fre september 8 10:43 2017 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Nokian Hakka Black 2 och Nokian Hakka Black 2 SUV - underhållande körning på nordiska sommarvägar

Nya sommardäcket Nokian Hakka Black 2 klarar på ett underhållande och balacerat sätt de strikta krav som gäller för körning i nordiska sommarförhållanden. Spåriga vägar och snabba filbyten visar däckets bästa sidor när det gäller logiska köregenskaper. Konceptet Dynamic Grip, som Nokian Tyres har utvecklat, ser till att däckets slitbana för snabb och sportig körning ger exakta köregenskaper både på regnvåta vägar och i kurvor.

Nokian Hakka Black 2 SUV

Nya Nokian Hakka Black 2 SUV, för större sportiga högpresterande SUV-bilar, ger stabila och exakta köregenskaper. Däcket är effektivt och lätt att köra med både i stadstrafik och på asfaltvägar. Däckets robusta konstruktion och däcksidor förstärkta med Aramid-fiber ger slitstyrka och skyddar mot stick- och skärskador som annars kan stoppa resan.

Nokian Hakka Black 2 för avancerad körning tillhör UHP-kategorin, den främsta klassen när det gäller däck för personbilar. Sortimentet av dimensioner omfattar 40 produkter från 17 tum till 21 tum och i hastighetsklasser V (240 km/h), W (270 km/h) samt Y (300 km/h). Sortimentet av Nokian Hakka 2 SUV omfattar 29 produkter i dimensioner 17 tum till 22 tum. De flesta dimensionerna är XL-märkta för högsta möjliga lastkapacitet. De nya produkterna blir tillgängliga för konsumenterna våren 2018.

Dessa två, nya generationens produkter, kompletterar sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för nordiska konsumenter och de är speciellt utvecklade och testade för bilförare i nordiska förhållanden. Andra produkter i produktfamiljen är miljövänliga Nokian Hakka Green 2 och Nokian Hakka Blue 2, mästare på våta vägar, båda välkända testvinnare. De viktigaste marknaderna för de testvinnande Nokian Hakka-sommardäck är de nordiska länderna och Ryssland.

Dynamiskt greppkoncept ger balanserad vägkontakt

Varierande sommarväglag och dåliga nordiska vägar är en utmaning både för bilförare och sommardäck av hög kvalitet. Det tog tre intensiva år att utveckla de nya däcken och speciell uppmärksamhet lades på säkra och kontrollerade köregenskaper på grova och spåriga nordiska asfaltvägar, även i hög fart.

– Det unika konceptet Dynamic Grip ger Nokian Hakka Black 2 och Nokian Hakka Black 2 SUV balanserade och exakta köregenskaper. Föraren kan känna väggreppet, hur däcket anpassar sig på den grova asfalten och hur det omedelbart reagerar på styrningen, speciellt på vått underlag, vilket är ett absolut krav för säker körning, exempelvis vid snabba väjningar och kurvtagningar. Konceptet Dynamic Grip kombinerar den nya generationens mönster med en konstruktion av flera gummilager och med en gummiblandning som ger ett enastående grepp i varierande väderförhållanden, säger Jarno Röytiö, Development Manager på Nokian Tyres.

Utöver omfattande laboratorie- och indoor-tester ingick i den utmanande utvecklingen av de nya däcken även datormodellering och tester med höghastighetskameror. Praktiska körtester på vanliga vägar gjordes i Sverige, Norge och Finland. På höghastighetsbanor i Tyskland och Spanien testades egenskaperna i höga hastigheter. Även Formel 1-världsmästaren Mika Häkkinen delade sin expertis under testarbetet.

Nytt stiligt mönster - bättre körkomfort och kontroll

Det stiliga och stabila mönstret ökar körkomforten och ger de nya produkterna exakta köregenskaper. Mönstret domineras av tre breda och robusta huvudribbor som underlättar styrningen.

Djupa dataoptimerade Hydro Canyon mönsterspår på de längsgående centrumribborna lagrar effektivt vatten vid regn. Ribban längst ut på den yttre skuldran har inga skärningar eller lameller, vilket ger bra kontroll vid körning. På väggarna av däckets längsgående ribbor små hål som liknar ytan på en golfboll. De styr däckets luftvirvlar och ökar komforten. Denna Silent Groove design minskar däckljudet både inne i kupén och utanför bilen.

Konstruktionen med många lager maximerar greppet

Slitbanan är skräddarsydd för tuff körning och högre hastigheter och slitbanan består av flera gummilager. I den unika slitbanegummiblandningen bildar funktionella molekylkedjor och polymer en kompakt, nätformad konstruktion som ger bättre grepp och slitstyrka än på tidigare generationens däck. Den starka och flexibla gummiblandningen förbättrar däckets våtgrepp från tidiga vårmorgnar till senhöstens mörka nätter. Konstruktionen med många gummilager minskar även rullmotståndet, vilket gör att de lättrullande Nokian Hakka Black 2 och Nokian Hakka Black 2 SUV även sparar bränsle.

– Det helt nya mönstret och den nya däckkonstruktionen tillät oss att utveckla en slitbana som ger logisk och förutsägbar styrkänsla på varierande underlag, både på våta och torra underlag. Vägkontakten är mer stabil och dynamisk än tidigare, vilket ger ett utmärkt grepp och slitstyrka med jämn slitagebild, förklarar Jarno Röytiö.

Nokian Hakka Black 2 SUV - kontrollerad och stabil prestanda

Det moderna asymmetriska mönstret på det slitstarka, stiliga och sportiga Nokian Hakka Black 2 SUV högprestandadäck stöder däckets exakta köregenskaper. Däckets kraftiga inside-outside skuldror går ihop med de massiva mönsterklackarna som i sin tur binds ihop med de längsgående ribborna.

Däckets mittribba är bredare än på personbilsdäck, vilket ger bättre stabilitet för tunga SUV-fordon. Styrkänslan är exakt och snabb även vid hög belastning. Den robusta och öppna yttre skuldran och de asymmetriska, sneda spårkanterna förbättrar däckets logiska köregenskaper i kurvor. Slitstyrkan för varierande nordiska förhållanden är optimerad med hjälp av den

robusta däckstommen med stålbälten, kraftiga sömlösa nylonbälten och med en ny gummiblandning som tål hårt slitage.

Aramid-däcksidor maximerar slitstyrkan

Skador på däcksidorna är de mest vanliga på SUV-däck. Som alla andra Nokian Tyres SUV-produkter så har även Nokian Hakka Black 2 SUV Aramid-förstärkta däcksidor. Denna unika innovation ger SUV-däck bättre motståndskraft mot stick- och skärskador. Gummiblandningen på däcksidorna innehåller extrem starka aramid-fiber som även används i skottsäkra västar. Aramid-fiber ger mycket bra skydd mot stick- och skärskador.

Utöver en slitagevarnare (DSI - Driving Safety Indicator), patenterad av Nokian Tyres, har däcket också en vattenplaningsvarnare på slitbanan. På däcksidan finns Nokian Tyres ID-logo som visar att den nya produkten passar speciellt bra för nordiska förhållanden.

Nokian Hakka - unikt nordiskt koncept

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka är skräddarsydd för nordiska förhållanden. Dåliga och grova asfaltvägar samt snabbt varierande väderförhållanden är typiska i Norden och kräver däck med speciella egenskaper. Nokian Hakka sommardäck har både gummiblandningar och däckkonstruktioner för varierande sommarförhållanden. Hakka-sommardäck fungerar pålitligt från vår till höst, är slitstarka och klarar utmärkt dåliga nordiska vägar. Alla Nokian Hakka sommardäck och Nokian Hakkapeliitta vinterdäck omfattas av Hakkaskydd. Hakkaskydd gäller ett år från inköpsdatumet och ersätter ett däck som skadas och som inte kan lagas.

Nokian Hakka Black 2 - Cool Performer

  • Extremt stabilt i extrema förhållanden
  • Maximal komfort
  • Underhållande, exakta köregenskaper på våta och grova vägar

Nokian Hakka Black 2 SUV - Tough Cool Performer

  • Kontrollerade och stabila köregenskaper
  • Utmärkt körkomfort
  • Aramid-förstärkta däcksidor för extrem slitstyrka

Konceptet Dynamic Grip. Exakt styrkänsla. Däcket anpassar sig på den grova asfalten och reagerar omedelbart på styrningen. Den optimala vägkontakten maximerar även körkomforten och slitstyrkan. I konceptet Dynamic Grip ingår den nya generationens mönster, däckkonstruktion med många lager och en gummiblandning som ger överlägset grepp i varierande väderförhållanden.

Hydro Canyon mönsterspår. Utmärkt skydd mot vattenplaning. De djupa dataoptimerade spåren på de längsgående mittribborna lagrar effektivt vatten. Den öppna designen i slutet av mönsterspåren accelererar vattendräneringen till de breda och polerade huvudspåren som effektivt leder bort vatten mellan däcket och vägen.

Silent Groove design. Bättre körkomfort. Små hål som liknar ytan på en golfboll på väggarna på de längsgående ribborna. Designen minskar däckljudet både inne i kupén och utanför bilen. Designen minskar också luftmotståndet och avkyler däcket, vilket i sin tur förbättrar slitstyrkan.

Unik slitstyrka: Aramid Sidewall technology. Aramid-fiber förstärker däcksidorna, ökar däckets slitstyrka och ger bättre skydd i utmanande körsituationer. Aramid-fiber ger bra skydd mot stick- och skärskador.

Bilder och filmer:
https://www.nokiantyres.se/campaigns/nokian-hakka-sommardack-2017/

Video: Nokian sommardäck - Tester i extrema förhållanden
https://www.youtube.com/watch?v=6kT0wLEOxY4

Läs mer:

Bättre skydd på nordiska vägar - Hakkaskydd
www.hakkaskydd.se

Nokian Tyres - världens nordligaste däcktillverkare och uppfinnaren av vinterdäcket
https://www.nokiantyres.se/foretaget/om-oss/historien/

Mer information:

Nokian Tyres plc, Technical Customer Service Manager Matti Morri, tel. +358 10 401 7621 [email protected]

Product Development Manager Jarno Röytiö, tel. +358 10 401 8552 [email protected]
www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
[email protected]