tis november 6 12:52 2012 i kategori Företagsnyheter
Undvik diken och snövallarna:

Hakkapeliitta vinterkörskola ger tips för vinterkörningÖverraskade vintern dig trots allt? Var du en av dem som slirade runt med sommardäck när den första halkan slog till? Lyckligtvis behöver vinterkörning inte innebära sladdar hit och dit, även om många bilister har väldigt bristfälliga kunskaper om vad bilkörning på vintern kräver. Nu kan du testa och förbättra dina kunskaper om vinterkörning på Hakkapeliitta vinterkörskola som Nokian Tyres har lanserat. Bra tips om vinterkörning finns även på bloggar som Nokian Tyres professionella testförare och Hakkapeliitta-testförare i verkliga livet skriver.

Två grundläggande förutsättningar för säker vinterkörning är bra vinterdäck för nordiska förhållanden och ett lugnt körsätt med framhållning. I vintertrafiken ser man ofta bilister som har en övertro på det grepp som vinterdäck ger. Farten minskas inte generellt på vintern och många kör alldeles för fort in i en kurva. När bilen sedan börjar sladda så vet man inte hur man ska göra. Dessutom finns det i trafiken många oerfarna bilister som känner sig osäkra på hala vägar.

Nokian Tyres gör tusentals däcktester i samband med utvecklingen av nya vinterdäck. I dessa tester kommer det fram en hel del nyttig information om vinterkörning och om hur bilen beter sig i olika situationer på vinterväglag. För att öka säkerheten och komforten på vintern har Nokian Tyres lanserat sin Hakkapeliitta vinterkörskola som finns på Nokian Tyres webbplats. Där finns mycket bra information om vinterkörning.

− På vinterkörskolan finns information om hur bilen ska förberedas inför vintern och hur man ska köra säkert på hala vägar. Exempelvis har hastigheten en stor betydelse. Vid halt väglag är det bra att komma ihåg att bromssträckan fyrfaldigas när hastigheten fördubblas, påminner Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Hakkapeliitta vinterkörskola innehåller både videor och texter om säker vinterkörning. Även en mer erfaren vinterbilist hittar användbar information på webbplatsen. Till sist kan du testa dina kunskaper om vinterkörning.

Uppdaterad information på bloggenNokian Tyres har även den här vintern tiotals Hakkapeliitta testförare runt om i landet som skriver om sina observationer i vintertrafiken. Dessutom har Nokian Tyres egna professionella testförare sina egna bloggar där man kan hitta mycket värdefull information om däck. Så här skriver exempelvis Hakkapeliitta testföraren Martin Rönnebro från Kiruna på sin blogg:

Blev 25 mil landsvägskörning i väldigt dåligt vinterväglag idag med lite varierande inslag. Det har varit riktigt halt, oplogade snösträngar i mitten, snöat mycket och kraftig snörök. Folk har förstås kört i varierande fart, en del sakta men många enligt hastighetsgränserna som på fina torra sommarvägar, trots att väglaget var dåligt”, skriver Martin Rönnebro.

Läs mer om:

Hakkapeliitta vinterkörskola: www.nokiantyres.se/vinterkorskola
Bloggar för Hakkapeliitta testförare: http://community.nokiantyres.se/
Bloggar för Nokian Tyres professionella testförare: http://dackblogg.se/

För mer information kontakta:
Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820,
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se
www.hakkapedia.se