ons januari 19 09:00 2005 i kategori Produktmeddelanden

Nytt sommardäck med endast renade oljor:


Nokian Z miljövänligt och avancerat sommardäck för höga hastigheterNokian Z är världens första höghastighetsdäck i hastighetsklassen W (270 km/h) som tillverkas helt utan högaromatiska oljor som är klassade som skadliga. Säkerhet och miljövänlighet var de två viktigaste kärnområdena i utvecklingsarbetet av Nokian Z. För att ett höghastighetsdäck både kan vara säkert och miljövänligt krävs hög teknisk kompetens och omfattande erfarenhet av däcktillverkning.

Säkerheten är den allra viktigaste egenskapen hos Nokian Tyres produkter och ännu viktigare hos det nya höghastighetsdäcket Nokian Z. Däcket görs speciellt för krävande nordiska och centraleuropeiska förhållanden. Det nya däcket behåller sina säkra köregenskaper även vid tuff körning. Däckets slitbana tillverkas av fyra olika helsilicagummiblandningar. Mittribbans gummiblandning ger exakt körrespons och gör däcket lätt att köra med. Tack vare den nya gummiblandningen slits däckets mittparti jämnt.

Däckets skulderparti är avgörande för det goda greppet. Vid kraftig inbromsning eller snabb kurvtagning är marktrycket större vid skulderpartiet än vid mittribban. Nokian Z har på skulderpartiet en gummiblandning som ger mycket stadigt grepp på våta underlag, speciellt vid kraftiga inbromsningar och i kurvor.

Robust konstruktion


På skulderpartiets ytterkant finns en dämpningszon (wing zone) som vid körning i kurvor och vid dämpningsrörelser håller mot de kraftiga formförändringar vid slitbanans och sidornas gränszon.

Under slitbaneblandningen, på stålradialpaketet finns en gummiblandning som minskar rullmotståndet samt värmeutvecklingen och förstärker däckets konstruktion. I botten finns den femte gummiblandningen som är fäst på stålradialpaketet. Syftet med denna grepptåliga gummiblandning är att förstärka däckets konstruktion.

Nokian Z kompletterar moderna bilars tekniska egenskaper och prestanda. Däckets körrespons är bekväm. Mönsterformen är bättre än tidigare och passar bra för körning i kurvor. Däcket har en exakt och säker kontakt med vägen. Vägkontakten är mycket känslig och däcket svarar på förarens rattrörelser snabbt och exakt.

Tyst även på grova svenska asfaltvägar


Nokian Z är världens första däck i hastighetsklassen W som tillverkas helt utan högaromatiska oljor (HA) som är klassade som skadliga. Före årets slut ska Nokian Tyres helt ersätta HA-oljor med lågaromatiska eller så kallade non-labelled oljor i produktionen.

Höghastighetsdäck har i allmänhet kortare livslängd än vanliga däck. En av grunderna för Nokian Tyres produktutveckling är den hållbara säkerhetens princip. Nokian Z är inget undantag. Tack vare högklassiga gummiblandningar och låg värmeutveckling slits däcket jämnt och behåller sina goda egenskaper under hela sin livslängd. I sitt produktsegment är Nokian Z ovanligt slitstrakt.

Jämfört med andra liknande produkter har det nya däcket mycket lågt rullmotstånd och styrresponsen är exakt. Det nya akustiskt utformade mönstret och de ljuddämpande hålen vid spåren gör däcket mycket tyst, även på grova svenska asfaltvägar. Däckljudet inne i kupén och vid omkörning understiger klart EU:s nya gränsvärden för däckljud.

Stilren design


Det blir allt viktigare att även däck ska se stiliga och estetiska ut. Nokian Z har en renodlad och okonstlad design som även har att göra med däckets funktion: de polerade huvudspåren och spåren som öppnar sig åt sidorna leder effektivt bort vatten mellan däcket och vägen. I huvudspåren finns dessutom silverfärgade ränder som ger däcket ett exklusivt utseende. De polerade spåren skapas genom att däcken vulkaniseras i graverade specialstålformar.

Produktnamnet finns ingraverad på däckets mitt. På däckets sida finns ett björklövssymbol som uttrycker att däcket är miljövänligt. Dessutom anges detta med texten ”HA-oil free” vilket innebär att däcket inte innehåller högaromatiska oljor.

Nokian Z har även en slitagevarnare, inforuta, Mudstopper tätningsring och ett fälgskydd. Slitagevarnaren anger mönsterdjupet i millimeter. På inforutan kan bilägaren markera däckens placering. Mudstopper tätningsring förhindrar att sand, lera och annan smuts inte kan tränga in mellan fälgen och däcket. Fälgskydd är en nödvändighet på höghastighetsdäck eftersom de nästan alltid monteras på dyra lättmetallfälgar.

Efterfrågan ökar snabbt


Efterfrågan på däck i högre hastighetsklasser ökar snabbt i Europa när biltillverkare ständigt lanserar nya bilmodeller som både är kraftfullare och tekniskt mer avancerade. Nya bilmodeller ställer större krav även på däck. Nokian Tyres uppskattar att försäljningen i det så kallade UHP-segmentet (ultra high performance) kommer att öka närmare 70 procent fram till 2008 jämfört med försäljningen år 2003. I UHP-segmentet ingår däck i hastighetsklass V, W och Y.

Nokian Tyres koncentrerar sina affärer på eftermarknaden. Företaget kommer att sälja sitt nya däck i hastighetsklassen W i Norden, Centraleuropa och Ryssland. Försäljningen till konsumenterna börjar våren 2005.

För ytterligare upplysningar kontakta:
Produktutvecklingschef Teppo Huovila, Nokian Tyres plc
tel +358 3 340 7701 e-post: teppo.huovila@nokiantyres.com