tis maj 8 09:59 2018 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Billiga däck till familjens andra bil – kanske inte så klokt

Ett vanligt scenario är att familjens andra bil får nöja sig med billiga däck, eller kanske man låter dubbfria vinterdäck sitta kvar på bilen även på sommaren? Inte så trafiksäkert, speciellt när den här bilen ofta skjutsar barn till skolan och deras fritidsaktiviteter.

Billiga däck till familjens andra bil – kanske inte så klokt

Familjens första bil, ofta av nyare årsmodell, har fina och säkra premiumdäck medan sparivern slår till när det är dags att köpa nya däck till familjens andra bil som ofta är av äldre årsmodell.

– Då frågar många efter billiga däck och argumentet är att då bilen inte är så mycket värd så lönar det sig inte att köpa dyrare däck. Även argumentet att man kör så lite med den andra bilen hörs ofta. Men olyckan händer när den händer oavsett hur lite man kör. Bilens värde ska heller inte spela någon roll, utan det värdefullaste är de som sitter i bilen, ofta familjens barn, och då ska säkerheten vara bästa möjliga. Att snåla på däck är inte så klokt, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Dubbfria vinterdäck är inte sommardäck

Allt fler bilister väljer att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, visar förra årets Däckrazzia, med bland annat polisen och NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) inblandade. Vanligast är det i Skåne där var fjärde undersökta bil hade dubbfria vinterdäck på sommaren.

– Dubbfria vinterdäck är inte gjorda för sommarväglag. Gummiblandningen är betydligt mjukare än på sommardäck och mönstret är utvecklat för bra grepp på is- och snöunderlag, inte på sommarvarma vägar. Köregenskaperna blir därför sämre på sommaren, speciellt våt- och bromsgreppet, varnar Emil Sundholm.

Tester som VTI (Statens väg- och transportinstitut) har genomfört visar att nya dubbfria vinterdäck av nordisk typ har 15-20 procent längre bromssträcka på sommaren jämfört med sommardäck av motsvarande kvalitet. Detta gäller både torr och våt väg. Även risken för vattenplaning ökar betydligt visar tester som biltidningar har gjort.

Bra däck i stället för dyra fälgar

Ungdomar väljer ofta billiga däck av ekonomiska skäl. Samtidigt kan man lägga tusentals kronor på exklusiva fälgar och högtalaranläggningar.

– Säkra däck är en billig livförsäkring. Unga förare som nyligen har fått körkortet är överrepresenterade i olyckor och därför borde de prioritera bra däck till sina bilar, säger Emil Sundholm.

Så här håller dina däck längre

  • Maximera livslängden på dina däck genom att välja däck som passar bäst till din bil och för ditt körsätt.
  • Jämför inte bara priset på däck utan även vilka egenskaper olika däck har. Sätt stort värde på säkerhet, slitstyrka och bränsleeffektivitet.
  • Kör mjukt och håll koll på lufttrycket. För lite luft i däcket ökar både däckslitaget och bränsleförbrukningen samt försämrar köregenskaperna. Kontrollera lufttrycket var tredje vecka.
  • Kör försiktigt vid gatuarbeten och nära trottoarkanter. Kör inte rakt över en trottoarkant utan minska hastigheten och kör snett över kanten. Skruvar och muttrar på vägen ökar risken för punktering så kör försiktigt vid byggarbetsplatser.
  • Maximera livslängden och köregenskaperna på dina däck. Skifta framdäcken bak och tvärtom efter cirka 800 mils körning vilket jämnar ut slitaget.

Fler tips om hur du kan öka livslängden på dina däck

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
[email protected]