tor september 18 12:33 2014 i kategori Produktmeddelanden

Övervinner extrema situationer, materiallösningar från flyget

Sommardäcket Nokian Hakka Black SUV – prestanda i kyliga förhållanden och extremt slitstarkt

Sportiga Nokian Hakka Black SUV med exakta köregenskaper och unik slitstyrka ger effektiva stadsjeepar mycket goda köregenskaper. Aramid-fibrer, som bland annat flygindustrin använder, ger mer slitstyrka på grova och dåligt underhållna svenska vägar.

Nokian Hakka Black SUV, den senaste produkten från världens nordligaste däcktillverkare, har logiska, snabba och exakta köregenskaper även i hög hastighet. Däcket uppfyller SUV-förarnas önskemål om säkerhet i extrema situationer, komfort och slitstyrka.

Effektiva Nokian Hakka Black SUV är avsett för de största stadsjeepar och sortimentet omfattar 26 produkter från 17 till 22 tum. Försäljningen börjar våren 2015. Hastighetsklasserna är V (240 km/h), W (270 km/h) och Y (300 km/h). Huvudmarknader för Hakka-sommardäcksfamiljen, som ligger i toppen på biltidningarnas däcktester, är Norden och Ryssland.

Nokian Aramid Sidewall minimerar skador på däcksidan

Det tog nästan fyra år att utveckla det sportiga och exakta Nokian Hakka Black SUV. Jämfört med sin föregångare har det nya däcket en unik slitstyrka och ännu bättre köregenskaper. Nya innovationer ger bekymmersfria mil på grova svenska vägar och i stadstrafik.

− Mer slitstyrka, köregenskaper i toppklass och bästa möjliga säkerhet på våta vägar. Utöver exakta och komfortabla köregenskaper är bra slitstyrka viktigt för förare av effektiva stadsjeepar, berättar Juha Pirhonen, produktutvecklingschef på Nokian Tyres, om egenskaperna på Nokian Hakka Black SUV för snabb körning.

Stötar som skadar däcken på SUV-bilar träffar oftast däcksidan. Tekniken Nokian Aramid Sidewall maximerar skyddet mot skär- och stickskador på Nokian Hakka Black SUV.

Däcksidan innehåller ytterst slitstarka aramid-fibrer som ger mycket bra skydd mot slitage och skärskador. Samma material används även i tillverkningen av flygplan och i militärbruk. Aramid-fibrer gör däcksidorna mer styva och starka, vilket innebär att däcksidorna tål skärskador och stötar mot däcksidan bättre. Den kraftiga stålbälteskonstruktionen och den nya slitbanegummiblandningen ökar ytterligare däckets slitstyrka i varierande svenska vägförhållanden.

Mönstret stöder optimala köregenskaper och komfort

Utgångspunkten för produktutvecklingen hos världens nordligaste däcktillverkare är att alla produkter skräddarsys för nordiska förhållanden och att de testas i verkliga förhållanden.

Grepp- och köregenskaperna på Nokian Hakka Black SUV är optimerade på grova nordiska vägar och på snabba testbanor i Europa. I utvecklingen av däckets utmärkta våtegenskaper användes även en höghastighetskamera som gav exakt data om växelverkan mellan däcket och vägbanan.

Det moderna asymmetriska mönstret på sportiga Nokian Hakka Black SUV ger däcket bra slitstyrka och stöder optimalt de exakta köregenskaperna. De robusta ytter- och innerskuldrorna förenas med de stora mönsterklackarna som i sin tur binds ihop med de längsgående ribborna. De breda och massiva ribborna gör däcket mer robust och minskar mönsterklackarnas rörelser vid vägkontakt. Mönstret är mycket styvt, vilket ger utmärkta köregenskaper i kurvor. Köregenskaperna är exakta och snabba även vid mycket last och i hög hastighet.

Den robusta ytterskuldran (Cornering Precision Shoulder) och de asymmetriska skurna spårkanterna förbättrar stabiliteten och köregenskaperna i kurvor och vid filbyten.

På väggarna av de längsgående ribborna finns halvrunda hål som liknar ytan på en golfboll. Den här innovationen, Silent Groove Design, minskar däckljudet inne i kupén och utanför bilen. Innovationen minskar även luftmotståndet och avkyler slitbanan, vilket ökar slitstyrkan.

Lie- och trumpetspåren minskar risken för vattenplaning

Många nya innovationer minskar risken för vattenplaning. Så kallade liespår skär ribborna på mittpartiet. De lagrar vatten effektivt och leder det vidare till huvudspåren. Även de kulformade trumpetspåren på skuldrorna lagrar vatten och accelererar vattengenomströmningen från huvudspåren till de tvärsgående spåren, vilket maximerar våtgreppet.

Även de fyra breda och polerade huvudspåren ökar vattengenomströmningen. De förbättrar ytterligare däckets vattenplaningsegenskaper och dessutom ger de polerade spåren en snygg design för robusta Nokian Hakka Black SUV.

Ny slitbanegummiblandning: bättre köregenskaper och våtgrepp

Slitbanegummiblandningen Black Coral Silica skräddarsyddes för tufft bruk och högre hastigheter.

Gummiblandningen förbättrar våtgreppet i varierande temperaturer både tidigt på våren och på senhösten. Köregenskaperna är jämna och utan obehagliga överraskningar i alla förhållanden. Den nya gummiblandningen ger bra skydd mot skärskador och minskar däckljudet på grova asfaltunderlag, vilket ger hög komfort.

Mer säkerhet och komfort

På slitbanan finns den av Nokian Tyres patenterade slitagevarnare (Driving Safety Indicator, DSI) som med tydliga siffror visar mönsterdjupet i millimeter. Även vattendroppssymbolen påminner om att risken för vattenplaning ökar. Vattendroppssymbolen försvinner när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Säkerheten ökas även med hjälp av inforutan på däcksidan. På inforutan kan däckets placering på bilen, däcktrycket och dragmomentet för bultarna markeras.

Nokian Hakka – unikt nordiskt koncept

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka är skräddarsydd för nordiska förhållanden. Grova och ojämna asfaltvägar samt snabbt varierande väderförhållanden, som är typiska i Norden, ställer sina speciella krav för däcken. Krävande och varierande sommarförhållanden uppmärksammas i utvecklingen av gummiblandningar och däckkonstruktioner. Hakka-sommardäck ger köregenskaper utan obehagliga överraskningar i varierande temperaturer, är slitstarka och klarar utmärkt även dåliga vägar som förekommer i Norden.

Alla nya Hakka-sommardäck och Hakkapeliitta-vinterdäck omfattas av det unika Hakka-skyddet. Om ett däck som har monterats och använts på ett rätt sätt skadas, och däcket inte går att reparera, får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad hos en Nokian-återförsäljare i Sverige, Finland och Norge.

Nokian Hakka Black SUV – Cool performance  

  • Mycket exakta köregenskaper och lätt att köra med i extrema situationer 

  • Sportigt effektivt och exakt 

  • Amarid-förstärkt konstruktion ger slitstyrka i tufft bruk 

  • Effektivt skydd mot vattenplaning

Viktigaste innovationer:

Tekniken Nokian Aramid Sidewall. Mycket bra slitstyrka. Gummiblandningen på däcksidorna med aramid-fibrer ger mycket bra skydd mot skärskador och förbättrar slitstyrkan. Samma material används även i tillverkningen av flygplan och i militärbruk. Aramid-fibrer gör däcksidorna mer styva och starka, vilket gör att de tål bättre stötar.

Liespår. Säkerhet på våta vägar. Aggressiva liespår skär ribborna på mittpartiet. De lagrar vatten effektivt och leder det vidare till huvudspåren.

Trumpetspår. Effektivt skydd mot vattenplaning. Kulformade trumpetspår på skuldrorna lagrar vatten och accelererar vattengenomströmningen från huvudspåren till de tvärsgående spåren, vilket maximerar våtgreppet.

Black Coral Siliga slitbanegummiblandning. Mer exakta köregenskaper, bättre våtgrepp. Molekylkedjorna i den mikroporösa gummiblandningen och silica bildar en korallik ytterst robust konstruktion med bred kontaktyta. Gummiblandningsinnovationen gör att däcket är styvt och ger mycket bra köregenskaper även i höga farter och i snäva kurvor. Gummiblandningen fungerar bra i varierande temperaturer och förbättrar även våtgreppet och slitstyrkan.

Silent Groove Design. Bättre komfort. På väggarna på de längsgående ribborna finns halvrunda hål som liknar ytan på en golfboll. Innovationen ökar komforten genom att minska däckljudet inne i kupén och utanför bilen. Innovationen minskar även luftmotståndet och avkyler slitbanan, vilket ökar slitstyrkan.

Bilder: www.nokiantyres.com/hakkablacksuv 

Video: Nokian Hakka Black SUV – Tough cool performer
http://youtu.be/u00rU28qq98

Video: Unique durability – Nokian Aramid Sidewall concept
http://youtu.be/N5LvBke-UqY

Video: Nokian summer tyres – Testing at the extremes
http://youtu.be/6kT0wLEOxY4

Läs mer:

Mer säkerhet för nordiska vägar
https://www.nokiantyres.se/hakkaskydd/

Nokian Tyres – världens nordligaste däcktillverkare och utvecklaren av vinterdäcket
https://www.nokiantyres.se/foretaget/om-oss/historien/

Hakkapeliitta-testförarblogg
http://community.nokiantyres.se/

Mer information: www.nokiantyres.se

Nokian Tyres plc.
Produktutvecklingschef Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47
jon.persson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom

You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom

Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc