Tillbaka till artiklar

Däckskötsel och underhåll

Däckåtervinning - vad kan man göra med gamla däck?

Gamla däck kan återanvändas på många sätt när de inte längre används. Återvinn dina däck på rätt sätt och bidra till att minska onödigt avfall.

Vet du vad du ska göra med gamla däck och fälgar när de är för slitna för att användas? Däckens livscykel tar inte slut när de tas ur bruk. Korrekt återvinning av däck säkerställer

att den gamla däckuppsättningen inte lämnas för att samla damm i hörnet av ett förråd eller hamnar som avfall i miljön, utan att däckens material kommer till nytta. 

Vad ska man göra med gamla däck?

I Sverige, precis som i hela Europa, är återvinningsgraden för däck utmärkt. Sveriges etablerande och heltäckande insamlings- och återvinningssystem för däck gör att det är lätt att återvinna bildäck i vårt land. Läs mer om däckåtervinning och välj det alternativ som passar dig bäst. 

Lämna dina gamla däck hos återförsäljaren när du köper nya

Om du köper nya däck kan du lämna in dina gamla däck på samma däckverkstad eller -handlare där du köper de nya däcken. I Sverige är alla verksamheter som säljer däck enligt förordningen (2023:133) om producentansvar för däck skyldiga att ta emot lika många uttjänta däck som de säljer nya. Du kan därför lämna in de gamla däcken i samband med att du köper nya. Däckverkstaden ser till att de gamla däcken återvinns på rätt sätt.

Nokian Tyres-återförsäljare finns i hela Sverige. Vi tar emot lika många gamla däck för återvinning som du köper nya däck.

Lämna dina gamla däck till Svensk Däckåtervinning

Svensk Däckåtervinning (SDAB) är en ansvarig organisation för återvinning av däck i Sverige. SDAB är ett icke-vinstutdelande kretsloppsföretag som har ett omfattande nätverk med cirka 5000 hämtställen för däck. Med hjälp av dessa hämtställen ser Svensk Däckåtervinning AB till att de cirka 90 000 ton däck som årligen tas i bruk i Sverige återvinns och samlas in på ett säkert och miljövänligt sätt. 

Som privatperson ska du se till att ta dina gamla däck till din närmaste däckverkstad eller kommunala återvinningscentral som tar emot däck. De däckverkstäder och återvinningscentraler som är del av Svensk Däckåtervinnings nätverk tar emot upp till 8 däck utan kostnad. Vid större mängder eller storleks däck bör du kontakta SDAB:s kundtjänst. Läs mer om däckåtervinning som privatperson eller däckverkstad på Svensk Däckåtervinnings hemsida

Återvinning av däck med fälg - ta bort fälgen

I de flesta fall måste fälgarna tas bort från däcket innan det kan skickas till återvinning. Om det behövs kan du få det gjort mot en separat avgift på en däckverkstad.

Metall- och aluminiumfälgar kan återvinnas på vissa återvinningsstationer eller som metallskrot. Kontrollera alltid anvisningarna för metall- och aluminiumfälgar på din närmaste återvinningsstation innan du åker dit. Om däcken tas bort från fälgarna i en däckverkstad, tar däckverkstaden vanligtvis också hand om återvinningen av fälgarna. 

Släng inte däcken på soptippen

Gamla däck får inte slängas på soptippen eller slängas i blandat avfall. Observera också att det ofta är förbjudet att förvara däck i burförråd eller andra förrådsutrymmen hos bostadsrättsföreningar eller fastighetsägare. Anledningen är att däck vid brand utvecklar kraftig rök och ökar brandbelastningen, vilket innebär en högre brandsäkerhetsrisk. Flera Nokian Tyres-återförsäljare erbjuder däckförvaring i form av däckhotell för att hjälpa dig att förvara dina däck säkert och under optimala förhållanden. Det bästa sättet att bli av med uttjänta däck är att lämna in dem till en däckverkstad för återvinning.

Vad kostar däckåtervinning?

Du kan kostnadsfritt lämna gamla och uttjänta däck påde ställen som har avtal med Svensk Däckåtervinning. Det är möjligt eftersom en återvinningsavgift ingår i priset redan när däcken köps. Hur stor avgiften är beror bland annat på vilken typ av däck det gäller.

Om däcken måste tas bort från fälgarna kan insamlingsstället ta ut en avgift för detta. Fråga insamlingsstället eller däckverkstaden där du köper dina däck om kostnaden för att ta bort däcken från fälgarna.

Det är också kostnadsfritt att lämna de gamla däcken på däckverkstaden där du köper nya däck. 

När är det dags för återvinning av däck?

Det är dags att återvinna däcken när de inte längre kan användas på ett trafiksäkert sätt. Däckens livslängd beror bland annat på förarens körvanor, däckunderhåll och de förhållanden de används i. Oavsett körvanor och miljö förlorar även gummit sina egenskaper med tiden. Däck ska kasseras och återvinnas när något av följande villkor uppfylls:

● Det har gått sex år sedan däcken togs i bruk.

● Det har gått tio år sedan tillverkningsdatumet.

● Sprickor eller andra skador är synliga på däckets slitbana eller sidovägg.

● Däckets mönsterdjup har nått den lagstadgade minimigränsen.

● Däcket uppvisar kraftiga ojämna slitagemönster som påverkar styrandet.

Däckets livscykel fortsätter i ett nytt format

När däcken är uttjänta kan de fortfarande användas på många olika sätt. I Europa återvinns däck i mycket hög grad och materialen i däcken kan användas på flera olika sätt:

1. Först återvinns stål- och textilkomponenterna i däcken.

2. Därefter omvandlas gummit till granulat och fina gummipartiklar.

3. Gummimaterialet kontrolleras och rengörs, varefter granulatet och materialet kan återanvändas för olika ändamål.

Gummit kan användas till exempel i däck för soptunnor och skottkärror samt som beläggning på konstgräs, lekplatser och idrottsplaner. Hela däck kan återanvändas inom anläggningsarbete, väg- och vattenbyggnad, exempelvis som erosionsskydd, vågbrytare eller vägbankar.

Däck kan också användas för energiåtervinning - att bränna ett däck har nästan ett motsvarande värmevärde som förbränning av olja. Detta är dock en sekundär form av återvinning.

Däck för tunga fordon, såsom lastbils- och bussdäck, kan lätt återanvändas upp till 2-4 gånger. Detta förutsätter att däckstommen är oskadd så att däcket kan regummeras. 

Se till att dina däck håller så länge som möjligt

Däckåtervinning minskar mängden avfall från däck. Det mest förnuftiga, både för din plånbok och för miljön, är att se till att dina däck får så lång livslängd som möjligt:

● Se till att däcken alltid har rätt lufttryck.

● Se till att däcken alltid är monterade i rätt rotationsriktning.

● Förvara däcken på ett lämpligt och skyddat ställe under sommar- och vintersäsongen.

● Kör förutseende och undvik onödig acceleration och plötsliga inbromsningar.

● Se till att styrvinklarna är korrekt justerade.

När däcken har nått slutet av sin livslängd ska du lämna in dem för korrekt återvinning. När du köper nya däck från Nokian Tyres-återförsäljare kan du samtidigt lämna in dina gamla däck för återvinning. 

HITTA DIN NÄRMASTE NOKIAN TYRES-ÅTERFÖRSÄLJARE

Kom ihåg att det är förarens ansvar att se till att däcken är säkra och lämpliga för fordonet samt att följa fordonstillverkarens riktlinjer för korrekt användning och underhåll. Kontakta din närmaste Nokian Tyres återförsäljare eller fordonstillverkare för specifika råd.