tor mars 17 01:32 2016 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Stabila däck och rätt lufttryck viktigt på husbil

På en tung husbil är det viktigt att däcken är av hög kvalitet som ger stabila och säkra köregenskaper. Viktigt är också att däcken har rätt lufttryck. Generellt är vi dåliga på att kolla lufttrycket regelbundet. En enkät som Nokian Tyres har gjort visar att endast knappt 30 procent av svenska bilister kollar lufttrycket minst en gång i månaden. Även torrsprickor är vanliga på husbilsdäck, då bilen ofta står stilla länge.

Registreringen av nya husbilar är rekordhög och fler väljer husbil istället för husvagn. Även försäljningen av begagnade husbilar ökar kraftigt. Vid köp av en begagnad husbil är det viktigt att kolla däcken noga. Är mönsterdjupet tillräckligt, minst fyra millimeters mönsterdjup rekommenderas, och ser däcksidorna bra ut? Många husbilar används bara under sommarhalvåret och står stilla resten av året. Risken för torrsprickor ökar när däcken blir äldre.

− På en tung och hög husbil ställs betydligt större krav på däcken än på en personbil. Däcken ska kunna bära tunga laster och ge stabila köregenskaper. Därför rekommenderas robusta däck med stålbälteskonstruktion på slitbanan. Om däcken dessutom har lågt rullmotstånd så minskar husbilens bränsleförbrukning, vilket sparar flera hundralappar om året, berättar Jon Persson, produktchef på Nokian Däck AB.

Får lågt lufttryck farligt

Svenska bilister är väldigt dåliga på att kolla lufttrycket. Cirka 70 procent av bilisterna kollar trycket för sällan och många av dem kör med för lågt lufttryck. På husbil är det ännu mer viktigt att ha rätt lufttryck.

− På en tung husbil utsätts däcken för betydligt större belastning och sidokrafter än på en personbil. För lågt lufttryck påfrestar däckens stomkonstruktion och risken för däckskador ökar. Även däckslitaget ökar, 30 procent för lågt tryck halverar däckens livslängd. Dessutom understyr bilen och vid undanmanöver är risken stor att bilen börjar sladda. Lufttrycket bör kontrolleras var tredje vecka, rekommenderar Jon Persson.

För att förlänga livslängden på husbilsdäck bör de skyddas mot solljus när bilen står stilla. Allra bästa är om fordonet pallas upp, däcken tas av och förvaras i ett mörkt och svalt utrymme. Däcken håller längre om deras plats skiftas med jämna mellanrum, vilket innebär att framdäcken skiftas bak och bakdäcken fram. Däcken slits då mer jämnt eftersom drivdäcken alltid slits mer.

Exempel på husbilsdäck av hög kvalitet:

Sommardäck:
Nokian Hakka C2

Vinterdäck:
Nokian Hakkapeliitta C3 (dubbdäck)
Nokian Hakkapeliitta CR3 (dubbfritt vinterdäck)
Nokian WRC3 (dubbfritt vinterdäck)

Bilder:
www.nokiantyres.com/hakkac2
www.nokiantyres.com/hakkapeliittaC3 
www.nokiantyres.com/hakkapeliittaCR3
www.nokiantyres.com/nokianWRC3

Läs mer:

Nokian Hakka C2: https://www.nokiantyres.se/sommardack/nokian-hakka-c2/

Nokian Hakkapeliitta C3: https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-c3/  

Nokian Hakkapeliitta CR3 https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-cr3/ 

Video:

Nokian sommardäck – Tester i extrema förhållanden
http://youtu.be/6kT0wLEOxY4  

Hakka-skydd ger mer trygghet
https://www.nokiantyres.se/hakkaskydd/

Mer information: www.nokiantyres.se

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson@nokiantyres.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom  
YouTube: www.youtube.com/NokianTyresCom
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc