tor oktober 1 11:48 2009 i kategori Produktmeddelanden

Nya Nokian Hakkapeliitta 7 och Hakkapeliitta R:


Skräddarsydda vinterdäck för skiftande väglagKlimatförändringen ställer helt nya krav på vinterdäck. Däcken ska ge säkert grepp på snötäckta, isiga, slaskiga och på våta vägar. Även rullmotståndet måste vara lågt för att minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7 och det dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R är skräddarsydda för varierande nordiska väglag.

Miljöfrågorna spelar viktig roll på det nya dubbdäcket Hakkapeliitta 7. Den nya dubbtekniken gör att däcket sliter 15 procent mindre på vägar än föregångaren Nokian Hakkapeliitta 5. Det innebär att även partikelutsläppen minskar. Väg- och trafikforskningsinstitutet VTI har jämfört hur mycket PM10 och PM2,5 partikelutsläpp Nokian Hakkapeliitta 7 och tre konkurrentdäck skapar. Testet visar att Nokian Hakkapeliitta 7 genererar upp till 70 procent mindre partikelutsläpp än konkurrentdäcken.

Både Nokian Hakkapeliitta 7 och Nokian Hakkapeliitta R har ett mycket lågt rullmotstånd. Dubbfria Hakkapeliitta R har det lägsta rullmotståndet av alla vinterdäck på marknaden, vilket markeras med texten ”ultra low rolling resistance” på däcksidan. Det låga rullmotståndet minskar bränsleförbrukningen upp till 0,5 liter på 10 mil. Ju lättare ett däck rullar desto lägre blir bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Nokian Hakkapeliitta 7 har nya så kallade ankardubbar som är breda och har många kanter. Tillsammans med speciella luftdämpare som finns på mönsterklackarnas framkant dämpar de dubbslaget mot vägen. Kombinationen ger både bekväma köregenskaper och säkert grepp. Jämfört med föregångaren är särskilt greppet vid inbromsning och acceleration bättre. Den nya dubbtekniken, Air Claw Technology, minskar både vägslitaget och däckljudet.

Dubbdäck fortfarande säkraste alternativet


Båda däcken har en slitagevarnare (DSI) som visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter. När mönsterdjupet blir 4-5 millimeter är vintergreppet inte längre säkert. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7 har dessutom en snöflinga mitt på slitbanan, när den slits bort ger däcket inte längre säkert vintergrepp.

Däck är bilens viktigaste aktiva säkerhetsutrustning. Dubbdäck är fortfarande det säkraste alternativet på vintervägar där väglaget skiftar snabbt. Inte ens de bästa dubbfria vinterdäcken ger lika bra grepp på isiga vägar som dubbdäck.

Långtidstester på bilar med Nokian Hakkapeliitta däck som biltidningar har gjort visar att de båda Hakkapeliitta däcken är mycket slitstarka. Nokian Tyres har tillverkat vinterdäck för nordiska förhållanden i 70 år och har stor kompetens om utveckling och tillverkning av nordiska vinterdäck.

Lufttrycket ska kontrolleras regelbundet


Inte ens de bästa vinterdäcken ger säkra köregenskaper om lufttrycket är för lågt. Köregenskaperna försämras och däcket slits betydligt fortare när lufttrycket är för lågt. Även däckets rullmotstånd ökar, vilket leder till ökad bränsleförbrukning och ökade koldioxidutsläpp. När det är minusgrader minskar lufttrycket. Tester som Nokian Tyres har gjort visar att en temperaturändring på tio grader påverkar lufttrycket med cirka 0,1 bar.

Viktigt är också att nya dubbdäck ska köras in. Under de första 50-100 milen bör man undvika häftiga accelerationer och inbromsningar. Syftet med inkörningen är att dubbarna sätter sig i dubbhålen ordentligt, vilket ökar däckens säkerhet och livslängd.

Nokian Hakkapeliitta 7


 • Mycket bra is-, snö- och våtgrepp
 • Mycket bekväma köregenskaper
 • Lågt däckljud
 • Breda ankardubbar med många kanter
 • På mönsterklackarnas framkant finns luftdämpare som dämpar dubbslaget mot vägen (Air Claw Technology)
 • En ny gummiblandning, skräddarsydd för nordiska förhållanden, innehåller Cryo-silan vilket gör att kombinationen silica/naturgummi fungerar mer effektivt i varierande vinterförhållanden och förbättrar särskilt våt- och isgreppet
 • Mycket lågt rullmotstånd
 • Ett nytt symmetriskt mönster med bestämd rullriktning. På båda däckskuldror finns en slaskkil. Slaskkilens kilformade kanter plogar effektivt bort slask mellan däcket och vägen
 • Snöflingan mitt på slitbanan är synlig så länge däcket ger säkra vinteregenskaper
 • Slitagevarnaren visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter
 • 49 dimensioner från 13 till 20 tum
 • I sortimentet finns världens första skräddarsydda dubbdäck för Porsche, speciellt utvecklade för nordiska förhållanden i hastighetsklassen HNokian Hakkapeliitta R


 • Ultra low rolling resistance, rullar lättare än något annat vinterdäck på marknaden
 • Pumplameller ökar våt- och isgreppet
 • Bromsningsförstärkare ökar bromsgreppet
 • Slitbanegummiblandningen innehåller silica och rapsolja vilket förbättrar våt- och isgreppet
 • Marknadens bredaste sortiment, 44 dimensioner, från 13 till 20 tum


BILDER:

www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

För ytterligare information kontakta:

Teppo Huovila, produktutvecklingsdirektör,
tel: +358 10 401 7701,
teppo.huovila(a)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, utvecklingschef,
tel. 070-2448 820,
Allan.Ostrovskis2(a)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com