FacebookInstagramLinkedInmenu-iconPinicon-playscroll-downsearchTwitterShapeYouTube
Menu
fre september 28 02:24 2012 i kategori Företagsnyheter
Vinterdäck med hög kvalitet ger säkerhet och trygghet:

Svenska bilister vill ha bra grepp på isiga vägarEn enkät som Nokian Tyres har gjort visar att svenskarna främst vill ha vinterdäck som ger bra grepp på isiga vägar. 56 procent av dem som svarade på enkäten angav bra isgrepp som den viktigaste egenskapen. 19 procent vill ha bra grepp på snöiga vägar och 3 procent tysta däck. EU:s nya däckmärkning uppmärksammar inte nordiska vinterförhållanden. På krävande och varierande vinterväglag är is- och snögrepp däckens viktigaste säkerhetsegenskaper.

Moderna dubbfria vinterdäck ger bra grepp även när väglaget är besvärligt, men dubbdäck av hög kvalitet ger fortfarande bättre grepp på isiga vägar. När det gäller snögrepp så ger dubbfria vinterdäck nästan lika bra grepp som dubbdäck.

På isiga vägar ger dubbdäck den kortaste bromssträckan och bästa köregenskaper. Bra dubbdäck visar tydligt när man håller på att förlora sidogreppet. Det är även lättare att återhämta sig från en sladd med en bil som har dubbdäck.

− En erfaren förare som kan anpassa sitt körsätt efter underlaget kan antingen välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. En bilist som känner sig osäker på vinterväglag bör köpa dubbdäck. Ska man ofta iväg tidigt på morgonen, oavsett om det snöar ymnigt och är halt, så är dubbdäck det klokaste alternativet. Dubbdäck jämnar bäst ut skiftningar på väglaget och ger säkra köregenskaper, berättar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Nordiska dubbfria vinterdäck ett säkert valKortare dagar och morgontemperaturer kring noll betyder att det börjar bli dags att byta vinterdäck till bilen. Speciellt dubbfria vinterdäck kan man ha på bilen i god tid innan halkan kommer och då slipper man även köerna hos däckverkstäderna.

Många väntar med däckbytet tills den första snön faller och tror att det inte är bra att köra med vinterdäck för tidigt.

− Många är rädda för att vinterdäcken ska slitas fortare om bytet sker för tidigt. Man tror även att greppet blir bättre om man börjar köra med vinterdäck så sent som möjligt. Det finns ingen anledning att vara rädd för däckslitage, i själva verket är asfalten slätast under hösten och däcken slits då mindre. Värst är det under våren då asfalten är grövre, säger Allan Ostrovskis.

Är det dags att köpa nya vinterdäck och du väljer dubbfria vinterdäck är det viktigt att kolla att däcken är avsedda för varierande och krävande nordiska vinterförhållanden. På marknaden finns även centraleuropeiska vinterdäck som är gjorda för torra och våta asfaltvägar och därför ger de sämre vintergrepp på is och snö.

Även EU:s nya däckmärkning, som träder i kraft den 1 november, kommer att påverka valet av däck. Däckmärkningen ger konsumenterna jämförbar information om däckens bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt däckljud. Syftet med däckmärkningen är att styra konsumenter att välja däck med bättre kvalitet och därmed även säkrare däck.

När det gäller vinterdäck så kommer däckmärkningen inte ge fullständig information eftersom den gäller enbart dubbfria vinterdäck, men inte dubbdäck. Däckmärkningen uppmärksammar heller inte vinterförhållanden som är typiska här i Norden. I krävande och varierande vinterförhållanden är is- och snögrepp den viktigaste egenskapen. Dessutom informerar däckmärkningen enbart om tre egenskaper när till exempel oberoende motortidningar testar tiotals egenskaper i sina däcktester. Nokian Tyres testprogram omfattar över 300 standardiserade däcktester. Vid köp av vinterdäck är det därför klokt att hämta mer information om däck, genom att exempelvis läsa motortidningarnas däcktester och genom att fråga professionella däckverkstäder.

Däck med hög kvalitet optimerar säkerhetenExempel på vinterdäck med hög kvalitet är dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7 och dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R som båda har vunnit flera däcktester. Nokian Hakkapeliitta 7 för nordiska förhållanden ger mycket säkra köregenskaper i varierande och krävande vinterförhållanden. Det dubbfria alternativet, Nokian Hakkapeliitta R rullar lätt, vilket ger lågt bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Nokian Hakkapeliitta 7 är dessutom en tvåfaldig världsmästare på iskörning. Elbilen E-RA med Nokian Hakkapeliitta 7 däck nådde i mars en hastighet på 252,09 km/h på en isbana utanför Uleåborg. Året innan kom en bensindriven bil upp i en hastighet på 331,61 km/h på isbanan, vilket registrerades på Guinness rekordbok.

Hakka-skydd ger trygghetAlla Nokian Hakkapeliitta däck säljs med en unikt Hakka-skydd. Om ett däck som har monterats rätt och använts på ett normalt sätt av en olyckshändelse förstörs får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad i Sverige, Finland och Norge. Hakka-skyddet gäller tills däcket har minst 4 millimeter av mönsterdjupet kvar och gäller ett år från köpdatumet.

Dessutom kan alla kunder som registrerar sig använda Hakka-vägassistans som erbjuder teknisk hjälp och vägassistans i Sverige, Finland och Norge. Det kan exempelvis handla om däckbyte eller bogsering till närmaste däckverkstad som säljer Nokian Tyres produkter.

* Undersökningen genomfördes som webbenkät under april-maj 2012 på YouGovs konsumentpanel i Sverige, Finland och Norge. Målgruppen var 18-74 åriga nordbor som antingen själva kör bil eller som är med och bestämmer vilken typ av däck man köper till bilen. I Sverige svarade 770, i Finland 762 och i Norge 808 personer på enkäten. Både det ursprungliga urvalet och den slutliga svarsgruppen motsvarade befolkningen i dessa länder när det gäller ålder, kön och hemort.

Nokian Tyres vinterdäcksortiment:Personbilsdäck:
Nokian Hakkapeliitta 7
Nokian Hakkapeliitta 5
Nokian Hakkapeliitta R

SUV-däck / 4x4:
Nokian Hakkapeliitta 7 SUV
Nokian Hakkapeliitta 5 SUV
Nokian Hakkapeliitta R SUV
Nokian Hakkapeliitta LT2

Däck till lätta lastbilar:
Nokian Hakkapeliitta C Van
Nokian Hakkapeliitta C Cargo
Nokian Hakkapeliitta CR Van
Nokian Hakkapeliitta CR Cargo
Nokian Hakkapeliitta LT2

Bilder:
Testvinnaren Nokian Hakkapeliitta 7
www.nokiantyres.se/Hakkapeliitta7

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV
www.nokiantyres.se/Hakkapeliitta7SUV

Nokian Hakkapeliitta R
www.nokiantyres.se/HakkapeliittaR

Vinterdäck, produktsortimentet:

Vinterdäck för personbilar: https://www.nokiantyres.se/personbilar-vinterdack
SUV 4x4 Vinterdäck : https://www.nokiantyres.se/suv-vinterdack
Vinterdäck för lätta lastbilar: https://www.nokiantyres.se/lastbilar-vinterdack

Mer information om vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/dubbade-eller-odubbade-dack

EU:s nya däckmärkning:
https://www.nokiantyres.se/eu-nya-dackmarkning

Hakka-skydd och Hakka-vägassistans:
www.hakkaskydd.se

Mer information:
Teknisk chef Allan Ostrovskis, 070-2448 820,
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

www.facebook.com/nokiantyressverige
www.youtube.com/NokianTyresCom