tor februari 13 12:00 2003 i kategori Företagsnyheter

Recept direkt från naturen: rapsolja i slitbanans gummiblandningSlitbanan på nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 4 har en helt ny typ av gummiblandning som bland annat innehåller rapsolja. Rapsoljan, som är en förnyelsebar och miljövänlig råvara, förbättrar däckets greppegenskaper på vinter och ger bättre skydd mot skrapskador.

Nokian Hakkapeliitta 4 innehåller vanlig kallpressad råolja som Nokian Tyres i en kemisk process förädlar så att den passar för däckproduktion. Det nya däcket innehåller inga skadliga så kallade högaromatiska oljor (polyaromatiska kolväten), som i Sverige klassas som hälsofarliga.

Rapsolja är en förnyelsebar råvara som pressas ur rapsväxtens frön. Rapsoljan belastar miljön betydligt mindre än mineraloljor som inte är förnyelsebara. Rapsoljan är miljövänligt även därför att den är lättnedbrytbar i naturen.

Nya miljövänliga lösningar är en viktig utgångspunkt när Nokian Tyres utvecklar nya material. Nokian Tyres produktutvecklingsavdelning testade rapsoljans egenskaper och användningsmöjligheter mycket noga. Omfattande tester och mätningar visade att rapsoljan passar utmärkt för nordiska vinterdäck. Den förbättrar däckets grepp och ger bättre skydd mot skrapskador.

Recepten för däckens slitbane- och gummiblandningar är en affärshemlighet. Gummiblandningen med rapsolja som finns i nya Nokian Hakkapeliitta 4 kan inte direkt användas i andra typer av slitbanor. Slitbaneblandningen har speciellt utvecklats för det nya dubbdäcket och ger mycket bra grepp på vinterväglag.

För ytterligare upplysningar kontakta:

Teppo Huovila, produktutvecklingschef, tel. 358 3 340 7701,
teppo.huovila@nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, utvecklingschef, tel. 070-2448 820,
allan.nokian@telia.com