fre mars 24 11:51 2017 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Våren är här – snart är det dags för sommardäck

Temperaturen stiger allt mer på plussidan och snön smälter fort bort. Ett säkert vårtecken för bilister är byte till sommardäck. Utöver kalendern bör man följa väderprognoser och inte ha för bråttom att byta till sommardäck.

https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/varen-ar-har-snart-ar-det-dags-for-sommardack/

Våren är ofta lömsk och därför rekommenderar Nokian Tyres att noga följa väderutvecklingen och ta hänsyn till dina egna behov innan sommardäcken monteras på.

– Ha inte för bråttom att byta till sommardäck, även om vårkänslorna trycker på. Åtminstone bör du vänta tills temperaturen ligger över nollstrecket även på nätterna, om du kör ofta tidigt på morgonen eller på natten. När det är varmt på dagen smälter snön och vattnet fryser till is under natten om det är minusgrader. Dessutom brukar våren vara lömsk och det är inte alls ovanligt att det snöar långt in på våren, påminner Emil Sundholm, produktchef på Nokian Däck AB.

Enligt lagen får dubbdäck användas fram till den 15 april och även senare om väglaget så kräver. Lagen gäller inte dubbfria vinterdäck som får användas så länge man vill. På grund av säkerhetsskäl bör du dock inte köra med dubbfria vinterdäck på sommaren och de kan aldrig ersätta sommardäck.

Dubbfria vinterdäck har en annorlunda konstruktion och mjukare gummiblandning än sommardäck, vilket gör att de inte ger säkra köregenskaper på sommaren. Speciellt våtgreppet blir mycket sämre och risken för den farliga vattenplaningen ökar.

Däck av hög kvalitet är säkra

Innan sommardäcken monteras på bilen ska deras skick kontrolleras. Nokian Tyres rekommenderar att mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter. Är det lägre blir våtgreppet sämre och risken för vattenplaning ökar. Enligt lagen ska mönsterdjupet vara 1,6 millimeter, men så pass slitna däck har mycket dåligt våtgrepp.

Även slitageformen på däcken bör kontrolleras. Ojämnt slitna däck kan betyda att hjulinställningen är fel, vilket bör åtgärdas innan sommardäcken monteras på.

Är däcken för slitna och du ska köpa nya däck är det värt att tänka efter vilken typ av däck du väljer. Biltidningarnas oberoende däcktester ger bra information och även däckverkstäder kan ge goda råd. Tänk efter hur du brukar köra, vilka egenskaper på däck du uppskattar och välj däck av hög kvalitet.

– Säkrast är att välja däck och fälgar som biltillverkaren rekommenderar. Genom att välja däck av hög kvalitet kommer du alltid få hjälp om det blir problem med däcken. Vissa däcktillverkare ger extra skydd för sina nya däck, vilket underlättar livet om det sker däckskada under resan. För varierande nordiska sommarförhållanden och för grova nordiska asfaltvägar är det klokt att välja däck som är utvecklade och testade i Norden, rekommenderar Emil Sundholm.

Hitta rätt
sommardäck

Tips inför däckbyte

  • Kontrollera sommardäcken innan du monterar dem på bilen. Mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter, vilket ger ett säkert våtgrepp. Kolla även att däcken inte är ojämnt slita, det kan innebära att hjulinställningen är fel.
  • Mindre slitna däck ska monteras bak på bilen, oavsett om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven.
  • När sommardäcken är monterade kolla lufttrycket. Lufttrycksrekommendationen anges i bilens instruktionsbok. Kolla samtidigt även lufttrycket i eventuella reservdäck.
  • Om däcken har aluminiumfälgar rekommenderas att hjulbultarna ska efterdras efter cirka 20 mils körning. Bultarna på stålfälgar behöver inte efterdras. 
  • Mer säkerhet och livslängd på däcken får du genom att skifta dem efter varje 800 mils körning. Däcken skiftas mellan bak och fram. 
  • Vinterdäcken ska efter hjultvätt förvaras i ett mörkt och svalt utrymme. Oljor eller lösningsmedel får inte komma i kontakt med däcken. Ett däckhotell på en däckverkstad ger bästa möjliga förvaringsförhållanden.

Sommardäckstips

Mer information om Nokian Tyres sommardäck och tjänster

Film: Nokian sommardäck – tester i extrema förhållanden

Film: Tekniken Nokian Aramid Sidewall

Läs mer om Hakkaskydd

Hitta dina Nokian Tyres sommardäck här:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/

Mer information:

Nokian Däck AB 
Emil Sundholm, produktchef, tel.  08 474 74 64 
Emil.Sundholm@nokiantyres.com

Jon Persson, marknadschef, tel. 08 474 74 47 
jon.persson@nokiantyres.com

www.nokiantyres.se