tis juni 21 11:15 2005 i kategori Produktmeddelanden

Ökad säkerhet:


Nokian Tyres lanserar run flat vinterdäckI höst går det även att köpa Nokian Tyres mest efterfrågade vinterdäcksmodeller som punkteringssäkra däck. Nokian Tyres använder den så kallade run flat tekniken som innebär att däckens sidor är kraftigt förstärkta och däcket håller sin form även utan luft. Efter punktering går det att köra cirka 10 mil med däcket.

På marknaden finns redan run flat däck och tekniken blir allt vanligare. Deras andel av försäljningen är dock fortfarande blygsam, endast 0,25 procent av den totala försäljningen av däck i Europa 2004 var run flat däck. Jämfört med året innan såldes dock tre gånger fler run flat däck och efterfrågan väntas ytterligare öka i år. Hälften av de sålda run flat däcken 2004 var vinterdäck.

De vinterdäck som Nokian Tyres tillverkar med run flat tekniken har kraftigt förstärkta sidor. Den speciella stödkomponenten i däckets sidor gör det möjligt att däcket kan bära bilens tyngd även utan luft.

Upp till 15 mil med punkterat däck


Efter punktering går det att köra cirka 5 mil med däcket om bilen är fullastad. Om endast föraren finns i bilen, går det att köra upp till 15 mil med däcket. Nokian Tyres rekommenderar att man kör högst 80 km/h med det punkterade run flat däcket. Om vägen är mycket halt bör inte hastigheten överstiga 50 km/h.

På grund av säkerhetsskäl kan run flat däck monteras endast på bilar med integrerad däcktryckskontroll, eller någon annan typ av system som övervakar lufttrycket i däcken och varnar om trycket minskar i något av däcken. Utan däcktryckskontrollsystem är det nästan omöjligt att upptäcka en punktering.

Nokian Tyres har gjort grundliga tester på sina nya run flat produkter i krävande vinterförhållanden: i extrem kyla, snö, snömodd och på is.

I första skede tillverkar Nokian Tyres nio run flat produkter, med tre olika mönster (Nokian Hakkapeliitta 4, Nokian Hakkapeliitta RSi och Nokian WR) och i tre dimensioner: 195/55 R 16, 205/55 R 16 och 225/45 R 17.

Nokian Tyres börjar leverera sina run flat produkter i september 2005.

För ytterligare information kontakta:
Produktutvecklingschef Teppo Huovila, tel. +358 3 340 7701,
teppo.huovila@nokiantyres.com
Teknisk kundservicechef Matti Morri, tel. +358 3 340 7621,
matti.morri@nokiantyres.com

Bilder:
https://www.nokiantyres.com/runflat