tor september 18 12:49 2014 i kategori Produktmeddelanden

Slitstarka aramid-fibrer, maximal säkerhet i alla förhållanden

Nya Nokian Hakka Blue SUV sommardäck – komfort och slitstyrka för varierande SUV-bruk

Nokian Tyres nya sommardäck Nokian Hakka Blue SUV för varierande SUV-bruk är ett mycket slitstarkt, bränslesnålt och komfortabelt däck. Nyheten är avsedd för effektiva SUV-bilar och ger mycket säkra egenskaper både på mindre skogsvägar, asfaltvägar och i stadskörning. Det sportiga, men samtidigt komfortabla däcket är även mycket slitstarkt.

Den unika tekniken Aramid Sidewall, som världens nordligaste däcktillverkare har utvecklat, minskar risken för skador på däcksidan som är typiska för SUV-däck. Många innovationer som förbättrar våtgreppet och skyddet mot vattenplaning gör det nya däcket i sommardäcksfamiljen Nokian Hakka till en topprodukt i sin klass. Nokian Hakka Blue SUV är utvecklat för populära mindre och medelstora SUV-bilar och ger säkra samt komfortabla köregenskaper från tidig vår till senhösten. Nokian Hakka Blue har mycket lågt rullmotstånd, vilket minskar bränsleförbrukningen.

Det omfattande sortimentet av dimensioner är anpassad för SUV-marknaden och omfattar totalt 30 produkter från 15 till 18 tum. Nokian Hakka Blue SUV börjar säljas våren 2015. Den nya produkten finns i hastighetsklasserna T (190 km/h), H (210 km/h) och V (240 km/h), vilket gör att Nokian Hakka Blue SUV finns tillgängligt till alla de mest populära stadsjeepsmodellerna som säljs i Norden.

Det breda sortimentet omfattar även specialprodukter med XL-märkning, vilket innebär att däckets bärighet är högsta möjliga. Huvudmarknader för Hakka-sommardäcksfamiljen, som ligger i toppen på biltidningarnas däcktester, är Norden och Ryssland.

Bästa möjliga slitstyrka: tekniken Nokian Aramid Sidewall

Slitstyrka är ett av de viktigaste önskemålen som förare av höga och effektiva SUV-bilar, med personbilslika köregenskaper, ställer för sina sommardäck. Tester visar att stötar som skadar däcket oftast träffar däcksidan. Typiska situationer är körning i ett hål på vägen, med lågt däcktryck, eller oförsiktig parkering då trottoarkanten skadar däcksidan.

− Hakka Blue SUV rullar säkert och komfortabelt både på grus- och asfaltvägar. Tekniken Nokian Aramid Sidewall förstärker däckets sidor och gummiblandningen på däcksidan innehåller ytterst slitstarka aramid-fibrer. Samma material används även i tillverkningen av flygplan och i militärbruk. Aramid-fibrer gör däcksidorna mer styva och starka, vilket innebär att däcksidorna tål bättre överraskande skärskador och stötar som kan leda till att resan måste avbrytas, berättar Juha Pirhonen, produktutvecklingschef på Nokian Tyres.

Slitbanegummiblandningen på Hakka Blue SUV är utvecklad för att utmärkt klara grova nordiska asfaltvägar. I huvudspåren finns stenavvisare som ser till att stenar inte fastnar i spåren och i mönsterklackarna, vilket även ökar däckets slitstyrka. Även andra trafikanter blir nöjda då färre stenar slungas upp i luften från däckspåren.

Komfortabelt även i högre farter och på grusvägar

Typiskt för Hakka-familjen för nordiska förhållanden är det asymmetriska inside-outside mönstret som ökar komforten och ger däcket exakta köregenskaper. Det nya konceptet Smooth rolling förenar lågt rullmotstånd med säkra köregenskaper i höga hastigheter. Sajpningarna på mönsterklackarna på däckets skuldror är optimerade med hjälp av många slitbanetester och datorstyrda modelleringar. Även de varierande öppna spår samt mittpartiets olika stora mönsterklackar med sina höjningar stöder slitbanans styvhet och flexibilitet. Slutresultatet är, utöver personbilslika köregenskaper, lägre värmeutveckling, vilket minskar bränsleförbrukningen betydligt.

På väggarna av de längsgående ribborna finns halvrunda hål som liknar ytan på en golfboll. Den här innovationen, Silent Groove Design, minskar däckljudet inne i kupén och utanför bilen. Innovationen minskar även luftmotståndet och avkyler slitbanan, vilket ökar slitstyrkan.

För att förbättra köregenskaperna på grusvägar och andra mjuka underlag utvecklades speciella terrängklor (Grip Claws), sneda och rektangulära kanter på däckets innerskuldra. Terrängklorna greppar effektivt på underlaget, vilket förbättrar driv- och bromsgreppet.

Nya innovationer förbättrar skyddet mot vattenplaning: trumpetspår och Hydro Grooves

Många nya innovationer ökar säkerheten på våta vägar som är vanligt förekommande under sommaren i Norden. Kulformade trumpetspår på skuldrorna lagrar vatten samt accelererar vattengenomströmningen från huvudspåren till de tvärsgående spåren, vilket maximerar våtgreppet.

På de yttersta längsgående ribborna finns djupa, från ena hållet öppna, tvärsgående spår som stabiliserar köregenskaperna. Den här nya innovationen Hydro Grooves ger samtidigt effektivt skydd mot vattenplaning, genom att lagra vatten och genom att leda det till huvudspåren.

Bättre våtgrepp och bränsleeffektivitet

Jämfört med sin föregångare är Nokian Hakka Blue SUV speciellt bättre på våtgrepp, skyddet mot vattenplaning och även rullmotståndet är lägre. I den nya generationens slitbanegummiblandning Blue Coral Silica förstärker den korallika stabila molekylkonstruktionen, en blandning av silica och gummiblandning. Slitbanan blir styvare, vilket ger exakta köregenskaper.

Blue Coral Silica är utvecklad för nordiska förhållanden med stora temperaturskillnader. Lösningar som även används på skogsmaskinsdäck ökar gummiblandningens seghet och slitstyrka. Nokian Hakka Blue SUV ger utmärkt grepp både på torra och våta vägar. Slitstyrkan är mycket bra och däcket behåller sina goda egenskaper under hela sin livslängd.

Komfortabel säkerhet: slitagevarnare och inforuta

Däck i bra skick minskar risken för vattenplaning betydligt. För att underlätta kontrollen av mönsterdjupet har Nokian Tyres utvecklat två innovationer som ökar säkerheten: slitage- och vattenplaningsvarnare.

Slitagevarnaren (Driving Safety Indicator, DSI) på däckets mittribba visar tydligt mönsterdjupet i millimeter. Siffrorna försvinner en i taget, i takt med att däcket slits. Vattenplaningsvarnaren påminner om att risken för vattenplaning ökar. Vattendroppssymbolen försvinner när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Säkerheten ökas även med hjälp av inforutan på däcksidan. På inforutan Kan däckets placering, däcktrycket och dragmomentet för bultarna markeras.

Nokian Hakka – unikt nordiskt koncept

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka är skräddarsydda för nordiska förhållanden. Grova och ojämna asfaltvägar samt snabbt varierande väderförhållanden är typiska i Norden och ställer sina speciella krav för däcken. Krävande och varierande sommarförhållanden uppmärksammas i utvecklingen av gummiblandningar och däckkonstruktioner. Hakka-sommardäck ger köregenskaper utan obehagliga överraskningar i varierande temperaturer, är slitstarka och klarar utmärkt även dåliga vägar som förekommer i Norden.

Alla nya Hakka-sommardäck och Hakkapeliitta-vinterdäck omfattas av det unika Hakka-skyddet. Om ett däck, som har monterats och använts på rätt sätt, skadas och däcket inte går att reparera, får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad hos en Nokian-återförsäljare i Sverige, Finland och Norge.

Nokian Hakka Blue SUV – Wet performer 

  • Aramid-förstärkt konstruktion ger slitstyrka 

  • Komfort och ekonomi från våren till hösten 

  • Utmärkt våtgrepp och skydd mot vattenplaning 

Viktigaste innovationer:

Tekniken Nokian Aramid Sidewall. Mycket bra slitstyrka. Samma material används även i tillverkningen av flygplan och i militärbruk. Aramid-fibrer gör däcksidorna mer styva och starka, vilket gör att däcksidorna tål skärskador och stötar bättre.

Trumpetspår. Effektivt skydd mot vattenplaning. Kulformade trumpetspår på skuldrorna lagrar vatten och accelererar vattenströmningen från huvudspåren till de tvärsgående spåren, vilket maximerar våtgreppet.

Hydro Grooves. Mer stabila köregenskaper och mer säkerhet på våta vägar. På de yttersta längsgående ribborna finns djupa, från ena hållet öppna, tvärsgående spår som stabiliserar köregenskaperna. Innovationen ger samtidigt effektivt skydd mot vattenplaning, genom att lagra vatten och genom att leda det till huvudspåren.

Terrängklor.Bättre grepp. För att förbättra köregenskaperna på grusvägar och andra mjuka underlag utvecklades speciella terrängklor (Grip Claws), sneda och rektangulära kanter på däckets innerskuldra.

Stenavvisare. Bättre slitstyrka. Stenavvisare i huvudspåren på slitbanan ser till att stenar inte fastnar i spåren och i mönsterklackarna, vilket även ökar däckets slitstyrka. Även andra trafikanter blir nöjda då färre stenar slungas upp i luften från däckspåren.

Konceptet Rolling Resistance. Lägre bränsleförbrukning och säkrare köregenskaper. Konceptet förenar lågt rullmotstånd med säkra köregenskaper i höga hastigheter. Sajpningarna på mönsterklackarna på däckets skuldror är optimerade och även de varierande öppna spåren samt mittpartiets olika stora mönsterklackar med sina höjningar stöder slitbanans styvhet och flexibilitet. Slutresultatet är lägre värmeutveckling, vilket minskar bränsleförbrukningen betydligt.

Silent Groove Design. Bättre komfort. På väggarna av de längsgående ribborna finns halvrunda hål som liknar ytan på en golfboll. Den här innovationen, Silent Groove Design, minskar däckljudet inne i kupén och utanför bilen. Innovationen minskar även luftmotståndet och avkyler slitbanan, vilket ökar slitstyrkan.

Blue Coral Silica slitbanegummiblandning. Förträffliga köregenskaper, goda våtgreppsegenskaper, mindre bränsleförbrukning. Den nya generationens slitbanegummiblandning förstärker den korallika stabila molekylkonstruktionen, en blandning av silica och gummiblandning. Slitbanan blir styvare, vilket ger exakta köregenskaper. Den nya gummiblandningen gör att Nokian Hakka Blue SUV ger utmärkt grepp både på torra och våta vägar. Slitstyrkan är mycket bra och däcket behåller sina goda egenskaper under hela sin livslängd. 

Bilder: www.nokiantyres.com/hakkabluesuv

Video: Nokian Hakka Blue SUV – Tough wet performer
http://youtu.be/JS8tJoBGlvo

Video: Unique durability – Nokian Aramid Sidewall concept
http://youtu.be/N5LvBke-UqY

Video: Nokian summer tyres – Testing at the extremes
http://youtu.be/6kT0wLEOxY4 

Mer säkerhet för nordiska vägar
https://www.nokiantyres.se/hakkaskydd/

Nokian Tyres – världens nordligaste däcktillverkare och utvecklaren av vinterdäcket
https://www.nokiantyres.se/foretaget/om-oss/historien/

Hakkapeliitta-testförarblogg
http://community.nokiantyres.se/

Mer information: www.nokiantyres.se

Nokian Tyres plc.
Produktutvecklingschef Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com 

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom

You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom

Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc