ons juli 13 11:02 2016 i kategori Företagsnyheter

Ta det lugnt om bilen börjar vattenplana

Häftiga åskskurar är vanliga på sommaren. Bra däck och rätt lufttryck i däcken minskar risken för vattenplaning, men mest viktigt är att minska hastigheten. Om bilen börjar vattenplana ta det lugnt, lyft foten från gaspedalen, tryck kopplingen ner och håll styrningen mot körriktningen tills greppet återkommer.

 

Vägspåren som är vanliga i Sverige fylls med vatten vid regn. För att minska risken för vattenplaning ska du undvika att köra i spåren, men speciellt vid omkörning hamnar man lätt i dem. Nya däck av hög kvalitet minskar vattenplaningsrisken, men regnar det häftigt kan inte ens de hindra vattenplaning om hastigheten är för hög.

− Det enda rätta är att minska hastigheten rejält för att däckspåren ska hinna leda bort vatten mellan däcken och vägen. Bra däck minskar vattenplaningsrisken, men även de har sin gräns om det regnar mycket och hastigheten är för hög, varnar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Huvuduppgiften för däckspåren är att leda bort vatten mellan däcket och vägen. Enligt lagen ska sommardäck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup, men är däcken så slitna är risken för vattenplaning är mycket stor. Nokian Tyres rekommenderar att mönsterdjupet ska vara minst fyra millimeter.

Även däckkvaliteten spelar en viktig roll för skyddet mot vattenplaning. I Aftonbladets (2016-03-23) sommardäcktest började testets bästa däck, Nokian Hakka Green 2, vattenplana vid 85,8 km/h, medan testets sämsta däck började vattenplana redan vid 77,7 km/h.

Allra sämsta däck på sommaren är dubbfria vinterdäck som i sommarvärmen ger uruselt skydd mot vattenplaning. Alla tester visar att de börjar vattenplana mycket tidigare än de sämsta sommardäcken.

För lågt lufttryck ökar vattenplaningsrisken

Även för lågt lufttryck i däcken ökar risken för vattenplaning och försämrar även för övrigt köregenskaperna samt ökar däckslitaget och bränsleförbrukningen. Tungt lastad bil kräver 10-15 procent mer luft i däcken.

När bilen börjar vattenplana märks det genom att bilen flyter på en vattenfilm som bildas mellan däcken och vägen. Bilen reagerar inte på styrningen och på framhjulsdrivna bilar brukar även motorns varvtal öka.

− Är vattenplaning ett faktum så ska du inte bromsa utan hastigheten ska minskas genom att lyfta foten från gaspedalen och genom att trycka ner kopplingen. Styrningen ska hållas mot färdriktningen, om hjulen är riktade antingen till höger eller vänster så kan bilen börja sladda när greppet återkommer, säger Ostrovskis.

Sommardäcksenkäten som Nokian Tyres gjorde förra året visar att utöver vattenplaning anser svenska bilister att farliga omkörningar, för höga hastigheter, för korta avstånd till bilen framför och överraskande rörelser som andra bilister gör de största riskerna i trafiken.

Så här minskar du risken för vattenplaning

  • Minska hastigheten när det regnar kraftigt. Inte ens nya däck kan förhindra vattenplaning om hastigheten är för hög.

  • Kolla mönsterdjupet på däcken. Är det mindre än fyra millimeter ökar risken för vattenplaning.

  • Kolla lufttrycket. För lågt lufttryck ökar risken för vattenplaning.

  • Kör inte i de vattenfyllda spåren.

Hur gör jag om bilen börjar vattenplana?

  • Ta det lugnt!

  • Lyft foten från gasen och tryck ner kopplingen för att minska hastigheten. Bromsa inte!

  • Vrid inte ratten utan håll styrningen mot körriktningen tills greppet återkommer. 

Bilder:
www.nokiantyres.com/summerseason-nordic
www.nokiantyres.com/HakkaGreen2

Så här undviker du vattenplaning:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/sakerhet/forutse-vattenplaning/  

Exempel på sommardäck av hög kvalitet:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/

Ofta frågat om däck
http://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/fragor-om-dacken/ 

Användningstips
http://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/ 

Mer information

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820
[email protected]

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47
[email protected]

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom
YouTube:
www.youtube.com/NokianTyresCom
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc
Instagram: https://instagram.com/nokiantyrescom/