h). Det nya däcket har speciellt utvecklats för nordiska grova asfalt- och grusvägar samt för varierande temperaturer. Stora SUV-bilar med hög prestanda ställer stora krav på däck som måste vara robusta för att bära det tunga fordonet.

Det asymmetriska mönstret ger däcket exakta och säkra köregenskaper både på torra och våta vägar. En ny innovation, så kallade stenborttagare som finns vid huvudspåren, ser till att små stenar inte fastnar i däckets huvudspår och mönsterklackar. I mjuk terräng rensas jorden bort ur spåren när däcket rullar. Däckets inner- och ytterskuldror är olika: det asymmetriska mönstret ger god stabilitet och bra skydd mot vattenplaning.

För att ge bättre köregenskaper på grusvägar och mjuka underlag har däcket så kallade terrängklor, utbuktningar som är sneda och kantiga. Terrängklorna ger bra fäste, vilket ger bättre driv- och bromsgrepp.

Den nya silicagummiblandningen i slitbanan, Nordic Cool Silica, har speciellt utvecklats för nordiska förhållanden med stora temperaturväxlingar.

Vid däckets fotområde finns en dubbel tätningsring (Double Mud Stopper) som ökar däckets och fälgens livslängd. Tätningsringen ser till att smuts och små stenar inte hamnar mellan däcket och fälgen. Samtliga däck i profilen 55 eller lägre har även ett fälgskydd som skyddar fälgen mot skador, till exempel när bilen parkeras nära trottoaren.

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaSUV

Nokian Hakka V och H för krävande nordiska förhållanden


Nokian Hakka V och H är två sommardäck i hastighetsklasserna H (210 km/h) och V (240 km/h). Båda däcken är speciellt utvecklade för krävande nordiska förhållanden och är helt fria från högaromatiska oljor som klassas som skadliga.

Båda Hakka-däcken innehåller nya tekniska innovationer som minskar risken för vattenplaning. Däcken i dimensionen 205/55 R16 klarar av att tränga undan 43 liter vatten i sekunden i en hastighet på 75 km/h och när det finns 10 millimeter vatten på vägen.

Nokian Hakka V och H har speciella stänkavledare som gör att de slungar mindre vatten åt sidorna och mot bakomvarande bilens vindruta.

De nya däcken har även en vattenplaningsvarnare som varnar när däcket inte längre ger bra skydd mot vattenplaning. Ett vattendroppsmärke mitt på mönstret försvinner när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaH_and_V

Nokian Hakka i3 - högfartsteknologi för familjebilar


Nokian Hakka i3 är ett sommardäck i hastighetsklassen T (190 km/h) för små och medelstora familjebilar. Däcket har många liknande innovationer och egenskaper som Hakka-däck i högre hastighetsklasser. Däckets helsilicagummiblandning (Nordic cool silica compound) har speciellt utvecklats för varierande nordiska förhållanden.

Nokian Hakka i3 är ett inside-outside däck med olika mönster på inre och yttre slitbanan. Den här typen av mönster är vanligt på höghastighetsdäck och minskar risken för vattenplaning.

Däcket tillverkas helt utan skadliga högaromatiska oljor. Däcket har en slitagevarnare som visar hur många millimeter av slitbanan finns kvar.

Bilder: www.nokiantyres.com/Hakkai3

Hakka C Van och Hakka C Cargo


Nokian Hakka C Van och Nokian Hakka C Cargo är två nya sommardäck för minibussar och lätta lastbilar. Båda däcken har utvecklats för att optimalt uppfylla de krav som minibussar och lätta lastbilar ställer på däck för krävande nordiska förhållanden.

Nokian Hakka C Van är ett däck för lättare laster och persontransporter. Däcket passar bra till exempel på minibussar för taxibruk. Nokian Hakka C Cargo är ett robustare däck som lätt även kan bära tyngre laster.

Båda däcken har gummiblandningar som är speciellt utvecklade för den här typen av däck.

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaCVan_and_CCargo

För ytterligare information kontakta:

Teppo Huovila, produktutvecklingsdirektör, tel. +358 10 401 7701, teppo.huovila(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com