tor mars 8 10:33 2018 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Mer grepp tack! Dessa två saker värdesätter svenskarna på sina vinterdäck

Svenska bilister vill framförallt att vinterdäcken ger bra grepp. Nästan 70 procent anser att bra isgrepp är den viktigaste egenskapen på vinterdäck. Därefter kommer snögreppet som över 60 procent ser som viktigt. Det framgår av en vinterdäcksenkät som Nokian Tyres har låtit göra.

Mer grepp tack! Dessa två saker värdesätter svenskarna på sina vinterdäck

Liknande tidigare enkäter visar att isgreppet ses som den viktigaste egenskapen på vinterdäck år efter år. Det är få bilister som enbart kör på välskötta huvudvägar och gator på vintern. De senaste dagarna i Mellan- och Sydsverige visar att vinterväglaget kan vara mycket besvärligt.

– Vinterdäck med bra grepp ökar tryggheten och säkerheten på vägarna. Bra vinterdäck lyder föraren och kan även korrigera eventuella styrfel som föraren gör, säger Emil Sundholm, Produktchef på Nokian Tyres i Sverige.

Efter bra greppegenskaper uppskattar svenska bilister att vinterdäck är komfortabla att köra med och att de rullar tyst. Svenska bilister vill också ha premiumdäck, endast cirka var femte anser det som viktigt att däcken är billiga.

Ny märkning om isgrepp på gång

Det kommer ständigt nya vinterdäck på marknaden. Nätbutiker och direktimport av bilar innebär att andelen vinterdäck som inte passar för svenska vinterförhållanden ständigt ökar. Vinterdäck för centraleuropeiska och nordiska förhållanden ser väldigt lika ut utvändigt och för en bilist är det nästan omöjligt att se någon skillnad vid köp av däck. I värsta fall kan fel typ av däck äventyra trafiksäkerheten.

– Vägarna kan ofta vara snöiga och isiga på vinter, vilket innebär att däcken ska ge bra isgrepp. I Centraleuropa är bra isgrepp inte alls så viktig egenskap som i Sverige och därför har centraleuropeiska vinterdäck betydligt sämre isgrepp än nordiska vinterdäck. Till exempel på halt väglag blir bromssträckan betydligt längre, berättar Emil Sundholm.

Däckbranschen har sedan länge arbetat för att skapa ett tillförlitligt test för vinterdäck med ett sätt att tydligt visa däckets isgreppsegenskaper. Arbetet har kommit långt och nu väntas en ISO-standard för isgrepptestet. I framtiden kan konsumenten tydligt se om däcket har klarat isgrepptrestet genom att däcket kommer visa en märkning eller ha ett klistermärke med informationen.

– En tydlig märkning om däckets vintergreppsegenskaper hjälper konsumenterna att välja säkra vinterdäck. Samtidigt minskar osäkra vinterdäck på marknaden och i trafiken, vilket förbättrar säkerheten generellt, säger Emil Sundholm.

Över tusen personer svarade under december 2017 - januari 2018 på Nokian Tyres webbenkät som gjordes av YouGov.

Bifogas en graf om de viktigaste resultaten av enkäten.

Nokian Tyres - världens nordligaste däcktillverkare

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
[email protected]