fre april 13 12:03 2012 i kategori Företagsnyheter

Sommardäcken på!Senast den 15 april måste dubbdäcken av och sommardäcken på. Åker du på isiga småvägar eller ska till fjällen så får du förstås fortsätta att ha dubbdäck ett tag till. Lagen gäller inte odubbade vinterdäck, men även de ska bytas till sommardäck så fort som möjligt eftersom de inte ger säkra köregenskaper på sommarväglag. Om det är dags att köpa nya sommardäck så är det klokt att köpa däck för varierande svenska sommarförhållanden.

Sommardäck är lagliga om de har ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men är däcken så slitna ger de inte säkra köregenskaper när regnet överraskar.

− När mönsterdjupet är lägre än fyra millimeter ger däcken dåligt våtgrepp och skydd mot vattenplaning. Även bromssträckan blir betydligt längre och det är svårare att styra bilen vid gränsen där man håller på att förlora greppet. Lagens krav på 1,6 millimeters mönsterdjup är en säkerhetsrisk och jag rekommenderar att köpa nya sommardäck när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter, rekommenderar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Nokian Tyres testar ständigt däck i olika förhållanden. Våtgreppstester visar att när det fanns fem millimeter vatten på vägen började bilen med däck på 1,6 millimeters mönsterdjup vattenplana i en hastighet på 76 km/h, när bilen med nya däck började vattenplana först vid 96 km/h.

Odubbade vinterdäck på sommaren en säkerhetsriskEn säkerhetsrisk är också att köra med odubbade vinterdäck på sommarväglag. De har en mjukare gummiblandning och deras slitbana är optimerad för vinterväglag. På sommarväglag har de betydligt sämre köregenskaper än sommardäck.

− Odubbade vinterdäck kan på våt väg ge upp till 60 procent längre bromssträcka än sommardäck. Gamla odubbade vinterdäck är även ostabila på sommaren och de reagerar inte lika snabbt vid en plötslig undanmanöver som sommardäck, varnar Allan Ostrovskis.

Sommardäck för nordiska förhållandenVid val av nya sommardäck gäller samma som vid val av vinterdäck: det bästa valet är sommardäck för nordiska förhållanden.

− Den här typen av däck ger säkra köregenskaper på varierande väglag. När snön smälter på våren kan det finnas slask på vägen och då ska däcken kunna ge bra slask- och våtgrepp. När sommardäcksperioden börjar kan temperaturen ligga nära nollstrecket och mitt på sommaren kan det bli riktigt varmt.

Temperaturvariationerna ställer stora krav på däck och därför är det säkrast att välja sommardäck som klarar av de varierande förhållandena i Sverige, rekommenderar Allan Ostrovskis.

I bilens instruktionsbok anges vilken dimension av däck bilen ska ha. Däckverkstäder kan ge goda råd och det är även värt att låta en däckverkstad ta hand om däckbytet.

Sommardäckfamiljen Nokian Hakka är ett bra exempel på däck för nordiska förhållanden. Både det nya däcket Nokian Hakka Blue och Nokian Hakka Green har uppnått topplaceringar i motortidningarnas däcktester både i Sverige och utomlands. Speciellt beröm får båda däcken för sina goda våtgreppsegenskaper. Båda Hakka-däcken rullar lätt och kan spara upp till 0,5 liter bränsle per hundra kilometer, jämfört med vanliga sommardäck.

Säkert däckköpGenom att registrera sig som medlem i Hakka Club vid köp av nya Hakka sommardäck får man ett unik Hakka-skydd och Hakka-vägassistans.

Nokian Tyres ger alla Nokian Hakka sommardäck ett utökat Hakka-skydd. Om ett däck som har monterats rätt och använts på ett normalt sätt av en olyckshändelse förstörs får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad. Hakka-skydd gäller tills mönsterdjupet blir fyra millimeter eller tills däcket är ett år gammalt. Dessutom har däcken ett Hakka-nöjdhetslöfte, vilket innebär att kunden har rätt att returnera eller byta ut däcken mot nya om han eller hon inte är nöjd med sina nya Nokian Hakka däck.

För att ytterligare öka tryggheten omfattas Nokian Hakka sommardäck av Hakka-vägassistans som går ut på att kunden får hjälp vid vägkanten om däcket går sönder. Ett samtal till ett servicenummer är det enda som behövs och en servicebil skickas till platsen. Kan inte skadan repareras på plats bogseras bilen till närmaste däckverkstad som säljer Nokian Tyres produkter. Hakka-vägassistans är tillgänglig dygnet runt i Sverige, Norge och Finland. Däckverkstäder kan ge mer information om Hakka-skydd och information finns även på www.hakkaskydd.se.

Rätt lufttryck sparar pengarUtöver bra mönsterdjup är även rätt lufttryck viktigt för säkerheten. Däck med rätt lufttryck rullar också lättare, vilket minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Lufttrycket bör kontrolleras var tredje vecka. På det sättet håller däcken längre och de slits jämnt.

Det är även ekonomiskt att skifta däcken mellan axlarna efter cirka 800 mil. Viktigt är dock att de bästa däcken alltid monteras på bakaxeln, oavsett om bilen är framhjuls-, bakhjuls- eller fyrhjulsdriven.

BILDER:
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen

Nokian sommardäcksortiment:
www.nokiantyres.se/product-group-se?group=1.02

Video - Nokian Hakka Blue in action:
http://youtu.be/aX4PH5YD-0U

Video - Nokian Tyres sommardäckkampanj 2012 “Njut av vatten”:
www.youtube.com/watch?v=BXi7_sw3eqE

Mer information: www.nokiantyres.se

Nokian Tyres plc
Allan Ostrovskis
Teknisk chef
Nokian Tyres
tel. 070 244 8820
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

Anders Jansson
Produktchef
Nokian Däck AB
tel. tel. 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

Nokian TyresSom enda däcktillverkaren i världen koncentrerar sig Nokian Tyres på produkter och tjänster för säker bilkörning i nordiska förhållanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt tunga arbetsfordon marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö och skogar samt krävande körförhållanden på grund av olika årstider. Nokian Tyres utvecklar produkter där målet är den hållbara säkerheten och miljövänlighet under däckets hela livscykel. Nokian Tyres äger däckkedjan Vianor med över 910 anläggningar i 23 länder. Nokian Tyres omsättning uppgick till cirka 1 456 miljoner euro år 2011 och antalet anställda är nästan 4 000. Nokian Tyres aktie noteras på NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.com