tor december 13 11:00 2018 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Blir du nervös när du ska köra bil på vintern?

Vintern är en utmanande årstid och många bilförare känner sig nervösa när de ska köra på halt väglag. Statistiken visar att unga bilförare är den största riskgruppen och är betydligt oftare inblandade i trafikolyckor än äldre bilförare. En säker bil med vinterdäck av hög kvalitet minskar riskerna.

Blir du nervös när du ska köra bil på vintern?

Att lära sig nya saker kräver både kunskaper och erfarenhet. Det stämmer också när det gäller bilkörning på vintern. Unga bilförare saknar erfarenhet vilket tillsammans med högre risktagande och ofta sämre bil samt vinterdäck ökar olycksrisken. Även bilförare som kör sällan och oftast bara korta sträckor saknar erfarenhet viket ökar riskerna.

– Vintern innebär stora vädervariationer och oerfarna bilförare kan uppleva väglaget med snö och is som obehagligt. Dessutom kan sikten bli dålig när det snöar och slask på vägen kan påverka styrförmågan och bromssträckan. Oerfarna bilförare känner sig ofta nervösa när de ska köra på vintern vilket kan leda till felbedömningar, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Erfarenhet ökar tryggheten

Enligt Transportstyrelsen är unga manliga bilförare överrepresenterade i olycksstatistiken. Av 27 180 singelolyckor som inträffat mellan 2012-2016 var föraren mellan 18-24 år i mer än vart tredje fall. Som jämförelse stod äldre förare, 75 år och uppåt, för mindre än var tjugonde olycka av dessa, trots att de är dubbelt så många som har körkort i åldern 18-24 år.

Bilens och vinterdäckens kondition har en stor betydelse för olycksrisken. Unga bilförare har ofta äldre bilar som saknar moderna säkerhetshöjande system som till exempel antisladd och ABS. Äldre fordon har även sämre krocksäkerhet. Ju äldre bil desto viktigare är det att den har vinterdäck av hög kvalitet.

– Men även om bilen är ny och har de senaste säkerhetshöjande systemen så kan de inte förhindra en olycka om man överskrider naturens lagar på halt väglag. För hög hastighet på halt väglag är inte alls bra, varnar Emil Sundholm.

Dubbdäck - säkraste valet

Dubbdäck av hög kvalitet är det säkraste valet för oerfarna bilförare. De ger bättre grepp när det är halt och minskar risken för sladd, speciellt om fordonet saknar säkerhetshöjande system. 

– På vintern gäller det att vara extra försiktig i trafiken. Det är naturligt att känna sig nervös på halt väglag när man är oerfaren, men vet man riskerna och anpassar körningen därefter så går det bra. Och mer erfarenhet får man bara genom att våga köra, även om vägen är snöig och isig, säger Emil Sundholm.

Tips för oerfarna förare: 

  • Endast övning ger färdighet. Våga köra även när väglaget är halt. På exempelvis tomma parkeringsplatser kan du testa hur din bil uppför sig på halt underlag. Även många trafikskolor kan erbjuda kurser i halkkörning.
  • Övning på en isbana ger utmärkt möjlighet att testa hur bilen uppför sig vid väjning och inbromsning. Det finns även speciella halkkörningsbanor där man kan öva halkkörning året runt.
  • Viktigaste är att ta det lugnt. Undvik snabba styrrörelser, accelerationer och hårda inbromsningar. Håll rejält avstånd till bilen framför och anpassa hastigheten efter väglaget. Kör med framförhållning och ha koll på vad som sker i omgivningen för att kunna reagera snabbt.
  • Kolla mönsterdjupet och lufttrycket på däcken regelbundet. Rätt lufttryck spelar viktig roll för att dina vinterdäck ska kunna prestera optimalt i extrema förhållanden. Så här ska du kolla lufttrycket.

Läs mer:

Lär dig mer om vinterkörning – Hakkapeliitta vinterkörskola

Dubbat eller odubbat?

Mer information:

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 
[email protected]