fre april 1 08:51 2011 i kategori Företagsnyheter

Sommardäckenkät:


Låg bränsleförbrukning viktigt för män - kvinnor vill ha miljövänliga däckMän och kvinnor prioriterar olika saker på bildäck, visar en undersökning som Nokian Tyres har gjort. Männen tittar på däckens tekniska egenskaper och hur säkra de är, medan kvinnor vill att däcken tillverkas miljövänligt och att de är säkra. Yngre bilägare vill främst ha billiga däck, vilket är en oroande trend.

Fortfarande är det oftast mannen i familjen som i sista hand bestämmer vilka däck som köps, men även hustrun får säga sin mening. Kvinnorna svarar att de säger sin åsikt om däck och nästan hälften av kvinnorna åker med till däckverkstaden när det är dags att köpa nya däck.

− Nästan 90 procent av männen som svarade på enkäten angav att de i sista hand bestämmer vilka däck som köps. Hälften av kvinnorna svarade att de inte har någon åsikt om däckköpet. Män och kvinnor uppskattar olika saker på däck. Undersökningen visar att säkerhet, slitstyrka och lågt pris är de viktigaste sakerna som däckköpare efterfrågar, berättar Matti Morri, chef för teknisk kundservice på Nokian Tyres.

Olika prioriteringarMännen prioriterar mer på däckets tekniska egenskaper som exempelvis lågt däckljud, komfort och lågt rullmotstånd. Dessutom svarade många att de vill ha däck av känt märke. 60 procent av kvinnorna som svarade på undersökningen prioriterade säkra köregenskaper och fler kvinnor än män angav även däckets miljövänlighet som viktigt. Med det menas miljövänlighet under däckets hela tillverkningsprocess, inte enbart lågt rullmotstånd.

− Även män anser att miljövänlighet är viktigt, men för dem är det främst lågt rullmotstånd som minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen som är viktigt.

Matti Morri är oroad av att unga bilägare främst vill ha billiga däck.

− Varannan bilägare i åldrarna 18-34 år köper i första hand billiga däck, medan bara 32 procent av bilägare i åldrarna 55-74 år har priset som viktigaste köpargument. Däckets säkerhet och slitstyrka är viktigare argument för de äldre. Det är oroande att unga bilägare anser att säkerhet inte är lika viktigt som lågt pris, särskilt när de inte är så erfarna bilförare och när de ofta också har sina små barn med i bilen, säger Matti Morri.

Däckindustrin uppmärksammar skillnaderna på prioriteringarÄven om skillnaderna mellan däck har minskat i viss mån under de senare år så rekommenderas konsumenten att köpa däck som uppfyller de egenskaper som man anser som viktiga.

− Olika meningar om däckets egenskaper uppmärksammas redan idag vid utvecklingen av nya däck. Exempelvis tillverkas miljövänliga däck som allt fler bilägare vill ha, säger Matti Morri.

Se även video:
https://www.nokiantyres.se/sakra-och-ekonomiska-kvalitetssommardack

Bilder:
www.nokiantyres.com/HakkaGreen
www.nokiantyres.com/HakkaSUV
www.nokiantyres.com/HakkaH_and_V
www.nokiantyres.com/HakkaZ

Mer information:
Matti Morri, chef för teknisk kundservice på Nokian Tyres, tel +358 10 401 7621, matti.morri(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.se

Nokian TyresSom enda däcktillverkaren i världen koncentrerar sig Nokian Tyres på produkter och tjänster för säker bilkörning i nordiska förhållanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt tunga arbetsfordon marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö och skogar samt krävande körförhållanden på grund av olika årstider. Nokian Tyres utvecklar produkter där målet är den hållbara säkerheten och miljövänlighet under däckets hela livscykel. Nokian Tyres äger däckkedjan Vianor med över 770 anläggningar i 20 länder. Nokian Tyres omsättning uppgick till cirka 1 058 miljoner euro år 2010 och antalet anställda är cirka 3 500. Nokian Tyres aktie noteras på NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.com