tor oktober 29 10:36 2015 i kategori Företagsnyheter

Milt väder – slits mina vinterdäck mer om jag byter redan nu?

Det milda vädret i stora delar av landet kan förbrylla bilister som planerar att köpa nya vinterdäck. Kanske jag kan köra med mina slitna vinterdäck en säsong till? Jag kanske ska köpa dubbfria vinterdäck, även om jag alltid tidigare har kört med dubbdäck? Här kommer några tips före beslutet.

Milt väder – slits mina vinterdäck mer om jag byter redan nu?

Den milda hösten gör att många bilägare väntar med att byta till vinterdäck. Det finns dock ingen anledning att skjuta upp däckbytet bara för att man är rädd för att vinterdäcken ska slitas mer när det är plusgrader ute. Inte ens stora temperaturvariationer ökar slitaget av vinterdäck av hög kvalitet, eftersom de har en gummiblandning som tål det. Det finns ingen större skillnad i slitaget mellan dubbfria vinterdäck och dubbdäck, även om dubbarna ger en viss skydd för slitbanan.

− Vinterdäck ska bytas på bilen senast när temperaturen ligger vid + 5 grader. Man ska dock komma ihåg att temperaturen på natten, tidigt på morgonen och på kvällen kan sjunka till minussidan, vilket kan göra vägar isiga. Det är med andra ord bättre att göra däckskiftet i tid, även om temperaturen mitt på dagen kan stiga till +10 grader, rekommenderar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Den som har slitna vinterdäck kanske leker med tanken att skjuta upp köpet av nya vinterdäck till nästa höst eftersom vintern inte verkar komma. Ostrovskis påminner att vintern ofta kommer väldigt överraskande och den här typen av stora temperaturskiftningar som vi nu har ökar risken för blixthalka tidigt på morgonen när man åker till jobbet. I det väglaget är det bara bra vinterdäck som ger ett säkert grepp.

Klarar jag mig med dubbfria vinterdäck?

Utöver tidpunkten för däckbytet funderar många som ska köpa nya vinterdäck ifall man ska köpa dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Den milda hösten underlättar inte valet och säkert många som hittills alltid har kört med dubbdäck tänker om man skulle klara sig med dubbfria vinterdäck.

− Håll huvudet kallt och basera inte ditt beslut på vädret som råder nu. Avgörande för valet av vinterdäck är vilken typ av vinterbilist du är, erfaren eller mindre erfaren, kör andra familjemedlemmar med mindre erfarenhet av vinterkörning bilen, måste du använda bilen dagligen oavsett väglaget och har bilen ABS-bromsar och antisladdsystem, säger Ostrovskis.

Ostrovskis säger att dubbdäck passar speciellt bra i områden där risken för isiga vägar är stor, till exempel kustnära områden. Dubbdäck ger betydligt bättre grepp på is än dubbfria vinterdäck. Om väglaget är jämnt, exempelvis ständigt snötäckta vägar, klarar man sig även bra med dubbfria vinterdäck. Dubbdäck rekommenderas dessutom för oerfarna vinterbilister och för dem som måste ut på vägen oavsett hur dåligt väglaget är. Även äldre bilar utan ABS-bromsar och antisladdsystem ska ha dubbdäck.

Kör försiktigt på vintern

Fördelar med dubbfria vinterdäck är att de är komfortabla och tysta och de kan monteras på bilen redan tidigt på hösten. Är väglaget isigt så kräver dubbfria vinterdäck att föraren ska köra försiktigt och med framhållning. Dock ska förstås alla som kör på vintern, oavsett vilken typ av vinterdäck man har, komma ihåg att körning på vintern kräver extra försiktighet och häftiga accelerationer, inbromsningar och väjningar ska undvikas.

Den som tänker köpa dubbfria vinterdäck ska även komma ihåg att det finns två typer av dubbfria vinterdäck, nordiska och centraleuropeiska dubbfria vinterdäck.

− Jag rekommenderar absolut nordiska dubbfria vinterdäck. Centraleuropeiska dubbfria vinterdäck är gjorda för höga hastigheter på torra samt våta vägar och de har inte alls lika bra isgrepp som nordiska dubbfria vinterdäck. Det här kommer även tydligt fram på däcktester som biltidningar har gjort, säger Allan Ostrovskis.

Läs mer:

Dubbar eller dubbfritt?
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/sakerhet/dubbar-eller-dubbfria-vinterdack/

Vinterdäckstips: 
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/ 
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/

Nokian Tyres vinterkörskola
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola

De viktigaste däckreglerna i Sverige
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/dackregler/

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, tel. 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson(at)nokiantyres.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc