tor juli 11 12:00 2002 i kategori Företagsnyheter

Nytt däckmode: Färgglatt däck med grönt björkbladsmönsterÄr däck med gröna björkblad något som konsumenterna vill ha? Det tror finländska däcktillverkaren Nokian Tyres som har utvecklat ett konceptdäck med grönt björkbladsmönster. Däcket är helt funktionellt och har bra köregenskaper. Med sitt björkbladsdäck bevisar Nokian Tyres att bildäck inte behöver vara svarta och trista.

Björkbladsdäcket har under våren och försommaren väckt stor uppmärksamhet på olika mässor runt om i världen. Däcket är dock inte bara en rolig konceptprodukt utan fungerar även i praktiken och har bra köregenskaper. Däcket har en liknande konstruktion och gummiblandning som Nokian Tyres dubbfria vinterdäck har. Den fräscha gröna färgen på björkbladsmönstret har vulkaniserats fast. Det kommer dock att dröja ett tag till innan serieproduktionen av prototypen kan börja och innan konsumenterna kan köpa produkten.

–Konsumenterna vill ha personliga och färgglada däck som matchar ihop med bilen och fälgarna. Vi har gjort flera design- och färgundersökningar som bekräftar att det finns efterfrågan på sådana däck, säger utvecklingschef Juhani Laitsaari på Nokian Tyres.

Symboliserar gröna värden

Det färgglada däcket är även ett uttryck för kretsloppstänkandet som är grunden för Nokian Tyres arbete för bra miljö. I praktiken innebär det att tillverkaren har ansvaret över miljöpåverkningarna under produktens hela livscykel: produktion, användning, tillvaratagandet av uttjänta produkter och återvinning.

Principen om ansvarsfull säkerhet gäller inte bara under tiden däcken används utan ansvarstagandet börjar redan när däcken produceras. Nokian Tyres har under en lång tid försökt minimera de miljömässiga skadeverkningarna i produktionen av däck. År 1998 fick företaget miljöcertifikatet ISO 14001.

Ett ekonomiskt däck påfrestar miljön så lite som möjligt. Ett miljövänligt däck sparar energi genom att rullmotståndet är lågt. Därmed blir bränsleförbrukningen och avgasutsläppen lägre. Ett ekonomiskt däck är också hållbart. Det håller längre och behåller sina säkra köregenskaper under hela sitt livslängd. Miljödäckets slitbana tillverkas utan miljöfarliga, så kallade högaromatiska oljor.

När konsumenten köper nya däck inkluderar priset även en miljöavgift som täcker kostnaderna för återvinningen av uttjänta däck. Det är Svensk Däckåtervinning som slutligen tar hand om gamla däck. De används bland annat i uppvärmning och cementtillverkning samt som fyllnadsmaterial i stället för grus och makadam vid vägbyggen. Över 95 procent av gamla däck samlas in och återvinns.

BILDTEXT

Kan det här vara framtidens däckmode? Färgglada däck som matchar i bilens färg. Nokian Tyres har utvecklat ett konceptdäck med grönt björkbladsmönster.

För ytterligare upplysningar kontakta:

Utvecklingschef Juhani Laitsaari, tfn: +358 3 340 7403, e-post: juhani.laitsaari@nokiantyres.com
Nokian Tyres på internet: www.nokiantyres.com