ons januari 11 02:54 2012 i kategori Produktmeddelanden

Nya specialvinterdäcket Nokian Hakkapeliitta LT2
– stabilitet och kraft för krävande brukNya Nokian Hakkapeliitta LT2 är ett slitstarkt vinterdäck som ger mycket bra grepp. Däcket har utvecklats för krävande bruk och passar utmärkt på tunga fyrhjulsdrivna, SUV-liknande fordon. Den nya produkten ger stabila och säkra köregenskaper både på isiga vägar och snötäckta arbetsområden.

Som alla andra Hakkapeliitta vinterdäck ger nyheten ett mycket bra grepp och jämfört med sin föregångare ger det nya däcket utmärkt slitstyrka och mycket stabila köregenskaper. Även i svåra förhållanden ger däcket exakta, logiska och balanserade köregenskaper.

Skräddarsydd, robust och slitstark konstruktionNokian Hakkapeliitta LT2 har en dubbel stomkonstruktion som optimerar lastförmågan för pick-up liknande lätta lastbilar och uppfyller kraven för höga axelvikter. Den skräddarsydda stålbälteskonstruktionen har förstärkts speciellt på skulderområdet. Däckets stålbälteskonstruktion innehåller 60 procent mer stål än vanliga personbilsdäck.

Slitbanans gummiblandning ger mycket bra skydd mot riv- och stickskador, vilket förbättrar däckets slitstyrka. Däcket har förstärkta sidor som skyddar mot stickskador och gör däcket ännu mer slitstarkt.

Stabila köregenskaper− Utöver den robusta konstruktionen förbättrar det aggressiva mönstret på mitten av slitbanan däckets stabila köregenskaper och greppet. Den kraftiga lamelleringen på det optimala mönstret maximerar snögreppet. Däckets breda mönsterspår leder effektivt bort vatten och slask mellan däcket och vägen, berättar Juha Pirhonen, utvecklingschef på Nokian Tyres.

De massiva och långa mönsterklackarna som vrider sig åt sidorna styvnar upp däckets mittribba och förbättrar köregenskaperna på barmark. Ett stort antal vassa kanter på mönsterklackarna syns väl och ger utmärkt grepp på snö.

Så kallade lamellväckare på slitbanan aktiverar lamellernas funktion och garanterar säkra köregenskaper på varierande väglag.

Ståldubbar ger utmärkt greppDet mångsidiga vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta LT2 har samma tekniska innovationer och lösningar som Nokian Hakkapeliitta 7, dubbdäcket för personbilar som har vunnit flera däcktester.

Exempel på samma innovationer är ståldubbarna som ger ett unikt vintergrepp och mjuk vägkontakt samt de droppformade lufthålen på framkanten av mönsterklackarna (Air Claw Technology) som samarbetar med varandra på ett harmoniskt sätt. Innovationen påminner dämpningen på sportskor: lufthålen på däcket dämpar dubbslaget mot vägen och minskar dubbarnas vibrationer vid vägkontakt. Tekniken minskar även vägslitaget och däckljudet samt ökar dubbarnas hållbarhet.

Balanserad även i svåra förhållandenDen åttaradiga dubbplaceringen på skuldrorna maximerar däckets sidogrepp och greppet rakt fram. Dubbarna har flera kanter och ger en bred kontakt med vägen, vilket förbättrar dubbgreppet på isiga vägar.

Runt dubbarna finns en inkörningsindikator som försvinner när de nya dubbdäcken har körts in. Under de första 50 milen bör man köra försiktigt och undvika häftiga accelerationer, inbromsningar och skarpa väjningar. Indikatorn hjälper till att jämna ut dubbutsticket och ser till att dubbarna håller sig fast ordentligt.

Ökad vintersäkerhetSlitagevarnaren (Driving Safety Indicator, DSI) och snöflingesymbolen ökar säkerheten och komforten. Slitagevarnaren finns på alla Nokian däck. Siffrorna på däckets mittparti visar tydligt hur många procent av mönsterdjupet finns kvar i huvudspåren. Numren slits bort ett i taget när däcket slits.

Även snöflingesymbolen ökar säkerheten. Den finns synlig tills det finns cirka 40 procent av mönsterdjupet kvar. När symbolen inte längre syns är det dags att skaffa nya vinterdäck för att behålla säkra köregenskaper på vintern.

Rätt lufttryck är speciellt viktigt för yrkesförare som transporterar tunga laster. Rätt lufttryck förbättrar köregenskaperna, garanterar att däckets konstruktion håller länge samt minskar både rullmotståndet och bränsleförbrukningen. För att underlätta kontrollen av lufttrycket har däcket en inforuta där det rätta lufttrycket och däckets placering på bilen kan markeras.

I början kommer det att finnas 12 dimensioner av Nokian Hakkapeliitta LT2, från 16 tum till 18 tum. Försäljningen av det nya däcket har redan börjat.

Uppfinnaren av vinterdäcket behärskar svåra förhållandenNokian Tyres utvecklade det första vinterdäcket i världen för tuffa vinterförhållanden år 1934. Två år senare lanserades Nokian Hakkapeliitta för nordiska vinterförhållanden och idag är Hakkapeliitta en av världens mest kända vinterdäcksmärke. Hittills har miljoner bilister i över 50 länder fått uppleva Hakkapeliitta-däckens säkra köregenskaper.

Världens nordligaste däcktillverkare testar och utvecklar sina nya medlemmar i Hakkapeliitta-familjen i sitt eget testcenter i Ivalo i norra Finland, 30 mil norr om polcirkeln. Nokian Tyres är världens enda däcktillverkare som koncentrerar sig på kundbehov och produkter för nordiska förhållanden.

Nokian Hakkapeliitta LT2 – Stabilitet och kraft för krävande bruk

  • Ytterst stabila köregenskaper
  • Ger utmärkt grepp och framkomlighet även i svåra vinterförhållanden
  • Utmärkt körresultat

Viktigaste innovationer:Air Claw Technology. Kombinationen av ståldubbar och lufthål kallas för Air Claw Technology. Innovationen minskar vägslitaget och däckljudet samt ökar dubbarnas slitstyrka. Innovationen påminner dämpningen på sportskor: lufthålen på däcket dämpar dubbslaget mot vägen och minskar dubbarnas vibrationer vid kontakt med vägen.

Lamellväckare. Bättre grepp. Lamellväckarna finns vid kanten av slitbanan och förbättrar lamellernas funktion på riktigt halt väglag, den bredare lamellen aktiverar den smalare lamellen.

Förstärkta däcksidor. Förstärkta däcksidor minskar risken för däckskador.

Inforuta. På inforutan kan markeras lufttrycket och däckens placering på bilen.

Slitagevarnare (DSI+WSI). Säkrare på vintern. Siffrorna på däckets mittparti visar tydligt hur många procent av mönsterdjupet finns kvar i huvudspåren. Numren slits bort i takt med att däcket slits. Även snöflingesymbolen ökar säkerheten. Den finns synlig tills cirka 40 procent av mönsterdjupet finns kvar. När symbolen inte längre syns är det dags att skaffa nya vinterdäck för att inte riskera säkra köregenskaper på vintern.

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkapeliittaLT2

Läs mer om vår produktsortiment: www.nokiantyres.se/produkter
Läs mer om Hakkapeliitta vinterdäck: www.nokiantyres.com/hakkapeliitta75

Mer information:

Nokian Tyres plc
Juha Pirhonen
produktutvecklingschef
tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Matti Morri
chef för teknisk kundservice
tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Anders Jansson
produktchef
Nokian Däck AB
tel. 08 4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.se