ons april 13 02:20 2011 i kategori Företagsnyheter

Dubbdäcken av – sommardäcken påSenast den 15 april måste dubbdäcken av. Innan sommardäcken ska monteras på är det smart att kolla om de klarar av en säsong till. Vid köp av nya sommardäck är det klokt att välja däck som särskild är utvecklade för nordiska förhållanden. Mest valuta för pengarna ger miljövänliga däck som håller länge och ger säkra köregenskaper under däckets hela livslängd. Däck med lågt rullmotstånd minskar bilens bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

− På våren och på hösten kan temperaturen ligga nära noll, vilket ställer speciella krav på sommardäck som ska ge säkert skydd mot vattenplaning från noll till temperaturer nära 30 grader. Dessutom ställer våra grova asfalttyper andra krav på däcken än de släta asfalttyperna på kontinenten, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Spåriga vägar är vanligt i Sverige. Vid regn fylls spåren med vatten, vilket ökar risken för vattenplaning som är en mardröm för en bilförare.

− Tester som Nokian Tyres har gjort visar att Nokian Hakka sommardäck behåller sina goda våtegenskaper ända tills däckets mönsterdjup är fyra millimeter. Därefter försämras våtegenskaperna gradvis och risken för vattenplaning ökar. Därför rekommenderar vi köp av nya sommardäck när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter. Det kan vara livsfarligt att fortsätta köra tills mönsterdjupet är nere på 1,6 millimeter, som enligt lagen är det lägsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck, varnar Allan Ostrovskis.

Kör ekonomisktDet finns även många andra saker som är viktiga för säker körning.

− Jämn hastighet och ordentligt säkerhetsavstånd till framförvarande bil, undvikandet av hårda inbromsningar och kraftiga accelerationer samt att alltid använda högsta möjliga växel minskar bränsleförbrukningen avsevärt och ökar livslängden på däck. Lättrullande däck hjälper till. Tester visar att nya Nokian Hakka Green sommardäck kan minska bilens bränsleförbrukning upp till sex procent, jämfört med konkurrentdäck, säger Allan Ostrovskis.

Det är också viktigt att regelbundet kontrollera däckens lufttryck. Fel lufttryck är en säkerhetsrisk och kan förkorta däckens livslängd avsevärt.

Enkelt att kolla slitageSlitaget på däcken bör också kollas regelbundet. Alla Nokian Hakka sommardäck har en patenterad slitagevarnare (DSI - Driving Safety Indicator) Tydliga siffror på slitbanan visar hur många millimeter av mönsterdjupet finns kvar.

Nokian Hakka sommardäck har även en vattendroppssymbol på slitbanan, som försvinner när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter och påminner att däckets skydd mot vattenplaning börjar bli sämre.

Dessutom bör man regelbundet kolla att däcken inte har fått skador eller att de inte slits ojämnt, vilket ofta beror på för lågt lufttryck eller fel hjulinställning.

Tryggt däckköpNokian Tyres ger alla Nokian Hakka sommardäck ett utökat Hakka-skydd. Om ett däck som har monterats rätt och använts på ett normalt sätt av en olyckshändelse förstörs får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad. Hakka-skydd gäller tills mönsterdjupet blir fyra millimeter eller tills däcket är ett år gammalt. Dessutom har däcken ett Hakka-nöjdhetslöfte, vilket innebär att kunden har rätt att returnera eller byta ut däcken mot nya om han eller hon inte är nöjd med sina nya Nokian Hakka däck.

För att ytterligare öka tryggheten lanserar Nokian Tyres i år Hakka-vägassistans som går ut på att kunden får hjälp vid vägkanten om däcket går sönder. Ett samtal till ett servicenummer är det enda som behövs och en servicebil skickas till platsen. Kan inte skadan repareras på plats bogseras bilen till närmaste däckverkstad som säljer Nokian Tyres produkter. Hakka-vägassistans är tillgänglig dygnet runt i Sverige, Norge och Finland.

https://www.nokiantyres.se/hakkaskydd

Bättre säkerhet på vägarnaNokian Tyres lanserade nyligen sin nya tjänst Hakkapedia som är den mest avancerade mobilapplikationen med fokus på trafiksäkerhet. Appen ger användaren tillgång till värdefull och aktuell väginformation direkt till mobilen, om till exempel trafikstockningar och bilolyckor. Den har också ett verktyg för färdvägsplanering. Genom tjänstens interaktiva element får användarna möjlighet att dela med sig sina egna tips och observationer.

www.hakkapedia.se

BILDER: www.nokiantyres.com/HakkaGreen

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, Nokian Tyres, tel. 070 244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

Isabell Alariksson, marknads- och företagsassistent, tel. 08- 474 74 46
isabell.alariksson(at)nokiantyres.com (Hakkapedia)

www.nokiantyres.se

Nokian Tyres
Som enda däcktillverkaren i världen koncentrerar sig Nokian Tyres på produkter och tjänster för säker bilkörning i nordiska förhållanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt tunga arbetsfordon marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö och skogar samt krävande körförhållanden på grund av olika årstider. Nokian Tyres utvecklar produkter där målet är den hållbara säkerheten och miljövänlighet under däckets hela livscykel. Nokian Tyres äger däckkedjan Vianor med över 770 anläggningar i 20 länder. Nokian Tyres omsättning uppgick till cirka 1 058 miljoner euro år 2010 och antalet anställda är cirka 3 500. Nokian Tyres aktie noteras på NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.com