tor januari 24 09:38 2008 i kategori Produktmeddelanden

Utmärkt grepp och hållbarhet för nordiska förhållanden:


Nokian Hakkapeliitta Truck E första däcket i ny produktfamilj för lastbilarNokian Tyres lanserar Nokian Hakkapeliitta Truck E, ett nytt lastbils- och bussdäck för krävande och varierande vinterförhållanden. Däcket är den första produkten i Nokian Hakkapeliitta Truck produktfamilj. Produkten uppfyller väl Nokian Tyres välkända grundvärden: säkerhet, hållbarhet och miljövänlighet.

Som namnet Nokian Hakkapeliitta E (Extreme) antyder tål däcket tuffa och krävande förhållanden. Det nya däcket är skräddarsytt för nordiska förhållanden och ger mycket bra grepp och hållbarhet.

På däckmönstret finns 1100 tvärsgående lameller som bildar ett effektivt nät av lameller som maximerar greppet. Speciella lamellöppnare ser till att lamellerna reagerar snabbt på väglaget och temperaturväxlingar.

Det aggressiva pilformade och V-formade mönstret samt de skarpa kanterna på mönsterklackarnas framdel ger bättre drag- och bromsförmåga och förbättrar även greppet i snö. Det går att starta utan att slira också i en hal backe eftersom däcket ger ett gott grepp både i längd- och sidriktning.

Håller utan problem även på grova vägar

– Nokian Hakkapeliitta Truck E är ett resultat av flera års utvecklingsarbete. Det är en ny generations produkt där vi har lyckats kombinera de utmärkta grepp- och hållbarhetsegenskaperna som yrkeschaufförer vill ha, säger Teppo Siltanen, produktchef för lastbilsdäck på Nokian Tyres. Utgångspunkten för utvecklingsarbetet har varit Nokian Noktop 41, regummering för drivaxlar, och lastbilsdäcket Nokian NTR 817 som båda har fått mycket beröm.

Den goda hållbarheten har nåtts genom att använda en helt ny gummiblandning som är gjord för nordiska förhållanden. Mönstrets yttre gummilager ger produkten de goda vinteregenskaperna, ett utmärkt grepp i varierande svåra förhållanden. Det nedre gummilagret minskar både värmeutvecklingen och rullmotståndet.

Däcket håller länge på grova vägar, slits jämnt och ger gott grepp även när däcket är slitet. Slitbanan är mycket tålig mot stickskador vilket ger en extra säkerhet i tuff användning, som till exempel på skogsvägar.

Stabil och exakt styrrespons

Nokian Hakkapeliitta Truck E ger en exakt och stabil styrrespons. Den robusta konstruktionen och de växelvis placerade mönsterklackarna garanterar att en lastbil med släp kan köras stabilt även tungt lastad. Även det kraftigt pilformade mönstret ökar stabiliteten. De växelvis placerade mönsterklackarna minskar också däckljudet.

Ny innovation - vinterslitagevarnare

Nokian Hakkapeliitta Truck E har en ny innovation, vinterslitagevarnare (Winter Safety Indicator WSI) som visar när däcket har ett säkert vintergrepp i djup snö eller på moddiga vägar. När snöflingatecknet som finns i mönstret har slitits bort fungerar däcket fortfarande bra i normal vinterkörning.

Slitagevarnaren (Driving Safety Indicator DSI) visar hur många millimeter av mönsterdjupet som finns kvar. Siffrorna försvinner en i taget när däcket slits.

Vi rekommenderar höstmontering för Nokian Truck E. När mönsterdjupet är fyra millimeter eller lägre rekommenderar vi att man köper ett nytt däck eller att man låter regummera det. Däcket går att dubba i sex breda rader som ytterligare förstärker isgreppet.

Ekonomisk och miljövänlig

Nokian Hakkapeliitta Truck E är avsedd för gods- och specialstransporter, bussar och timmerbilar. Däcket är både ekonomiskt och miljövänligt. Det nya däcket rullar lätt vilket sparar bränsle. Däcket tillverkas utan märkningspliktiga skadliga högaromatiska oljor (high aromatic oils).

Försäljningen av Nokian Hakkapeliitta E börjar i augusti på Nokian Tyres kärnmarknader i Norden och i Ryssland. I början finns dimensionerna 295/80 R 22.5 och 315/80 R 22.5 tillgängliga.

Nokian Hakkapeliitta klarar av nordiska förhållanden

Nokian Hakkapeliitta förknippas med säker vinterkörning, som ett däck för de nordiska förhållandena. Hakkapeliitta däck ger säkra köregenskaper i mycket svåra vinterförhållanden.

Med Nokian Hakkapeliitta Truck E får Hakkapeliitta vinterdäcksfamiljen nu en storebror som har saknats. Hakkapeliitta-däckens prototyp var faktiskt ett lastbilsdäck för vinterbruk som utvecklades redan 1934 på fabriken i Nokia. Två år senare lanserades det första Hakkapeliitta vinterdäcket för personbilar, som senare fick namnet Snö-Hakkapeliitta. Legenden var född och resan fortsätter fortfarande.

Den nya Nokian Hakkapeliitta Truck produktfamilj har speciellt utvecklats för lastbilar och bussar i Norden. Det nya däcket är avsett för krävande yrkeschaufförer som uppskattar utmärkt grepp och stabila köregenskaper, samt för dem som vill köra snabbt och säkert oavsett om det snöar eller om vägen är moddig, eller våt på våren och på hösten. Successivt lanseras nya produkter i Hakkapeliitta Truck produktfamilj.


Nokian Hakkapeliitta Truck E egenskaper:

  • Bästa möjliga grepp även i extrema förhållanden
  • Utmärkt hållbarhet på grova nordiska vägar
  • Stabil och exakt styrrespons
För ytterligare information kontakta: Nokian Renkaat plc

Teppo Siltanen, produktchef, lastvagnsdäck, tel. +358 10 401 7709, teppo.siltanen@nokiantyres.com

Ari Maunula, marknadschef, lastvagnsdäck, tel. +358 10 401 7521, ari.maunula@nokiantyres.com

Jan Boberg, försäljningschef, lastvagnsdäck, Nokian Däck Ab, tel. +46 8 474 74 55
jan.boberg@nokiantyres.com

Bilder:

www.nokiantyres.com/HakkapeliittaTruckE
Produktsida: Nokian Hakkapeliitta Truck E