ons december 21 01:52 2016 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Så får du en trevlig julresa med bil

Bilresan till släkt eller vänner blir en trevlig start för julfirandet när bilen och däcken kollas före resan, man har inhämtat aktuell information om väglaget och tar det lugnt på vägarna.

Så får du en trevlig julresa med bil

Enligt väderprognosen väntas julvädret bli milt i nästan hela landet. Temperaturen pendlar kring nollan och några minusgrader och det kan bli lite regn i söder och snö längre norrut. Precis före resan är det klokt att kolla den aktuella prognosen för väglaget till exempel på www.trafikverket.se.

När temperaturen ligger kring noll grader kan väglaget variera snabbt och ishalka är en stor risk. Det innebär att vinterdäcken ska kunna ge bra grepp och därför är det viktigt att kolla däcken i god tid före julresan.

− Mönsterdjupet, antalet dubbar och däckens ålder är viktiga faktorer för säkert vintergrepp. Mönsterdjupet bör vara över fyra millimeter och dubbdäck ska ha gott om dubbar. Om däcken är för gamla kan gummiblandningen vara för hård, vilket försämrar vintergreppet, även om mönsterdjupet är tillräckligt bra, säger Jon Persson, marknads- och produktchef på Nokian Däck AB.

Mer luft i däcken

Lufttrycket i däcken spelar en viktig roll, speciellt när bilen är tungt lastad. På vintern bör lufttrycket ligga på 0,2 bar högre nivå än vad biltillverkaren rekommenderar, eftersom trycket minskar när det är kallt. När bilen är tungt lastad bör lufttrycket tillfälligt ökas med upp till 0,5 bar.

Även lufttrycket i reservhjulet bör kollas och om bilen istället har en lagningssats med luftkompressor är det klokt att kolla hur den fungerar före resan.

Inför julresan är det mycket saker som ska stuvas in i bilen. Viktigaste regeln är att tunga saker ska lastas längst ner i bagageutrymmet och andra saker ska lastas så att de inte kan kastas iväg vid är nödbromsning. Ofta ökas lastutrymmet genom att montera en skidbox på bilens tak. Då är det viktigt att inte lasta tunga saker i skidboxen eftersom bilens tyngdpunkt då ändras och bilen blir mer sladdbenägen vid en häftig väjning.

När bilen och däcken är kollade, lufttrycket i däcken är rätt och bilen är säkert lastad är förutsättningarna för en säker och trevlig julresa bästa möjliga.

− Kom ihåg att reservera gott om tid för resan. I år finns det risk att trafiken koncentreras på vissa dagar eftersom julafton ligger på en lördag, vilket kan leda till köer på vägarna. Håll rejält avstånd till bilen framför, stressa inte och unna dig själv och familjen mysiga pauser under resan. Och självklart gör en trevlig julstämning att resan blir en bra start för julfirandet, påminner Jon Persson.

Ha en säker julresa 

  • Kolla bilen före resan.
  • Kolla däcken, mönsterdjupet bör vara mer än fyra millimeter och dubbdäck ska ha tillräckligt med dubbar.
  • Kolla lufttrycket. På vintern minskar lufttrycket på grund av kylan och däcken bör ha 0,2 bar mer luft. Tungt lastad bil bör tillfälligt ha upp till 0,5 bar mer luft i däcken.
  • Fyll på spolarvätska som tål kyla och ha med spolarvätska i bilen.
  • Ta med reflexväst och ficklampa samt varma kläder ifall bilen blir stående vid vägkanten.
  • Ladda mobilen före resan och kolla att billaddare för mobilen finns med.
  • Kolla aktuella trafikläget och väglaget på www.trafikverket.se precis före resan

Mer information: www.nokiantyres.se

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson@nokiantyres.com

www.nokiantyres.se