tis september 20 12:12 2016 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Oval bana och toppteknik: Nokian Tyres bygger utvecklingscenter i Spanien

Nokian Tyres produktutveckling kommer att ske ännu mer effektivt när ett nytt utvecklingscenter för tester av både sommar- och vinterdäck ska öppnas i Santa Cruz de la Zarza i Spanien under 2017. På det cirka 300 hektar stora moderna utvecklingscentret söder om Madrid ska man speciellt testa sommardäck i högre hastighetsklasser, men även vinterdäcksegenskaper.

Nokian Tyres bygger utvecklingscenter i Spanien

Det nya utvecklingscentret kommer att bli helt klart i slutet av 2019, men första delen av centret kommer att tas i bruk redan under 2017. Utvecklingsarbete och tester kommer att ske året runt på krävande och varierande banor, vilket kommer att resultera i nya däck som ytterligare förbättrar säkerheten och köregenskaperna hos Nokian Tyres däck.

Det nya utvecklingscentret kommer att ytterligare förstärka Nokian Tyres sommardäckkompetens. Värdet på investeringen är cirka 16 miljoner euro. Byggstart sker i början av 2017.

Toppteknik på det mångsidiga centret

Den senaste tekniken kommer att användas på det nya utvecklingscentret. Bland annat byggs en cirka sju kilometer lång oval bana som går runt hela området.

− Kurvorna på den ovala banan blir lutande, vilket gör det möjligt att testa våra sommar- och vinterdäck i höga hastighetsklasser vilket medför att man kan hålla hastigheter upp till 300 km/t. Den här typen av däck efterfrågas speciellt i Centraleuropa och Nordamerika, områden där vi för närvarande söker kraftig tillväxt, berättar Antti-Jussi Tähtinen, marknads- och kommunikationsdirektör på Nokian Tyres.

I mitten av den ovala banan byggs andra testbanor, bland annat för vattenplaningstester, bromstester på vått underlag och tester av köregenskaper. På testbanan kommer också de flesta testerna kring däckgodkännande, bland annat vad gäller däckljud, att genomföras.

− Vårt mål var att hitta ett område i Sydeuropa där det är soligt och varmt. Även goda flyg- och vägförbindelser till banan är viktigt för att enkelt kunna transportera både däck, bilar, testpersonal och kunder till utvecklingscentret. Vi har även planer på att lansera våra kommande nya däck på centret, säger Antti-Jussi Tähtinen.

White Hell – testcenter för vinterdäck

Cirka hälften av Nokian Tyres produktutvecklingskostnader går till tester av produkterna. Enbart laboratorietester ger inte tillräckliga testresultat. Därför testar Nokian Tyres sina produkter i naturliga miljöer för att de ska fungera väl i krävande och varierande förhållanden.

Företagets rötter finns djupt i den nordiska terrängen. Företaget utvecklade och tillverkade första vinterdäcket för över 80 år sedan, först i världen. Hälften av året testas vinterdäck norr om Polcirkeln i Ivalo på det enorma, över 700 hektar stora testcentret White Hell. I finska Lappland, i extrema förhållanden, testas däck dygnet runt på fler än tjugo banor. Testcentret öppnades år 1986 och där testas vinterdäckens egenskaper på snö och is samt däckens broms- och accelerationsegenskaper.

I Nokia i Finland finns utöver företagets huvudkontor och däckfabrik även en testbana. På testbanan finns bland annat en avancerad anläggning för våttester som även kan göras på soliga dagar. Testmöjligheterna på testcentret i Nokia utvecklas ständigt. Bland annat används höghastighetskameror på testcentret och där görs också slaskplaningstester.

Bilder:
www.nokiantyres.com/technology-center-spain

Tester i extrema förhållanden:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/tester/

Video: Nokian Tyres sommardäck – Tester i extrema förhållanden
https://www.youtube.com/watch?v=_LtmPkBp9do

Video: Vinterdäckstester i testcentret i Ivalo – White Hell
https://www.youtube.com/watch?v=Fbnid4kjBgA

Mer information:

Antti-Jussi Tähtinen, marknads- och kommunikationsdirektör, tel. +358 10 401 7940 antti-jussi.tahtinen@nokiantyres.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc