tis april 26 12:00 2005 i kategori Företagsnyheter

Nokian Tyres uppfyller Konsumentverkets rekommendation om HA-fria däckKonsumentverket gick nyligen ut med en rekommendation om att däckåterförsäljare borde informera sina kunder om däck som inte innehåller skadliga högaromatiska (HA) oljor. Alla sommardäck som Nokian Tyres tillverkar på sin fabrik i Nokia är HA-fria.

Konsumentverket anser att däckbranschen bör aktivt informera konsumenterna om vilka däck som är fria från HA-oljor. Hittills har endast Däckspecialisternas Riksförbund ställt sig bakom Konsumentverkets förslag.

–Om konsumenterna blir upplysta om att det finns trafiksäkra däck utan HA-oljor har de möjlighet att köpa sådana däck i stället. Det skulle vara ett viktigt val för både miljö och hälsa, säger Karin Lindell, Konsumentverkets generaldirektör.

Helt HA-fri produktion


Nokian Tyres övergick i början av året till miljövänligare produktion på sin fabrik i Nokia. I produktionen av personbilsdäck, tunga däck, däck till distributionsbilar och arbetsmaskiner, samt Noktop regummeringsmaterial används nu endast renade, HA-fria oljor.

Det senaste däcket utan HA-oljor från Nokian Tyres är sommardäcket Nokian Z, ett däck för höga hastigheter (270 km/h). Däcket är ett exempel på att det även går att tillverka högprestandadäck utan HA-oljor.

EU vill förbjuda HA-oljor i däckets slitbana och ett lag kommer troligen år 2010. Enligt Konsumentverket finns det dock ingen anledning att vänta så länge eftersom det redan finns HA-fria däck.

Miljövänligt inte dyrare


Miljövänliga sommardäck utan HA-olja från Nokian Tyres är inte dyrare än liknande däck med HA-olja.

Många kommuner har beslutat att i framtiden endast köpa HA-fria däck till sina tjänstebilar. Ludvika, Borlänge och Falun handlade nyligen ett par hundra leasingbilar och ett av kraven var att bilarna måste ha HA-fria däck.

För ytterligare information kontakta:

Utvecklingschef Teppo Huovila, tel. +358 3 340 7701, e-post: teppo.huovila@nokiantyres.com

Materialutvecklingschef Raimo Perkiö, tel. + 358 3 340 7713, e-post: raimo.perkio@nokiantyres.com

www.nokiantyres.com

Fakta om PAH-oljor, högaromatiska kolväten


I däckens gummiblandningar används allmänt högaromatiska oljor (HA = high aromatic) som är klassade som cancerogena på grund av att de innehåller PAH-ämnen (polyaromatiska kolväten).

I tillverkningen av däck kan HA-oljorna ersättas med så kallade non-labelled oljor eller lågaromatiska oljor (LA = low aromatic) som innehåller mindre än 3 procent PAH-ämnen. Enligt forskningsresultat är mängden av PAH-ämnen då så låg att oljan inte längre är skadlig.

Rena, lågaromatiska oljor produceras genom extrahering av högaromatiska oljor.