tis juni 3 01:59 2003 i kategori Företagsnyheter

Vanligt med dåliga däck på husvagnBilprovningens statistik visar att nästan var fjärde husvagn underkändes i besiktningen förra året. Slitna och skadade däck var mycket vanlig orsak. Kontroller som NTF och polisen har gjort visar att många husvagnsdäck har för lite luft vilket ökar risken för sladd.

Enligt Bilprovningen hade många husvagnsdäck otillräckligt mönsterdjup eller skador på däcken. Husvagnen står ofta länge i solen vilket ökar risken för sprickor på däcken. Detta kan orsaka att däcken går sönder när de pressas hårt under körningen.

Husvagnsdäck är så kallade RF-däck som kräver betydligt mer luft än vanliga personbilsdäck, betonar finska däcktillverkaren Nokian Tyres. En vanlig husvagnsdäckdimension är 185/70R 13 RF. Däcken ska ha ett lufttryck på cirka 320 kPa. Personbilsdäck brukar ha ett tryck på cirka 200 kPa.

För lågt lufttryck gör att husvagnen går ostadigt och hamnar lättare i en okontrollerad pendelrörelse.

Även bakdäcken på dragbilen ska ha mer luft än det som anges i bilens instruktionsbok. Man behöver inte vara rädd för att öka trycket över det rekommenderade. Moderna stålradialdäck tål rejält med övertryck

Två viktiga råd inför husvagnssemestern: kolla däcken och köp nya om de är slitna eller sprickiga och kolla lufttrycket när däcken är kalla samt vagnen är färdiglastad.

För ytterligare upplysningar kontakta,

Matti Morri, kundservicechef Nokian Tyres, tel: +358 3 340 7621, e-post: matti.morri@nokiantyres.com