tis december 18 01:00 2018 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Kör försiktigt i jultrafiken – goda förberedelser ger en säker resa

Den kommande julhelgen är en av årets mest trafikintensiva helger. Det är lätt att bli stressad i köerna och dåligt väglag kan ytterligare försämra läget. Bra vinterdäck ökar säkerheten och därför bör du kolla deras skick före resan och öka lufttrycket om bilen är fullastad med passagerare och julklappar.

Kör försiktigt i jultrafiken – goda förberedelser ger en säker resa

Det viktigaste rådet till alla som ska köra bil till julfirandet är att ta det lugnt. Det gäller att ha gott om tid då både köerna och väglaget kan öka den planerade restiden.

– Det är bilföraren som avgör hur säkert resan kan ske. Bilarna har blivit mycket säkrare och olika tekniska hjälpmedel underlättar körningen på vinterväglag. De kan dock inte förhindra förarfel och därför gäller det att den som kör bilen glömmer julstressen och kör försiktigt, uppmanar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Ger däcken bra grepp?

På vinterväglag gäller det att däcken ger bra grepp. Kolla därför mönsterdjupet före resan och att dubbdäcken har tillräckligt med dubbar kvar. Har däcken slitits på ett onormalt sätt kan det vara fel på hjulinställningen som bör kontrolleras.

– Även om dina vinterdäck såg bra ut för ett par månader sedan när de monterades på bilen så kan de ha slitits förvånansvärt mycket på de snöfria vägarna under hösten, påminner Emil Sundholm.

Öka lufttrycket när bilen är fullastad

Däck på den drivande axeln slits mer än däck på den frirullande axeln. Därför bör framdäcken skiftas bak och tvärtom regelbundet. Viktigt är också att kolla lufttrycket före resan. Biltillverkarens rekommendation anges i bilens instruktionsbok och ofta också på en klisterlapp på B-stolpen på förarsidan.

– När bilen är fullastad med passagerare och julklappar så kan det rekommenderade lufttrycket vara för lågt. Dessutom minskar lufttrycket efter minusgrader. På vintern bör lufttrycket vara 0,2 bar högre än på sommaren och ännu lite högre när bilen är fullastad, rekommenderar Emil Sundholm.

Under den långa julresan kan ett och annat hända och en punktering är heller inte omöjligt. Om bilen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck och gällande Hakkaskydd så kan du ringa efter hjälp utan kostnad. Om däcket har skadats så mycket att det inte kan lagas så ersätter Hakkaskyddet ett nytt däck helt gratis.

Några tips för säker julresa: 

  1. Säkerhet: Förbered dig inför julresan genom att kontrollera bilen, som till exempelvis torkarblad, lampor och nivåerna på oljan samt kylar- och spolarvätskan. Se till att det finns reflexvästar, bogseringslina, startkablar, ficklampa med batterier och varma kläder i bilen.
  2. Miljövänlighet: Om du vill minska bilens bränslekonsumtion och utsläpp så lasta bilen på rätt sätt. Väskor och andra saker ska lastas i bagageutrymmet och se till att de inte kan kastas framåt vid en kraftig inbromsning. Kör lugnt och försiktigt, håll ordentligt avstånd till bilen framför och anpassa hastigheten efter väglaget. Står det 110 km/h på skylten så innebär det inte att du MÅSTE köra så fort.
  3. Stressen: Planera körrutten i förväg och ha god tid för resan. Om möjligt försök undvika tider då det finns mycket trafik på vägarna. Kolla på väderprognosen och informationen om vägarbeten innan du åker.
  4. Julefrid: Om resan är lång kör inte i ett sträck utan ta pauser. Lyssna på vacker julmusik och skapa en mysig julstämning i bilen. Barnen kan räkna på hur många julröda bilar man möter och vem vet, kanske självaste jultomten åker i någon av bilarna på väg att förbereda julklappsutdelningen!

Nokian Tyres – världens nordligaste däcktillverkare

Mer information:

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 
[email protected]