mån juli 10 11:23 2006 i kategori Företagsnyheter

Sprickor på husvagnsdäck vanligtBilprovningens statistik visar att för litet mönsterdjup och sprickor är vanliga på husvagnsdäck. Kontroller som polis och NTF har gjort visar även att många husvagnsdäck har alldeles för lågt lufttryck.

Husvagnen står ofta långa perioder i solen vilket ökar risken för sprickbildning på däcksidorna speciellt på äldre däck. Sprickorna kan vid hård belastning under körning skada däcken. Många husvagn har även däck med alldeles för litet mönsterdjup vilket ger betydligt sämre grepp.

Husvagnsdäck behöver betydligt mer luft än vanliga bildäck. För lite luft gör att husvagnen rullar ostadigt och den hamnar lättare i en okontrollerad pendelrörelse. Husvagnsdäck ska ha ett lufttryck på cirka 320 kPa. Personbilsdäck brukar ha ett däcktryck på cirka 200 kPa.

Nokian Tyres påminner att även bakdäcken på dragbilen ska ha mer luft än vad som rekommenderas i bilens instruktionsbok. Det är även viktigt att de bästa däcken sitter bak, oavsett om dragbilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven.

För ytterligare information kontakta:

Teppo Huovila, produktutvecklingschef, +358 3 340 7701, teppo.huovila@nokiantyres.com

www.nokiantyres.com