tor maj 1 01:59 2003 i kategori Företagsnyheter

Stor risk för vattenplaning med slitna däckSkjut inte upp däckköpet om mönsterdjupet är mindre än 3 millimeter. Risken för vattenplaning ökar väsentligt när däcken är slitna. Utan bra däck ska man inte åka på en lång resa.

En resa med fullastad bil kräver mer av däcken och däckslitaget blir större. En resa på kanske flera hundra mil med däck som har mindre än 3 millimeter av mönsterdjupet kvar är inte att rekommendera.

Speciellt däckens våtegenskaper försämras och risken för vattenplaning ökar, varnar finska däcktillverkaren Nokian Tyres. Även bromssträckan blir längre på våt väg. Testresultat visar att med slitna däck (mönstret mindre än 1,6 millimeter) börjar vattenplaningen i en kurva vid 76 km/h medan nya däck började vattenplana först vid 96 km/h.

En undersökning som Bilbranschens Informationsråd har gjort visade att 32 procent av bilarna hade däck med ett mönsterdjup mindre än 3 millimeter. Tre procent hade olagliga däck med mönsterdjup under 1,6 millimeter.

Mönsterdjupet kan enkelt kontrolleras med hjälp av ett femkronorsmynt. Avståndet mellan siffran 5 och kanten på myntet är 3 millimeter. När hela femman syns är det dags att köpa nya däck.

För ytterligare upplysningar kontakta,

Matti Morri, kundservicechef Nokian Tyres
tel: +358 3 340 7621, e-post: matti.morri@nokiantyres.com