ons september 19 04:25 2007 i kategori Produktmeddelanden

Nytt SUV-däck för nordiska förhållandenNokian Tyres framgångsrika däckfamilj Hakka har fått en ny medlem, Nokian Hakka SUV, som är ett hållbart prestandasommardäck för stadsjeepar. Nokian Hakka SUV öppnar nya möjligheter för SUV-bilar som utöver fina asfaltvägar även vill söka sig till slingriga grusvägar ute på landet.

Nokian Hakka SUV har utvecklats för populära SUV-bilar och speciellt för medelstora stadsjeepar. Förare till dessa fordon efterfrågar däck som ger personbilslika bekväma, exakta och säkra köregenskaper, oavsett på vilken typ av väg man kör. Nokian Hakka SUV finns i de populäraste dimensionerna i hastighetsklasserna
T och H.

Skräddarsytt för nordiska vägar

Det nya däcket har speciellt utvecklats för nordiska vägar: mjuka grusvägar och grova asfaltvägar. Även om det nya däcket trivs utmärkt på småvägar så är det på asfaltvägar däckets exakta köregenskaper kommer bäst fram.

Det nya däcket marknadsförs främst på Nokian Tyres kärnmarknader i Norden och i Ryssland. Det stora antalet dimensioner täcker de populäraste stadsjeepsmodellerna som säljs i Norden. Produkten börjar säljas våren 2008. Nokian Tyres garanti, Hakka-skydd, omfattar även Nokian Hakka SUV.

Robust och hållbar konstruktion

Stora SUV-bilar med hög prestanda ställer höga krav på däck som måste vara robusta för att bära det tunga fordonet. Däcken måste klara av att ge stabila köregenskaper åt fordon med hög tyngdpunkt även på ojämna vägar.

Nokian Hakka SUV har en stark och hållbar konstruktion, anpassad för mångsidig användning på SUV-bilar. På stålradialpaketet finns ett foglöst nylonbälte (Jointless Nylon Belt) som ger däcket bättre styrrespons. Bältets förstärkta sidor och den foglösa kabelkonstruktionen (Single Wire Bead) garanterar däckets hållbarhet även i tuff körning. Den robusta konstruktionen ger däcket en lång livslängd.

Nya innovationer: självrensande mönster och terrängklor

Det asymmetriska mönstret ger däcket exakta och säkra köregenskaper både på torra och våta vägar. En ny innovation, så kallade stenborttagare som finns vid huvudspåren, ser till att små stenar inte fastnar i däckets huvudspår och mönsterklackar. I mjuk terräng rensas jorden bort ur spåren när däcket rullar. Det självrensande mönstret minskar risken att stenar fastnar i spåren.

Däckets inner- och ytterskuldror är olika: det asymmetriska mönstret ger god stabilitet och bra skydd mot vattenplaning. Den styva ytterskuldran ökar däckets stabilitet. Innerskuldrans spår slungar effektivt bort vatten och minskar risken för vattenplaning.

För att ge bättre köregenskaper på grusvägar och mjuka underlag har däcket så kallade terrängklor, utbuktningar som är sneda och kantiga. Terrängklorna ger bra fäste, vilket ger bättre drag- och bromsgrepp.

Nordic Cool Silica gummiblandning i slitbanan för nordiska förhållanden

Den nya silica-gummiblandningen i slitbanan, Nordic Cool Silica, har speciellt utvecklats för nordiska förhållanden med stora temperaturväxlingar. Under sommaren kan temperaturen vara väldigt hög, men under senhösten kan den krypa ner till nollsträcket.

Nordic Cool Silica ger bästa möjliga prestanda vid olika temperaturer, från svalt till riktigt varmt. Däcket har mycket god slitstyrka och behåller sina goda egenskaper under hela sin livslängd.

Säkerhet och lång livslängd

Vid däckets fotområde finns en dubbel tätningsring (Double Mud Stopper) som ökar däckets och fälgens livslängd. Tätningsringen ser till att smuts och små stenar inte hamnar mellan däcket och fälgen. Samtliga däck i profilen 55 eller lägre har även ett fälgskydd som skyddar fälgen mot skador, till exempel när bilen parkeras nära trottoaren.

Bra däck med ordentligt mönsterdjup ger det bästa skyddet mot vattenplaning. För att underlätta kontrollen av mönsterdjupet har Nokian Tyres tidigare utvecklat en slitagevarnare och vattenplaningsvarnare. Båda innovationerna ökar säkerheten och finns även på Nokian Hakka SUV.

Slitagevarnaren (Driving Safety Indicator, DSI) visar det återstående mönsterdjupet i millimeter. Vattenplaningsvarnaren varnar när risken för vattenplaning ökar. På mönstret finns ett vattendroppsmärke som försvinner när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Nokian Hakka SUV innehåller inga skadliga högaromatiska oljor. Som alla andra produkter, som tillverkas på Nokian Tyres fabriker, produceras även Nokian Hakka SUV av renade och godkända oljor med minimal miljöpåverkan. På däcksidan finns en björklövssymbol som symboliserar däckets miljövänlighet.

På däcksidan finns också en inforuta där man kan markera lufttrycket. När däcken har rätt lufttryck ökar körsäkerheten samt stabiliteten och bränsleförbrukningen minskar.

Viktigaste egenskaper:
  • Hållbar konstruktion ger längre livslängd både på asfalt och i terräng
  • Exakt och robust körrespons
  • Bra grepp både på våta och torra vägar
  • Effektivt skydd mot vattenplaning
Nya innovationer:
  • Ny konstruktion speciellt utvecklad för krävande SUV-körning
  • Nordic Cool Silica gummiblandning i slitbanan
  • Självrensande mönster
  • Terrängklor
  • Dubbel tätningsring (Double Mud Stopper)
Dimensioner för Nokian Hakka SUV, våren 2008
Hastighetsklassen THastighetsklassen H
235/75R15225/65R17
215/70R16235/65R17
225/70R16245/65R17
235/70R16265/65R17
245/70R16275/65R17
265/70R16215/60R17
225/60R18
235/60R18
225/55R18
235/55R18
För ytterligare information kontakta:

Nokian Tyres plc

Teppo Huovila
Produktutvecklingschef
tel. +358 10 401 7701
teppo.huovila@nokiantyres.com

Petri Niemi
Produktchef
tel. +358 10 401 7646
petrij.niemi@nokiantyres.com

www.nokiantyres.com
Productsida: Nokian Hakka SUV