ons mars 11 06:35 2015 i kategori Företagsnyheter

Kör så här och spara tusentals kronor

Det är dyrt att ha bil, men du kan spara många tusenlappar genom att köra på rätt sätt och genom att ta väl hand om din bil och däcken. Beroende på väglaget kan du byta till sommardäck redan tidigt på våren, men det sparar inte bränsle och kan äventyra säkerheten eftersom risken för halka fortfarande är stor. Tjälskador på våren är vanliga, så det gäller att vara extra uppmärksam.

Trots att temperaturen mitt på dagen kan stiga upp till över tio plusgrader varnar SMHI att nätterna och morgnarna fortfarande kan vara kalla i hela landet, med flera minusgrader, vilket ökar risken för halka. Vinterdäcken behövs även om du ska åka till fjällen eller till norra Sverige där det råder vinterförhållanden långt in i april.

Många tror att vinterdäck drar mer bränsle än sommardäck och vill därför byta till sommardäck så tidigt som möjligt på våren.

− Men det finns ingen större skillnad på bränsleförbrukningen mellan sommar- och vinterdäck. I själva verket har vinterdäck oftast lägre rullmotstånd än de flesta sommardäck, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Tjälskador på vägarna är vanliga på våren och då är det bra att köra lite mer försiktigt. För säkerhets skull är det även klokt att kolla att reservdäcket är i bra skick och att det här rätt lufttryck.

Generellt har körförhållanden en stor betydelse på däckslitaget och skaderisken. Speciellt is, grus och små stenar sliter mycket på däcken. Vi kan dock inte påverka skicket på vägarna eller vädret, men vi kan alla påverka vårt sätt att köra bil.

− Det bästa sättet att minska bränsleförbrukningen samt slitaget på bilen är att köra mjukt. Aggressiv körning, som går ut på att accelerera och bromsa maximalt, ökar bränsleförbrukningen mer än man tror och ökar även kostnaderna för service och reparationer, säger Allan Ostrovskis.

När det gäller däck så går däckpriset och kvalitet hand i hand. Dyrare däck blir billigare i längden eftersom de rullar lättare och sparar bränsle.

− Tack vare det lägre rullmotståndet förbrukar vinterdäck i premiumklass cirka en halv liter mindre bränsle per tio mil än lågprisdäck. Vinterdäcken håller cirka 3 000 – 4 500, vilket innebär att kvalitetsdäck kan spara bränsle upp till 3 000 kronor under sin livslängd, säger Allan Ostrovskis.

Även rätt däcktryck sparar mycket pengar. Vinterdäcken bör ha cirka 0,2 bar mer luft än sommardäck, vilket minskar rullmotståndet upp till tio procent. Och när däcken rullar lätt, minskar även bränsleförbrukningen.

BILDER:
www.nokiantyres.com/winter-tyre-maintenance

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson(at)nokiantyres.com

Ta väl hand om dina däck:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/

Vinterdäcken behöver mer luft:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/rekommenderat-lufttryck/