ons november 27 12:00 2002 i kategori Företagsnyheter

På söndag kan det bli böter om vinterdäcken inte är påSenast på söndag måste vinterdäcken på. Enligt lagen ska bilen ha vinterdäck från den 1 december till den 31 mars, om det råder vinterväglag. Innan däcken monteras på ska de noga kollas. Är mönsterdjupet lagenliga 3 millimeter? Har dubbdäcken dubbar kvar? Måste du köpa nya däck, gäller det att veta vilken typ av vinterdäck.

Enligt lagen ska vinterdäcken ha minst tre millimeters mönsterdjup. Detta kan enkelt kollas med hjälp av en femkrona. Stick ner myntet i spåret på det mest slitna stället med siffran fem neråt. Avståndet mellan överdelen av siffran fem och myntets kant är tre millimeter. Så litet mönsterdjup är dock inget att rekommendera om man vill köra säkert. Nordens enda däcktillverkare Nokian Tyres rekommenderar minst fem millimeters mönsterdjup.

När vinterdäcken monteras på ska de minst slitna däcken sitta bak, oavsett om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven. Bilens riktningsstabilitet blir bäst när de bästa däcken sitter bak.

Dubbat eller odubbat

Om det är dags att köpa nya däck står valet mellan friktionsdäck och dubbdäck. Närmare 80 procent av svenska bilister har valt dubbdäck som ger mycket bra grepp på snö och is. Vid start och bromsning biter sig dubbarna i det hala underlaget och ger säkra köregenskaper. Dubbdäck är trygga i varierande vinterförhållanden med is, snö och snömodd.

Moderna dubbdäck har lätta dubbar som sliter 70 procent mindre på vägar än gamla ståldubbar. En ny dubbteknologi med ny typ av dubbplacering gör att dubbdäck är betydligt tystare än tidigare.

Dubbfria friktionsdäck gjorda för varierande nordiska förhållanden ger bra grepp på snö och däckljudet är lågt. På isunderlag ger dock dubbdäck betydligt bättre grepp. Den som väljer friktionsdäck bör vara en erfaren bilförare som kör förutseende och mjukt, och kan behärska bilen om den får sladd.

Kör in nya däck

Gemensamt för båda typer av nya däck är att de ska köras in under cirka 50 mil. Under inkörningen av dubbdäck ska häftiga accelerationer och bromsningar undvikas, för att dubbarna ska sätta sig ordentligt i dubbhålen.

BILDTEXT

På söndag den 1 december kräver lagen att alla personbilar måste ha godkända vinterdäck, om vinterväglag råder.

För ytterligare upplysningar kontakta:

Produktutvekclingschef Teppo Huovila, tel. +358 3 340 7701

Nokian Tyres på Internet: www.nokiantyres.com