tor april 2 12:52 2020 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Rätt förvaring ökar däckens livslängd – fem tips för optimal däckförvaring

När du tar väl hand om dina däck så behåller de sina säkra köregenskaper längre. En ny enkät från Nokian Tyres visar att endast 29 procent av svenskarna förvarar sina däck på ett däckhotell, även om det kan erbjuda däckförvaring i optimala förhållanden och att däcken ofta är försäkrade mot skador.

Däckens skick påverkar direkt både din egen och dina medtrafikanters trafiksäkerhet. Rätt däckförvaring har en stor påverkan på däckens skick. Olämpligt förvaringsutrymme förkortar deras livslängd och kan i värsta fall förstöra däcken. Efterfrågan på däckhotell har ökat år efter år speciellt i större städer. Nokian Tyres enkät* visar att de vanligaste skälen att förvara sina däck i ett däckhotell är bekvämlighet, att man slipper förvara och byta däck själv, och att man inte har ett lämpligt förvaringsutrymme hemma.

– Allt fler väljer att förvara sina däck på ett däckhotell speciellt eftersom de som bor i en stad inte har ett bra förvaringsutrymme. Många vill även spara tid och slippa besväret att byta däck själv. Alla känner dock inte till att ett däckhotell kan erbjuda optimala förvaringsförhållanden som påverkar både däckens livslängd och trafiksäkerhet, berättar Tomas Jansson, Product Manager på Vianor AB.

Stora skillnader på däckhotell

Bilägandet blir betydligt enklare när däcken förvaras på ett däckhotell. Tjänsten innehåller ofta betydligt mer än bara själva däckförvaringen. Det kan vara stora skillnader mellan priset och omfattningen av tjänster på däckförvaringen. Priserna varierar också mellan orter eftersom hyran på byggnaden där däckhotellet ligger kan variera mycket och den påverkar förstås i stor utsträckning också prissättningen på däckhotelltjänsten.

– Säkerheten är viktigt för oss på Vianor. Våra däckhotellkunder får information om bland annat mönsterdjupet på sina däck och det är ett däckproffs som monterar hjulen på bilen på rätt sätt och mäter lufttrycket i däcken. Bra service är viktigt för oss och vi vill att våra kunder inte ska behöva bekymra sig om sina däck. Vi har även ett smidigt sätt att boka tid för hjulskifte. Vi skickar ett sms till våra kunder och erbjuder en tid för hjulskifte och kunden kan sedan antingen bekräfta eller ändra på tiden. Hjul som förvaras på våra däckhotell är även försäkrade mot skador, säger Tomas Jansson.

Fem tips för dig som förvarar dina däck hemma

Om du förvarar dina däck hemma är det viktigt att lokalen passar för däckförvaring. Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige, ger några tips om hur du kan förvara dina däck på bästa möjliga sätt hemma. 

  • Kontrollera temperaturen i förvaringsutrymmet. Den bör vara lägre än +25 grader, helst under 15 grader. Om temperaturen är över +25 grader eller under 0 grader kan egenskaperna på gummit försämras och livslängden på däck förkortas.
  • Du bör även kontrollera om det är tillåtet att förvara däck i källaren eller vinden om du bor i ett flervåningshus. På grund av brandsäkerhetsskäl kan det vara förbjudet. När däcken brinner så är röken giftig och tjock vilket gör det svårare att släcka branden.
  • Däcken ska skyddas mot starkt ljus och solljus. UV-strålningen försämrar däckens egenskaper och livslängd.
  • Däcken ska inte förvaras i ett fuktigt utrymme eller på ett ställe där de utsätts för väta. Speciellt viktigt är att däcken inte kommer i kontakt med lösningsmedel, oljor eller fettprodukter.
  • Däcken ska inte förvaras så att de utsätts för press, spänningar eller vridningar. En långvarig förvaring i sådana förhållanden kan skada däckkonstruktionen vilket gör att däcket lätt går sönder när lufttrycket ökas.

*Enkäten gjordes av YouGov under februari-mars 2020 och cirka 1000 personer i olika åldrar svarade på frågorna.

www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 
emil.sundholm@nokiantyres.com

Tomas Jansson, Product Manager, tel. 0705-36 36 90 
tomas.jansson@vianor.com