tor november 19 02:32 2015 i kategori Företagsnyheter

Dags för nya vinterdäck – billiga däck är inte billiga i längden

Det är inte billigt att äga bil och därför vill man spara kostnader så mycket det bara går. Men att spara på vinterdäcken är inte så klokt och inte heller ekonomiskt i längden. Kvalitetsdäck betalar sig tillbaka i form av längre livslängd och lägre bränsleförbrukning. Men framförallt ger de säkert vintergrepp i varierande vinterförhållanden.

Vinterdäck av hög kvalitet ger mycket bättre vinteregenskaper än lågprisdäck, vilket även biltidningarnas vinterdäcktester visar tydligt.

− Nästan alla är eniga om att säkerheten är den viktigaste egenskapen på vinterdäck, men när man sedan ska köpa nya vinterdäck är ändå frestelsen stor att välja lågprisdäck som kanske kostar 2 000 kronor mindre än kvalitetsdäck, säger Jon Persson, produktchef på Nokian Däck AB.

Glädjen över en bra affär kan bli kortvarig när lågprisdäcken inte ger ordentligt grepp eller stoppar bilen i tid i halt väglag. Kvalitetsdäck för nordiska vinterförhållanden ger säkert grepp i våra varierande vintertemperaturer, vilket inte lågprisdäcken klarar av.

− Höstens vinterdäcktester visar att skillnaden på bromssträckan mellan de testade dubbdäcken är upp till 18 meter på isunderlag, även i så låg hastighet som från 50 km/h. Det är nästan fyra billängder, vilket är mycket i stadsmiljö med många bilar, cyklister och gångtrafikanter. Risken för en olycka ökar betydligt, fastslår Jon Persson.

När det gäller dubbfria vinterdäck så visar tidningstester att skillnaden på bromssträckan är upp till 15 meter från 50 km/h mellan det bästa och sämsta däcket.

− Utöver att kvalitetsdäck är betydligt säkrare än lågprisdäck så blir de även billigare i längden. De rullar lättare, vilket minskar bränslekostnaderna. Bättre kvalitet gör också att de håller längre, ger fler mil än lågprisdäck. Kvalitetsdäck har också bättre garantier, påminner Jon Persson.

Bränslebesparingen kan bli betydande. Kör man 5 000 mil med vinterdäck av hög kvalitet så blir bränslebesparingen cirka 3 500 kronor, vilket motsvarar priset på cirka tre nya däck av hög kvalitet.

BILDER:

www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2

Läs mer:

Dubbar eller dubbfritt?
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/sakerhet/dubbar-eller-dubbfria-vinterdack/

Vinterdäckstips:

https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/ 
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/

Nokian Tyres vinterkörskola
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola

De viktigaste däckreglerna i Sverige
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/dackregler/

Mer information:

Jon Persson, produktchef personbilsdäck, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 [email protected]

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc