tis juni 18 12:39 2024 i kategori Produktmeddelanden

Åk inte på bilsemester med vinterdäck – överrepresenterade vid dödsolyckor på sommaren

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg och många familjer håller på med semesterplanering. Bilsemester är det vanligaste sättet att semestra i Sverige, mer än var femte svensk kommer att åka på semester med bil. Tyvärr väljer allt fler att köra med vinterdäck på sommaren vilket är direkt farligt. Statistik från Trafikverket visar att vinterdäck är överrepresenterade vid dödsolyckor på sommaren.

Enligt den senaste Däckrazzian kör över 200 000 bilar, cirka sju procent av alla registrerade personbilar med vinterdäck på sommaren.

Vid dödsolyckor gör Trafikverket alltid en olycksutredning. Då kontrolleras också vilken typ av däck olycksbilarna har. En undersökning sommaren 2020* som Trafikverket har gjort visar att cirka 17 procent av bilarna som var inblandade i dödsolyckor hade vinterdäck vilket anses vara en hög andel. Vinterdäck på sommaren kan vara en bidragande orsak till olyckor.

– Det är inte olagligt, men direkt livsfarligt att åka på bilsemester med en bil som har vinterdäck. Vinterdäck är utvecklade för vinterväglag och inte för varma sommarvägar. De har en mjukare gummiblandning än sommardäck och därför ger de inte lika bra våtgrepp och skydd mot vattenplaning som sommardäck. Även rent allmänt är köregenskaperna dåliga i sommarvärmen och bromssträckan blir längre än med sommardäck, varnar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Investera i däck av hög kvalitet

Emil Sundholm understryker att däck spelar en avgörande roll för en säker semesterresa med bil. Mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter för att däcken ska kunna ge säkra och komfortabla köregenskaper samt ett bra skydd mot vattenplaning. Om det är dags att köpa nya däck är det värt att investera i däck av hög kvalitet för nordiska förhållanden.

– Det finns stora skillnader i våtgreppet mellan olika sommardäck. Generellt ger sommardäck av hög kvalitet bästa köregenskaper och håller längre. De har också lägre rullmotstånd vilket minskar bilens bränsleförbrukning och ökar räckvidden på elbilar. Våra nordiska förhållanden ställer sina speciella krav på sommardäck och därför är det värt att köpa däck som är utvecklade för Norden, säger Emil Sundholm.

Robusta och lättrullande däck för elbilar

På elbilar och laddhybrider är ett lågt rullmotstånd en viktig däckegenskap. Ju lättare däcken rullar desto längre blir elbilens räckvidd. Även stabilitet och slitstyrka är viktiga egenskaper.

– De stora batterierna gör att elbilar och laddhybrider är tyngre än bilar med en förbränningsmotor. Den höga vikten kräver mer av däcken. De ska kunna ge stabila och säkra köregenskaper och vara slitstarka. Däckens konstruktion, slitbanegummiblandning och mönster ska vara utvecklade för att ge stabilitet och grepp vid undanmanöver även på tyngre elbilar. Till exempel samtliga Nokian Tyres sommardäck är utvecklade för att fungera säkert och hållbart både på bilar som har en förbränningsmotor och på elbilar. Alla Nokian Tyres premiumprodukter är utvecklade för högkvalitativ elbilskörning. Electric Fit™-symbolen talar om för dig att du kan känna dig trygg med däckets säkra, långvariga prestanda under alla förhållanden, berättar Emil Sundholm.

Glöm inte att kontrollera lufttrycket

En familj som åker på bilsemester behöver en hel del bagage med sig. Det innebär att bilen lastas tungt och det i sin tur kräver att däcken behöver mer luft.

– Lufttrycket ska ökas med 0,1-0,2 bar när bilen lastas tungt. Det skadar inte däcken medan för lågt lufttryck kan skada däckets konstruktion och öka däckslitaget. För lågt lufttryck ökar också rullmotståndet vilket gör att bränsleförbrukningen ökar och räckvidden på elbilar minskar, förklarar Emil Sundholm.

Efterfrågan på husbilar har ökat år efter år. De står ofta stilla ute under vinterhalvåret och därför är det viktigt att se över bilen och däcken före sommarsäsongen. Även på husbilsdäck är det viktigt att kontrollera lufttrycket. De ska ofta ha betydligt högre lufttryck än personbilsdäck, 3,5-4,5 bar.

Tips för säker bilsemester

  • Kör inte med vinterdäck på sommaren. Vinterdäck är utvecklade för vinterväglag och inte för varma sommarförhållanden. De har en mjukare gummiblandning än sommardäck och är därför direkt farliga att köra med i sommarvärmen.

  • Köp sommardäck av hög kvalitet för nordiska förhållanden. De ger bästa köregenskaper och håller längre. De har också lägre rullmotstånd vilket minskar bilens bränsleförbrukning och ökar räckvidden på elbilar.

  • Robusta och lättrullande däck för elbilar. Ju lättare däcken rullar desto längre blir elbilens räckvidd. Elbilarnas höga vikt kräver mer av däcken. De ska kunna ge stabila och säkra köregenskaper och vara slitstarka.

  • Tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Lufttrycket ska ökas med 0,1-0,2 bar när bilen lastas tungt. För lågt lufttryck kan skada däckets konstruktion och öka däckslitaget. Även rullmotståndet och bränsleförbrukningen ökar och räckvidden på elbilar minskar.

  • Lasta bilen rätt. Placera de tyngsta föremålen längst ner och så nära mitten av bilen som möjligt. Detta hjälper till att sänka bilens tyngdpunkt och förbättrar stabiliteten. Fördela vikten jämnt på båda sidor av bilen för att undvika att bilen drar åt ena sidan under körning. Använd spännband för att säkra lasten så att inget rör sig under körning.

  • Kör försiktigt och ta pauser. För att få ut det mesta av din bilsemester, planera rutten i förväg och inkludera spännande stopp längs vägen. Kom ihåg att ta regelbundna pauser, köra utvilad och hålla avståndet till bilen framför.

*Trafikverket: ”Undersökning av andelen vinterdäck på sommaren i Sverige 2020” 


  

Ytterligare information:

Nokian Tyres

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 7464
[email protected]

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,
[email protected]