tor november 29 09:55 2007 i kategori Produktmeddelanden

Tysk tidning analyserade börsbolag:


Nokian Tyres lönsammaste företag inom bilbranschen i EuropaNokian Tyres är det mest lönsamma företaget inom bilbranschen bland de europeiska börsbolagen, visar en analys som den tyska ekonomitidningen Manager Magazin har gjort. Tidningen gjorde en omfattande analys på 500 största europeiska börsbolag. Bland annat studerades hur lönsamma företagen är och vilka företag som ger avkastning till sina ägare samt vilka företag som går med förlust.

I kategorin bilbranschen blev biltillverkaren Porsche tvåa och Nokian Tyres konkurrent Continental trea. Bland samtliga företag som tidningen analyserade placerade sig Nokian Tyres på plats nummer 63. Bolaget har aldrig tidigare varit med i analysen som nu arrangerades för artonde gång.

Syftet med analysen som Manager Magazin gör är att hitta de företag som har en lönsamhet som överstiger investerarnas förväntningar. De 500 största europeiska börsbolag som analyserades valdes ut från Stoxx 600 listan. Syftet var att analysera bolagens resultat så sanningsenligt som möjligt. Professor Reinhard Schildt från universitet i Halle och experter från Deloitte Consulting analyserade över 20 000 uppgifter som finns i bolagens årsredovisningar och databaser.

Bolagen fördelades i 20 kategorier, som till exempel bil-, kemi- och energibransch samt banker, handel, hälsovård, försäkring och råvaror.

Företagens lönsamhet, resultatförmåga och börsvärde mättes bland annat genom att undersöka hur omsättningen har ökat, hur relationen mellan aktiekursen och bokföringsvärdet ser ut samt hur avkastningen av det egna kapitalet och den genomsnittliga börsavkastningen ser ut. Uppgifterna baseras huvudsakligen på de viktigaste parametrarna från 2006 och på vissa genomsnittliga lönsamhetsparametrar från 2004-2007.

Analysreferaten finns på adressen www.managermagazin.de