tor juli 6 01:11 2017 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Några tips inför bilsemestern i Europa

En bilsemester i Europa ger frihet och möjlighet att uppleva nya platser på ett annat sätt än en flygresa. Före resan är det klokt att ta reda på vilka däck- och trafikregler som gäller i länder dit man ska åka. Det är inte kul att få höga böter bara för att man inte visste vad som gäller. Självklart ska även bilen och däcken ses över före resan.

Några tips inför bilsemestern i Europa

Utöver pass och körkort ska du ha med bilens försäkringsbevis, och ifall du inte äger bilen, ett bevis på att du får köra bilen. Före resan ska du också kolla om länder dit du ska åka till kräver om det ska finnas en brandsläckare, reflexvästar eller något annat med i bilen.

Lokala trafikregler kan ofta vara krångliga. Till exempel i Italien kan det vara förbjudet att köra i städernas gamla historiska stadsdelar för att minska utsläppen och trafikförstockningar.

Väg- och trängselavgifter är också vanliga i Europa. Reglerna när det gäller användningen av en kamera i bilen som filmar trafiken varierar också mellan länderna. I vissa länder är det förbjudet och i några länder tillåtna med vissa restriktioner. Bryter man mot dessa regler så kan man få höga böter. Även användningen av mobiltelefon utan handsfree är förbjudet i alla länder utom i Sverige.

Bra tips om vilka trafikregler och annat som gäller för bilkörning i olika länder hittar du på Motormännens webbsidor.

Har dina däck rätt hastighetsklass?

När det gäller däckregler så är de väldigt lika i alla europeiska länder. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, precis som i Sverige. Nokian Tyres rekommenderar dock att mönsterdjupet ska vara minst 4 millimeter. Är det mindre så försämras köregenskaperna väsentligt. Däckens betydelse ökar när man ska köra långt och ofta i högre hastigheter än i Sverige. Kolla dina däck före resan för att garantera att du har rätt typ av däck som är i bra skick.

Många länder har regler som kräver att däcken ska klara bilens topphastighet. Därför är det viktigt att kolla att dina däck uppfyller detta krav.

I Europa finns gott om vägavsnitt med stora höjdvariationer och det kräver att du vet hur man kör på dessa vägar. Det gäller att köra lugnt och har man en lång nerförsbacke så brukar många bromsa mycket, vilket ökar värmen både på däcken och bromsarna. Det är bra att hålla pauser då och då för att kyla ner däcken. Är de för varma så ökar risken för däckskador.

Kör inte för långa sträckor

Hela poängen med en bilsemester är att kunna uppleva nya saker. Därför bör du inte åka för långa dagsetapper utan stanna ofta. För långa köretapper tröttar ut både föraren och medpassagerarna. Efter cirka två timmars körning bör man stanna och ha en paus. Bra är också att byta chaufför om det är möjligt.

Blir det däckskada på vägen i Sverige, Norge eller Finland så hjälper Nokian Tyres Hakkaskydd dygnet runt.

Nokian Tyres: Hakkaskydd

Nokian Tyres: Vet du i vilket skick dina däck är?

Motormännen: Tips för bilsemester i Europa

Hitta rätt Nokian Tyres sommardäck åt din bil:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
[email protected]